18/3/2020 Testowałem nowy chleb, żytni na zakwasie z miodem :-)) dobry wyszedł! 1. Kurczak, chlebek, warzywki 2. Shake z wpi, kazeiny, malin i banana 3. Wołowinka i warzywki oraz batacik z ryżem 4. Jajki i sałatka /SFD/2020/3/19/b319a47509164c3eb414c1c8be5eeb92.jpg /SFD/2020/3/19/da905087d0de459d93cf5cc597897171.jpg [...]
[...] - zobaczcie ile jest drozszy od normalnego ryzu ... reszta ciemnego ryzu albo jest wrecz nieosiagalna w polsce albo tez sie oszukuje - poprostu lekko zabarwiajac ziarna :) chleb - mykotoksyny, chlek trzymany wiecej niz 12 do 24 godzin -zaleznie od rodzaju - nie nadaje sie do jedzenia ... poza tym jeden na 5 rodzajów hleba razowego jest naprawdę [...]
tak w ramach bezpieczeństwa jak juz wkładasz chleb do formy to jeszcze raz go ugniec dodając troche drozdzy wtedy zakalca na pewno nie będzie, chleb tylko na zakwasie jest fosiasty, potrzebuje ciepła i duzo czasu do rośnięcia ;-)
[...] loda i sernika to karne burprees się należą. A tak serio to wyluzuj trochę bo to szkoda nawet o tym pisać :) Zamienulabym ta wase i ciabate na jakiś wartościowy chleb. Np. zytni na zakwasie. Ta mąkę orkiszowa tez bym wymieniła na inna. Orkisz to 0o prostu stary typ pszenicy a to nie jest najlepsze zboże. No i wywal ten cukier!!! [...]
a na zakwasie? to wpisuj chleb razowy (przelicz BTW i dodaj jako swój produkt) bo wiesz mąka to mąka - trudno dociec czy razowa, czy pełnoziarnista taka nie przetworzona i nie "przeżarta" przez zakwas nie jest dobrym źródłem ww
Hej ja nie Obliques ale dobre zrodla bialka to wieprzowina, wolowina, ryby (najlepiej dzikie), dziczyzna, podroby, jaja, straczki ( soi unikaj), przy okazji straczki to dobre zrodla ww zlozonych. Chleb razowy jak najbardziej sie nadaje o ile wiesz ze ma dobry sklad (maka, woda, sol) albo upieczesz go sama na zakwasie. Poza tym mozesz jesc kasze, [...]
shrimp - szyneczkę i kiełbaskę mam robioną przez siebie, na Święta dużo narobione i zamrożone, mięsko wysokiej jakości tak że spokojna głowa :-) A grahamek wogóle ma nie być? bo też sama robię, chleb też ale nie na zakwasie.
Witam, wreszcie mój czas wraca do normy, jak dobrze... Wiem, wiem forumowych zaległości 6 dni :)) Weekend przesiedziany w pracy (pisałam projekt na szczęście już złożony i mam spokój) 8-) Spieszę z wyjaśnieniami: trening A B był tak jak trzeba!!! GPP niestety już nie z braku czasu \-) Miski czyste jeśli chodzi o syf, lampka wina w sobotę (na [...]
Darku65, zgadzam się z Tobą, że warto robić i jeść własne pieczywo i na pewno jest zdrowsze, ale nawet taki domowy, razowy czy na zakwasie chleb po prostu nie do wszystkiego pasuje smakowo. A gdy np. kupię wędzonego łososia to nie po to, żeby czuć przy jedzeniu smak żyta... jakie by sobie zdrowe nie było. Natomiast jakaś tam makrela czy wędzone [...]
W teorii WASA i temu podobne pieczywo typu sucharki są łatwiej strawne niż "normalny" chleb, jednak nadal najlepszym wyjściem jest chleb na tradycyjnym zakwasie. Ja tam chleb też rzadko jem, czasem w ogóle tygodniami nie jem i czuję się lepiej. Ale to być może dlatego, że to co się sprzedaje przemysłowo w sklepach to straszny syf. Chleb, który [...]
Kendra, sprobuj tego, ale z polowy skladnikow: http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-zytnie/razowy-z-zaparka. Pieklam go kiedys i wyszedl dobry. Tu jest ten sam przepis i dyskusja, ktora sie toczyla miedzy piekacymi: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=9993&st=0 Mirabelka, to jest wlasnie ta osoba, [...]
[...] kartkę z wpisanymi obciążeniami i nie jestem pewna, czy wpisałam dobre. Dzisiaj: Goblet Squat 14x7,5kg - zrobiło się ciężko. Bieg 40 min zmienny. I śniadanko z wczoraj: chleb żytni na zakwasie z żółtym serem, namoczony w jajku i usmażony na patelni. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/1e1940efe8f94da2a3ba153a2cafb713.JPG Zmieniony przez - porandojin w [...]
Łoooo, 24 zł za chleb 88-O. Ja wczoraj znalazłam piekarnię w której pani mi powiedziała, że "ten chlebek jest mega razowy, zero mąki pszennej, na zakwasie, super super" za 2,50. Chyba mnie nie oszukała, co?
[...] bialka, a co wiecej u pewnej ilosci osob powoduje ono ochote na ponowne jedzenie krotko po jego spozyciu. Dodalabym jajo jako bialko i dobry tluszcz. Jezeli juz jesz chleb to staraj sie wybierac o najlepszym skladzie i na zakwasie, tak ze 3 skladniki pt. maka, zakwas, sol, a nie 15.... Osobiscie nie jem...ale wiesz ja mam smieszne [...]
[...] orzechów, tuńczyka... Musze to pozjadac, nienawidze wyrzucac jedzenia. Mam w głowie wszystko, co od Was usłyszałam, jutro skoczę na zakupy i zacznę od małych zmian- mój chleb na taki prawdziwy, na zakwasie, porobię pasty kanapkowe- uwielbiam wszelkiego rodzaju hummusy. Ostatnim odkryciem jest 'hummus' z bobu- pyszny! Będe musiała pomyśleć [...]