SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Domowy chleb na zakwasie

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 298

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Piekę domowy chleb na zakwasie np orkiszowy albo pszenno-owsiany albo pszenno-orkiszowy. Chciałabym go wliczać sobie w makro, ale szczerze mówiąc nie chce mi się za każdym razem ważyć wszystkich składników, potem chleba itd. Zastanawiam się, czy jak mam policzony chleb, który kiedyś upiekłam to czy mogę podstawiać pod niego wartości pozostałych moich chlebów tzn. mam policzone makro dla chleba orkiszowego, więc czy jak upiekę chleb pszenno-owsiany to mogę bazować na makro chleba orkiszowego? Czy to będę podobne wartości chlebów obojętnie z jakich mąk są robione?
Będę wdzięczna za poradę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Inezz96 Mistrzyni Polski Administrator
Ekspert
Szacuny 550 Napisanych postów 4356 Wiek 28 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 42767
Witaj,
jeśli się przyjrzysz kaloryczności chlebów na zakwasie, czy to z mąki orkiszowej czy pszenno-żytniej, owsianej itd., to większość z tych chlebów ma bardzo zbliżoną do siebie wartość kaloryczną. Chyba, że zawierają dodatki typu suszone owoce, pestki dyni, słonecznika, to wtedy z pewnością kaloryczność takiego chleba będzie nieco wyższa.

Wiadomo, że jeśli chcemy być bardzo skrupulatni i codziennie liczyć dokładnie to co spożywaliśmy, to najlepszym wyjściem będzie sporządzenie kilku przepisów na chleb z dodatkami lub bez z różnego rodzaju mąk, a następnie obliczenie każdego chleba osobo i zapisanie poszczególnej wartości kalorii.

W obliczeniu takiego chleba pomoże Ci kalkulator kalorii, który znajdziesz pod tym linkiem: https://potreningu.pl/calculators/calories

Na początek oblicz kaloryczność wszystkich produktów użytych do upieczenia chleba. Następnie zważ ciasto przed pieczeniem oraz po upieczeniu. Kolejnym krokiem będzie obliczenie kaloryczności dla jednej kromki chleba (najlepiej liczyć z proporcji).

Jeśli natomiast chcesz liczyć na oko, to nie ma w tym nic złego i jak najbardziej możesz wpisać w swój dziennik chleb na zakwasie z mąki pszenno-żytniej jako chleb na zakwasie z innego rodzaju mąki.

Warto również zapoznać się z poniższym artykułem: https://potreningu.pl/articles/5770/czy-chleb-mozna-jesc-legalnie-chleb-na-zakwasie

Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kcal i makro na redukcji

Następny temat

Plan treningowy

WHEY premium