Seks jest nieodłączną częścią naszego życia. Ludzie od tysięcy lat szukali sposobów na poprawę swoich doznań seksualnych, a w przypadku problemów z erekcją próbowali różnych produktów, aby sobie pomóc. Posiadanie zdrowego popędu seksualnego wiąże się ze zdrowiem fizycznym i psychicznym, więc nie jest niespodzianką, że jedzenie odgrywa znaczącą [...]
[...] niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów białek ludzkiego organizmu – kolagenu i elastyny. Jak radzić sobie z problemem? Wprawdzie na rynku pojawiają się [...]
[...] krwi. Picie soku z buraka pomaga obniżyć ciśnienie krwi w ciągu zaledwie kilku godzin. Wyobraź sobie, jakie korzyści możesz osiągnąć, codziennie pijąc sok z buraka. W badaniach wykazano, że taki zdrowy nawyk może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi średnio o 5 punktów. Odpowiedzialne za takie działanie są azotany. Po spożyciu, zostają one [...]
Ćwiczenia wiążą się z pewnym dyskomfortem. Zwłaszcza gdy zaczynamy trenować intensywniej i wychodzimy poza swoją strefę komfortu. Trening nie może być zbyt lekki i przyjemny, jeśli ma przynosić wyniki. Podczas ciężkiego treningu mogą pojawić się jednak pewne niedogodności. Czy kiedykolwiek doświadczyłeś któregoś z tych niewygodnych objawów podczas [...]
[...] usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz soli, stają się dietetycznym przekleństwem. Na razie istnieje hipoteza oparta o niskiej jakości badania, iż tłuszcze nasycone nie są tak szkodliwe dla układu sercowo-naczyniowego, jak wcześniej twierdzono. Najlepszą rekomendacją, by unikać artykułów pisanych przez [...]
[...] nogami wynosiło 26.9±7.8 nmol/L, Hormon wzrostu – przysiady: 9.5±7.3 μg / L, Hormon wzrostu – suwnica: 2.8±3.2 μg / L. Przysiady lepsze do budowania eksplozywności W badaniach Klausa Wirtha i wsp. opublikowanych w grudniu 2016 r., kiepskie przysiady (niepełnozakresowe, w złym zakresie powtórzeń, bez zmiany ilości powtórzeń między [...]
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
[...] intensywność sesji będzie właściwa (trening siłowy od 45 do 70 minut na sesję, 3-4 x w tygodniu, aeroby od 25 do 40 minut na sesję; co najmniej 2 x w tygodniu). Referencje, badania, literatura: Sajad Ahmadizad i in. Effects of resistance versus endurance training on serumadiponectin and insulin resistance index [...]
[...] na treningach, a kilogramy spadają. Podsumowanie W początkowym etapie mężczyźni szybciej tracą na wadze i gubią więcej tkanki tłuszczowej, niż kobiety. Jak pokazują badania, różnica ta zmniejsza się z biegiem czasu. W początkowym etapie redukcji mężczyźni doświadczają większych korzyści wynikających ze spadku wagi, gdyż w większym [...]
[...] zostaną one zmarnowane. To tak jakby stosować kreatynę i trenować na siłowni co 2 tygodnie lub jeść jeden posiłek dziennie, a oczekiwać wzrostu masy mięśniowej. Współczesne badania sugerują, iż probiotyki mają ogromne znaczenie dla sportowców np. biegaczy, triatlonistów, kajakarzy, wioślarzy, a także przy występujących zaburzeniach przewodu [...]
[...] skórnych, odczucia niepokoju, braku koncentracji, bólów stawów, kołatania serca, bólów w klatce piersiowej i głowy oraz obrzęk dziąseł… Również pierwsze (bardzo wczesne) badania naukowe wydawały się potwierdzać rzekomy związek aktywności seksualnej z możliwą utratą zdrowia. Obecnie, jednak gdy poszerzamy naszą wiedzę łączącą seksualność ze [...]
[...] wśród osób otyłych. Najczęściej w ich przypadku mamy do czynienia z obżarstwem, czyli modelem otyłości prostej (za dużo energii z pożywienia = przyrosty tłuszczu). Niektóre badania wskazują, iż podwyższone BMI może mieć związek z występowaniem raka tarczycy - nie są to jednak dane najwyższej jakości. Niemniej, choćby z tego względu warto dbać o [...]
[...] sterydy anaboliczno-androgenne, nie przez insulinę, a wskutek nadmiernego odwadniania ustroju. Odpowiednie nawodnienie może spowolnić proces starzenia Wyniki cytowanego badania wskazują, że zakres stężenia sodu 138–142 mmol/l wiąże się z najniższym ryzykiem pojawienia się chorób przewlekłych i/lub przedwczesnej śmierci. Zakres ten odpowiada [...]
[...] do funkcjonowania mięśni i nerwów. Niektóre choroby uzasadniają ograniczenie sodu, ale spożywanie go mniej niż ok. 2-3g dziennie nie każdemu przyniesie korzyści. Niektóre badania sugerują, że ograniczenie sodu może zmniejszać wrażliwość insulinową i zwiększać poziom cholesterolu u zdrowej osoby. Może także niekorzystnie dla nas zmniejszać [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] pewne efekty, ale najlepiej działają, gdy są w komplecie. Podtrzymują zdolności wysiłkowe, funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego i samopoczucie sportowca. Referencje, badania, literatura: Sandra Fowkes Godek Changes in Blood Electrolytes and Plasma Volume in National Football League Players During Preseason Training Camp [...]
Białko w proszku jest wygodne w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać [...]
[...] dalszym życiu. Problem otyłości zaczyna się w domu i tam należałoby dokonywać interwencji treningowo-żywieniowych, a ludzie są z reguły mało podatni na zmiany. Referencje, badania, literatura: https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/otylosc-i-nadwaga-u-dzieci-coraz-wiekszy-problem-coraz-mniej-skuteczne-dzialania.html [...]