[...] i limfy. Między innymi: selenu, witamin z grupy B, A, C, karotenoidów, koenzymu Q10 oraz w znacznym stopniu zwiększa przyswajalność kurkuminy i resweratrolu. Potwierdziły to badania przeprowadzone w 2010 roku przez indyjskich naukowców z Pushpanjali Medical Center. Właściwości przeciwnowotworowe W badaniach przeprowadzonych w 2009 roku przez [...]
Nie ulega wątpliwości, że niedobory magnezu w diecie osoby dorosłej, jak i nastolatków, wiążą się z przykrymi konsekwencjami dla całego organizmu. Jego udział w diecie jest ważny, ze względu na szereg czynności, jakie pełni. Zazwyczaj początkowe fazy niedoboru magnezu powiązane są z występowaniem drżenia mięśni, głównie np. powiek, co jest dla nas [...]
[...] masę ciała, wspomagając się lekami o działaniu anabolicznym, są dodatkowo narażeni na zmiany profilu lipidowego i wystąpienie kamieni w woreczku żółciowym. Regularne badanie poziomu cholesterolu, prób wątrobowych, stosunku lipoprotein LDL i HDL oraz trójglicerydów pozwoli na określenie stopnia ryzyka i ewentualnej konieczności badania obrazowego.
[...] fibrynolizy (wzrost stężenia homocysteiny), choroba wieńcowa. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich przekąsek. Napoje też nie pozostają obojętne. Niezależne badania wskazują, iż napoje typu cola (i inne, słodzone) sprzyjają wzrostowi masy ciała, zaburzeniom metabolicznym, cukrzycy oraz pojawieniu się złośliwych guzów sutka oraz [...]
[...] zaciemnić obraz, warto wspomnieć o tym, że mimo tego, iż ogólnie mówiąc, osoby otyłe mają zwiększone ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego, to niektóre badania sugerują paradoksalne powiązanie występowania otyłości u osób starszych z mniejszym ryzykiem zgonu ze względu na choroby układu sercowo-naczyniowego. Występowanie [...]
[...] migdałów, polecam włączyć maślan sodu dostępny w formie suplementu diety. Znaczenie maślanu sodu dla jelit Wciąż poznajemy ludzki mikrobiom, a naukowcy cały czas prowadzą badania w tym kierunku. Maślan wspiera barierę jelitową, która zapobiega przedostawaniu się bakterii i innych drobnoustrojów do krwi. W ten sposób maślan może pomóc w [...]
Styl życia wielu z nas jest bardzo intensywny i nieodpowiednia ilość snu to niemal plaga społeczeństwa. To już standard, że idąc rano do pracy, pierwsze co to gderamy, jak to się nie wyspaliśmy. Śpimy często za mało, bo wieczory skrada bezsensowne siedzenie przed telewizją, albo nadrabiamy to, czego nie zdążyliśmy w dzień. Podsumowanie [...]
Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
Regularne korzystanie z sauny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, ale mechanizmy leżące u podstaw tego korzystnego efektu nie są do końca poznane. Wnioski: regularne korzystanie z sauny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem nadciśnienia, co może odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego u korzystających z sauny. Nie [...]
[...] na czczo również może pośrednio oznaczać cukrzycę lub stan przedcukrzycowy, a na pewno jakiegoś rodzaju zaburzenie metaboliczne (insulinooporność). Wyniki cytowanego badania wskazują, iż składowanie tkanki tłuszczowej może być powiązane z zaburzeniami profilu hormonalnego i glikemii. U starszych osób utrata mięśni postępuje z wiekiem, [...]
[...] właśnie receptory androgenowe, z czego jeden nieznacznie słabiej, zaś pięć – znacznie silniej od testosteronu. Rekordowo działał tutaj stewiozyd oznaczony przez autorów badania numerem 14, który aktywował receptor androgenowy o ponad 30% silniej od testosteronu. Jeżeli się więc zastanawiasz – czym słodzić zamiast cukru (?), a jednocześnie [...]
Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]
[...] ludzi! Coraz więcej dowodów sugeruje, że stan zapalny dotyczący układu nerwowego i cytokiny odgrywają kluczową rolę w wywoływaniu rozmaitych zaburzeń nastroju. Wcześniejsze badania wykazały, że metformina łagodziła stany zapalne układu nerwowego. Metformina jest lekiem przeciwcukrzycowym, który jest silnie zmitologizowany w środowisku [...]
[...] odpowiednia ilość białek, tłuszczy oraz błonnika i wody, a także że plan treningowy jest dopasowany do stanu zaawansowania i tempa regeneracji, wykonać można laboratoryjne badania diagnostyczne. Przydatne może być wykonanie badania morfologii krwi oraz oznaczenia poziomów ferrytyny i witaminy D. Wyniki te podpowiedzą, czy organizm hamując [...]
Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
[...] minutową sesję (dla mężczyzny ważącego 92,5 kg), a średnie 475 kcal. W jednym z nowszych badań porównano jazdę na rowerze spinningowym oraz klasycznym rowerze. Uczestnikami badania były 24 uczennice (12 przydzielono do grupy spinningu, 12 do zwykłych rowerów). Każda grupa była szkolona przez 16 tygodni, trening prowadzono 3 razy w tygodniu po 1 [...]
Wiele osób, które straciły bardzo dużo nadmiarowych kilogramów, miewa spore trudności z utrzymaniem nowej masy ciała. Takie zjawisko identyfikujemy zwykle z pojęciem efektu jo-jo. Podsumowanie Proces redukcji oraz późniejsze etapy stabilizacji to długotrwałe procesy, podczas których pacjent powinien być pod nadzorem specjalistów, którzy będą [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]
GABA (kwas gamma aminomasłowy) to aminokwas pochodzenia naturalnego, który blokuje niektóre sygnały mózgowe, wywołując działanie uspokajające. Działanie to może być pomocne w przypadku odczuwania niepokoju, stresu oraz lęku. GABA, skutecznie wycisza organizm. Dawkowanie W suplementacji sportowej zaleca się przyjęcie od 500 mg do 3000 mg GABA, w [...]
[...] jest bezpieczne. Innym problemem jest to, że mogą one zakłócać wchłanianie niektórych witamin, szczególnie tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach. W rzeczywistości badania sugerują, że sterole roślinne zmniejszają wchłanianie karotenoidów, przeciwutleniaczy w owocach i warzywach pomarańczy oraz zielonych warzywach nawet o 15%. Kolejnym [...]