A tak Darku smażenie.Mama mi podpowiedziała bo nie mogła patrzeć jak wtranżalałem taki zwykły prosto z folii.Ja piekę w piekarniku, pokrojony w plastry z ziołami.Zjadam to z pieczywem i np. sosem pomidorowym lub posypuje białym serem pierś z kurczaka na 15 minut przed wyjęciem z piekarnika, dla mnie bomba ;) Monotonia w diecie raczej nie sprzyja [...]
to zalezy czy te 1,5 litra wody, to wszystkie plyny, czy do tego jeszcze herbaty zielone np. 1,5 plynow to za malo, 2- 2,5, w a upały więcej. oliwa z oliwek ma niska temperature wrzenia, co oznacza, ze latwo się pali i jej dobroczynne wlasciwiosci ulegaja niestaty destrukcji - nie nalezy uzywac jej do smazenia, tylko tluszcze o wysokiej temp. [...]
Omlecik - wbijam 7 białek jaj + mąka + przyprawy do karczku i gyrosa, to wszystko miksuje. Szynkę przysmażam na patelni i wylewam to co wcześniej wymiksowałem. Przygotowanie + smażenie max 15 min. /SFD/2021/7/6/e49979ba73b54672a185e2e7af5279fd.jpg /SFD/2021/7/6/8068609f4d3e4c86ab8c5314883c91a7.jpg
Omlecik - wbijam 7 białek jaj + mąka + przyprawy do karczku i gyrosa, to wszystko miksuje. Szynkę przysmażam na patelni i wylewam to co wcześniej wymiksowałem. Przygotowanie + smażenie max 15 min. /SFD/2021/7/6/81e12e0268f64d04976f7d2cc1db128e.jpg /SFD/2021/7/6/94a76a9049c549669da11dc35fb09e0e.jpg
No ja jestem zdecydowanie za wit. i minerałami. Z dodatkiem żelaza. Niby zbilansowana dieta pokrywa wszystko. Ale organizm sportowca wymaga więcej. To raz. A dwa - że tyle produktów jest uzyskiwanych w ten sposób, że nie zawiera takiej ilości wit. jakiej oczekujemy <warzywa ze szklarni, owoce zrywane jeszcze zielone, żeby dojrzewały w drodze, [...]
mleko sie słabo trawi w nocy może brzuch boleć radze ci zastąpić jogurtem naturalnym 2% tluszcze mają dużo kcla nie są zazdrowe( smażenie na oleju ) oliwa z oliwek to moje głowno źródło tłuszczy i czasami tawróg tłusty , białko chroni i buduje twoje mięśnie , jak prowadzisz bardzo aktywny tryb zycia to nie jest go duzo potrzeba bo ono sie wtedy za [...]
ja robie takie kotleciki w wersji trochę innej ale w werjsi mega podobnej (co dziwne ten przepis moja mama robiła od kiedy pamiętam i gdyby nie smażenie na takim tłuszczu jak mama smaży to bym nazwał je fit :) ) Może za jakiś czas jak się zbiorę to wrzucę też tamtą wersję, bo na razie sztywno trzymam sie ramek makro i nie jem nic poza kaszą [...]
A więc zarówno kwasy omega-3 pochodzenia roslinnego jak i DHA i EPA są to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które ulegają utlenianiu z wytwarzaniem wolnych rodników. Dlatego np.zabronione jest smażenie na tłuszczach będących ich źródłem. Natomiast spozywane w postaci surowej nie są niebezpieczne, jednak zaleca się by zwiększyć wówczas spożycie [...]
dziękuje, jak zawsze fachowa odpowiedź moje smażenie ogranicza się to robienia omleta, i może raz w tyg. fileta z warzywami, więc nie trwa ono zbyt długo, dlatego chyba zainwestuję w olej rzepakowy a oliwę zostawię sobie do popijania w trakcie posiłków co do smalcu, to ciekawe, często o różnych wszechwiedzących "guru" można było [...]
Postanowiłem podzielić się moim przepisem na ulubione kulturystyczne źródło białka czyli kurczaka. Wiem nowość 8-) Nie jest to nic odkrywczego, ale myślę, że nie wszyscy znają taką metodę przyrządzania, a jak na suchego kuraka to wychodzi całkiem dobry. Oczyszczam z niechcianych elementów i przekrawam wzdłóż. [...]
Smażenie można "oszukać" użyciem PAM albo nawet beztłuszczowo na teflonopodobnej, grillować bez tacki...ważne żeby nie zalać zwykłym tłuszczem i nie zrobić z mięsa jednego wielkiego związku maillarda Wciąż jednak gotowanie, duszenie i parowanie jest zdrowsze - pytanie kto ile wytrzyma, ja wytrzymalem prawie 6 miesiecy po 3 posilki [...]
nie odpowiedziałeś w jakiej postaci mogą być te białka?Mogą być np smażone? // LEPIEJ GOTOWANE, SMAŻENIE TO WYŻSZA TEMPERATURA WIĘC I WIĘKSZA DENATURACJA BIAŁKA No i na Glukozę albo Carbo(czyli ogólnie na odżywki)niemam kasy.//GLUKOZA KOSZTUJE 2.50 PLN ZA 250g Wafle Ryzowe sa tanie i slyszalem ze sa bardzo dobre jesli sie jest na diecie!//DOBRE [...]
Kopytka z soczewicy (z dedykacją dla Gaji :-D) koło 300 g soczewicy czerwonej 110g mąki gryczanej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma Do podsmażenia będzie potrzebna odrobina masła klarowanego - u mnie wystarczyło 5 g. Soczewicę ugotować tak, żeby nasionka jeszcze nie zaczęły się rozpadać całkiem, trzeba wyczuć ten moment tuż przed, żeby jej [...]
Z serii "słodkie zdrowie" %-) tj. 2 przepisy na bazie kaszy jaglanej, ale z mojego doświadczenia wynika, że do 1. można ją bez przeszkód zamienić np. mąką gryczaną, owsianą, żytnią, itd~ Śniadaniowy omlet biszkoptowy -średni banan (mój ważył 95g) -3 jajka (L) -15g orzechów nerkowca - 55g zmielonej kaszy jaglanej -5g odtłuszczonego kakao -płaska [...]
Mój przepis jest taki: steki wrzucam do miski, dolewam oleju, sól, pieprz, mieszam i tak zostawiam na minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej (w miarę rozsądku %-)) - smażenie i pałaszować. Na świerzo jest smaczne, odgrzewane to już jak żarcie podeszwy od buta ;-)
"jesteś tym, co jesz..." będzie dobrze, nabierzesz nawyków żywieniowych (tych pozytywnych) ok -jakie kupiłaś białko, jak ze smakiem i rozpuszczalnością -patelnia mam nadzieje teflonowa, więc smażenie na niej bez tłuszczu to nie problem
PePo na czym smażysz omleta - olej roślinny? i ile go dajesz ? Jak obrabiasz cieplnie mięso -smazenie czy gotowanie i jakie przyprawy do miesa polecasz zeby bylo w miare smazne?