Sugeruję zainwestować w dobrej jakości patelnię. W takiej sytuacji zdecydowanie nie będzie to musiało pływać w oliwie z oliwek. Polecam wydać te 150 złotych i na rok na pewno wystarczy. Ja używam Zwieger Obsidian 28cm za około 150 złotych. Bardzo dobra jakość. Poza tym, zamiast używać oliwę z oliwek, zawsze możesz smażyć na cooking spray. [...]
http://potreningu.pl/artykuly/133/czy-suplementy-diety-dla-sportowcow-zawieraja-sterydy-anaboliczne - ten artykuł korespodnuje z obawami Twoich rodziców. Rodzice martwią się o Twoje zdrowie - to zrozumiałe, jeśli jednak jesteś pełnoletni i na dodatek sam zarabiasz pieniądze na odżywki, to proponuję twardo postępować z rodzicami i być nieugięty. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Oliwa niezbyt dobry pomysł, chyba że chodzi o krótkie smażenie A co oliwie brakuje? Z tego co wiem jej punkt dymienia wynosi ~190-240 stopni C (zależnie od rodzaju), podczas gdy temperatura smażenia to ~180 stopni C.
Oliwa jak wiadomo obfituje w kwas tłuszczowy oleinowy który jest stabilny termicznie, a także zasobna jest częściowo w nasycone kwasy tłuszczowe które również znakomicie znoszą działanie wysokiej temperatury, dodatkowo cech**e się stosunkowo niską zawartością kwasów wielonienasyconych. Na jej korzyść przemawia również obecność dużej ilości [...]
mleko po treningu ? czy przed ? a może w innych porach dnia? jak jest z tymi tłuszczami po treningu jeść czy nie? wieczorem dodam zrzut z dzisiejszego dnia treningowego smażenie na oliwie z oliwek liczy się jako spożyty produkt czy mam wypić do tego trochę ? ;D
możesz pić mleko kiedy chcesz po treningu możesz również dodać tłuszcz Jeśli smażenie na oliwie to krótkotrwałe (~10min),do dłuższego wybierz np.masło klarowane
Dieta niestety jest bardzo mi daleka, ponieważ mieszkając z mamą ciężko jest jej się pogodzić z tym że zamierzam się rzeźbić (mama z tych co woli pulchniutkich), dodatkowo nie jestem w stanie robić sam zakupów. A suplementy to w granicach 100-150 zł miesięcznie. Dziękuję za pomoc, biorę się za smażenie tego smalcu.
Jajka gotowane bardziej zapychają żołądek, jajecznica mniej, smażenie jajecznicy "nie jest tak złe" jak kotletów czy czegoś innego bo trwa proporcjonalnie krótko i duzo kwasów tłuszczowych sie nie zdarzy rozłożyć (i tak polecam smalec). Pzdr Zmieniony przez - Cergi w dniu 2008-06-28 01:07:30
smażenie na oliwie niezbyt mądrym pomysłem, tłuszcze sie nasycaja szybko. lepiej jeśc gotowane ,a co 2, 3 raz smażone i styknie IMO. IMO przyrzadzenie jajecznicy trwa tak krotko, ze nawet oliwa moze byc
To nie chodzi też o to, by na smażenie się zamykać, jak już zostało zauważone ważna jest JAKOŚĆ smażenia, mnie często zdarza się przypalać np. omlety, czy mięso. A to już dobre nie jest. Ani dla mnie, ani dla jakości mięsa %-) Chodzi o to, by na samym smażeniu się nie zamykać, bo są inne obróbki termiczne, które warto wdrążyć w "życie" ;-)
Poczytaj sobie, co działa aterogennie (miażdżycorodnie). Tu masz w skrócie: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/web/miazdzyca_Maj_2007.pdf Np. różnego rodzaju toksyny (z papierosów, jedzenia) wpływają na rozwój miażdżycy naczyń. Smażenie to rodzaj obróbki, podczas którego tłuszcze się utleniają, białka i cukry przypalają - powstają szkodliwe [...]
Poczytaj sobie, co działa aterogennie (miażdżycorodnie). Tu masz w skrócie: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/web/miazdzyca_Maj_2007.pdf Np. różnego rodzaju toksyny (z papierosów, jedzenia) wpływają na rozwój miażdżycy naczyń. Smażenie to rodzaj obróbki, podczas którego tłuszcze się utleniają, białka i cukry przypalają - powstają szkodliwe [...]
Nie ma za co :). Tu jeszcze znalazłam ciekawy artykuł o innych skutkach nadużywania smażonego, które można odczuć bardziej namacalnie i wcześniej, niż skutki miażdżycy, w postaci pogorszenia wrażliwości insulinowej: http://potreningu.pl/articles/62/smazenie-zabija To, jak widać, powinno interesować osoby pracujące nad dobrą sylwetką, a [...]
akurat jestem na diecie tłuszczowej i te tłuszcze nasycone są wyeliminowane jedyne ich źródło to było by właśnie coś smażone na nich i to też nie ciągle ale od czasu do czasu. Pomińmy temat miażdżycy i innych dolegliwości związanych z tłuszczami mi chodzi tylko o to żeby transów nie było. Więc jeszcze raz czy smażenie na kokosowym tłuszczu będzie [...]
teraz smażenie np na niektórych olejach ok, a za jakieś 5 lat wyjdzie że jest to niezdrowe, cały czas ą jakieś nowe badania i nieraz stare mity są obalane w ich świetle,
fatfaq ja wiem ze mozna na 100 sposobow kurczaka przyrzadzic ale z tych lekkostrawnych i zdrowych znam 3 : gotowanie, pieczenie i grillowanie ale ze wzgeldu na pore roku ono w moim przypadku opada. smazenie ze zrozumialych wzgledow odpada rowniez bo jest kaloryczne i ciezkostrawne. Ograniczac sie do gotowania i pieczenia duzego pola manewru nie ma [...]