Dbaj o to, aby w nocy zapewnić sobie dostateczną ilość snu, zarówno snu wolnofalowego, jak i snu REM (skrót wywodzi się z ang. Rapid eye movements, "szybkie ruchy gałek ocznych", jedna z faz snu, w której występują marzenia senne). Często mówi się, że sen, w czasie którego się najlepiej wypoczywa, ma miejsce przed północą. Jest to tylko częściowo [...]
[...] sobie nagle poradzić z tak dużą ilością pokarmu. W związku z tym, pogarsza się wchłanianie i wykorzystanie wielu składników odżywczych. Wiele ciekawych dowodów dostarczyły badania na zwierzętach. Jeżeli szczurom po okresie przegłodzenia dano swobodny dostęp do pokarmu, zjadały one 3-5 razy więcej pożywienia niż te, które odżywiane byty [...]
[...] związane ze zmniejszoną aktywnością fizyczną osób w starszym wieku. Wpływ treningu na spoczynkową zawartość fosfokreatyny w mięśniach jest niejednoznaczny. W niektórych badaniach trening powodował wzrost spoczynkowej zawartości fosfokreatyny w mięśniach, w innych nie zmieniał tej wartości. Mechanizm działania kreatyny Spożyta z pokarmem [...]
[...] Tyle o odżywianiu, przejdźmy do innej gałęzi wspomagania odporności. Większość was już stosuje już ten sposób zapobiegania infekcji, nawet o tym nie wiedząc. Naukowe badania udowodniły, że ćwiczenia na siłowni, ćwiczenia aerobowe a nawet zwykły spacer usprawniają nasz układ odpornościowy. Dzieje się tak dlatego, że ćwiczenia ruchowe [...]
[...] dajmy sobie wmowic ze jest to normalne i ze tego nie trzeba leczyc!!!(dane w jednostkach amerykanskich,nalezy sie patrzec na skale laboratorium w ktorym robimy badania!!!!) Analizujac ten numer wymieniony wyzej musimy pamietac : 1. symptomy niskiego poziomu testosteronu sa tak samo wazne jak wynik ktory dostaniemy. 2. [...]
Natura pilnie strzeże swoich tajemnic. I wiele z nich wciąż opiera się naukowcom. Przez lata próbowano np. zrozumieć, dlaczego witaminy w pigułkach działają słabiej niż te z owoców i warzyw. Tylko przypadek sprawił, że odkryto, jakie znaczenie dla witaminy A ma cynk. W latach 70. XX wieku amerykański uczony dr Smith stwierdził: cynk uruchamia [...]
[...] Ta wysokoskoncentrowana substancja aktywna nasila procesy termogenezy i utleniania produktów rozpadu tkanki tłuszczowej, jak również podnosi tempo metabolizmu. Jednocześnie badania pokazują, iż piperyna może zwiększać poziom serotoniny i beta-endorfin w mózgu. Substancje aktywne zgrupowane pod kodową nazwą blendu MetaboNERGY System mają za [...]
[...] beta-sitosterol-3-O-glikozyd, kwas kawowy, kwas hydroksybenzoesowy, diterpeny (witeksylakton = vitexilactone, 6ß,7ß-diacetoxy-13-hydroxy-labda-8, 14-diene, rotundifuran; badania nad diterpenami: Ursula Dold, Institute of Pharmacy, University of Basel, Szwajcaria). Surowiec Niepokalanek występuje w Południowej Europie i w zachodniej Azji. W [...]
[...] bo na rzeczywisty odczyn nie ma wpływu smak, a zawartość pierwiastków w naszych posiłkach. Jeżeli w pożywieniu jest sód, potas, wapń albo magnez, to powstają zasady. W badaniach ustalono, że zakwaszają wszystkie produkty zwierzęce z wyjątkiem mleka. Przy czym bardziej zakwaszają produkty chude, np. mięso z kurczaka niż tłuste. Tłuszcz ani [...]
[...] co daje Evodiaminie wyróżniająca siłę do zwiększania produkcji ciepła i jednoczesnej jej utraty, ostatecznie prowadząc do wykorzystywania tłuszczu jako energii. Najnowsze badania potwierdzają, że rzeczywiście Evodiamina powoduje u ssaków utratę wagi. Dodatkowo, Evodiamina zwiększa wydzielanie katecholaminy z nadnerczy, ostatecznie prowadząc do [...]
Masa i rzeźba - czy mogą iść w parze? Cykliczna dieta węglowodanowa Najpierw zaczęto analizować mechanizm rozrostu mięśni pod wpływem wysokokalorycznej diety węglowodanowej. Okazało się, że nadmiar węglowodanów prowadzi do zwiększonego poziomu insuliny we krwi, a to z kolei wywołuje podwyższone ciśnienie osmotyczne wewnątrz komórek mięśniowych. [...]
[...] bo na rzeczywisty odczyn nie ma wpływu smak, a zawartość pierwiastków w naszych posiłkach. Jeżeli w pożywieniu jest sód, potas, wapń albo magnez, to powstają zasady. W badaniach ustalono, że zakwaszają wszystkie produkty zwierzęce z wyjątkiem mleka. Przy czym bardziej zakwaszają produkty chude, np. mięso z kurczaka niż tłuste. Tłuszcz ani [...]
Poniżej pragnę wam zaprezentować większość najbardziej przydatnych oleji i oliw przydatnych w kuchni każdego kulturysty i nie tylko ze względu na swe prozdrowotne właściwości. Mam nadzieje, ze ułatwi to co poniektórym osobom dobór źródła tłuszczy w swojej diecie OLEJ Z PESTEK DYNI Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną [...]
[...] skutki uboczne - odbijające się na naszym zdrowiu, podczas brania sterydów anabolicznych. W kolejnej części > będzie ciekawie, po konsultacji z lekarzami Wyjaśnię, jakie badania powinniśmy wykonać zarówno przed decyzją o podjęciu stosowania sterydów anabolicznych, jak tez, jaki rodzaj badań powinniśmy wykonać po zakończeniu cyklu sterydowego. [...]
Większość ludzi dyskutując o sterydach anabolicznych tak naprawdę nie ma o nich najmniejszego pojęcia. Ujmując to w proste słowa, sterydy anaboliczne są związkami chemicznymi pochodnymi testosteronu i kortykosteroidów- hormonów wytwarzanych przez organizm, których poziom kontroluje mózg za pośrednictwem przysadki mózgowej. Powstają one w [...]
[...] szczególnie razem z węglowodanami może prowadzić do nadmiernego poziomu fenyloalaniny w mózgu nawet u osób, które nie mają fenyloketonurii. Nie jest to tylko teoria, gdyż badania prowadzone u wielu ludzi nie mających fenyloketonurii, którzy zjadali duże ilości aspartamu przez długi okres czasu, wykazały nadmierne poziomy fenyloalaniny we krwi. [...]
[...] oczyszczenia, połączenia i energii, że po spotkaniu 300, 600, a często nawet więcej ludzi zostaje dostrojonych do odżywiania pranicznego. Istnieją w tej mierze konkretne badania naukowe, prowadzone przez profesora Lu Luzn, który koordynuje współpracę pomiędzy praktykami energii życiowej chi i naukowcami. Na chińskim rynku zostało [...]
[...] Linia czasowa poziomu insuliny we krwi w naszym badaniu pokrywania się z linia syntezy białek. Bohe wraz ze współpracownikami wykazali podobna zależność podczas swego badania. Wzrost poziomu insuliny nie tylko wy¬woływał syntezę białek, ale tez maksymalizował reakcję anaboliczna na obec¬ność aminokwasów. Być może podnie¬siony [...]
[...] to niemal to samo (1). Fabrykanci przewidując rychły koniec iniekcji zrobili preparaty doustne (proszek lub tabletki). Te okazały się w 90% resorbowalne. Cóż z tego, skoro badania farmakokinetyczne wykazały, że po połknięciu glukozaminy nie ma jej śladu w plazmie krwi (2). Zapewne organizm ją spala, tak jak czyni to z glukozą. To nie [...]
[...] odgrywają glukokortykoidy. Wydzielane w sytuacjach stresowych - np. intensywny trening czy zawody - powodują zwiększenie aktywności syntetazy glutaminowej (Max 1990) (badania na szczurach in vivo), która jest odpowiedzialna za syntezę glutaminy. W rezultacie podniesienia się poziomu glukokortykoidów następuje podniesienie się wydzielania [...]