SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

80 bialko

  • Suplementacja sportowa jest elementem diety, który obecnie jest dość mocno rozbudowany. Sportowcy bowiem korzystają z wszelkich form wsparcia diety, które to będą przekładać się na jej efektywność. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dodatkowo uzupełniana jest celnie dobraną suplementacją, pozwala na zdobycie znacznej przewagi, w porównaniu do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4195 Data: 2018-08-30 08:27:50
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4250 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Bardzo wiele osób trening siłowy w poniedziałek prowadzi po weekendzie, który był obficie podlewany alkoholem. Niektórzy twierdzą, iż „na kacu” biją rekordy siłowe. Czy alkohol ma wpływ na syntezę białek mięśniowych? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Z wielu względów poniższe opracowanie może być zbyt skomplikowane, dlatego odsyłam do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12841 Data: 2017-07-09 12:48:09
  • Od kilkunastu lat w Internecie widać powtarzające się pytania: jaki jest maksymalny potencjał siłowy czy masowy człowieka? Ile można zbudować „na sucho”, a ile sięgając po farmakologię? Na te pytania nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Predyspozycje to nie tylko mięśnie czy układ nerwowy. Znam ludzi, którzy strzelając do tarczy uzyskują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15448 Data: 2019-07-12 10:12:19
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 605 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Białko na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3094 Data: 2018-08-19 11:53:25
  • Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12255 Data: 2019-09-25 10:32:01
  • Najsilniejszy anabolik. Co jest najskuteczniejszym anabolikiem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3278 Data: 2021-05-18 15:19:30
  • W ostatnich dekadach zmieniło się podejście do treningu i diety. Pewne rzeczy pozostały niezmienione, inne wyewoluowały. Co się zmieniło w ostatnich 30 latach i jaki ma to wpływ na osoby, które trenują kulturystykę? Być może ten temat będzie wymagał serii artykułów, gdyż naprawdę jest o czym pisać. W czasach Arnolda wiedza o dietetyce, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2280 Data: 2021-09-08 13:00:40
  • Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4702 Data: 2019-12-31 08:31:00
  • Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3511 Data: 2020-03-03 07:59:27
  • Niedawno oglądałem film na kanale Youtube pewnej czołowej, polskiej dietetyczki. Twierdziła ona, iż należy unikać białka przed snem, gdyż powoduje ono wyrzut insuliny. Wg I. Wierzbickiej: „Jeśli insulina podniesie się na całą noc, to zostanie zablokowany hormon glukagon”. Zgadza się, epinefryna jest jednym z głównych aktywatorów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6946 Data: 2019-03-12 14:48:44
  • Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3906 Data: 2019-05-18 08:26:52
  • Białko serwatkowe i oporna skrobia: odchudzanie i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1556 Data: 2023-01-02 07:32:20
  • Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3317 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • Wraz z nadejściem ciepłych dni nieubłaganie zbliża się pora nasilonych konsultacji treningowo-dietetycznych. Niektórzy budzą się niczym przyroda i stwierdzają, że dobrze byłoby przygotować się do sezonu letniego. Jeśli takie postanowienie powziąłeś w połowie marca, to jeszcze nie jest tak źle. W 3,5 miesiąca można liczyć na pewne efekty wdrożenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2824 Data: 2022-03-18 08:56:22
  • Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 782 Data: 2023-06-01 11:21:29
  • Wielu współczesnych „guru treningu”, szczególnie publikujących materiały na YouTube i w mediach społecznościowych przekonuje, iż przetrenowanie nie istnieje, a problemem jest tylko zbyt mała ilość treningu czy jedzenia. Mówisz, że „przetrenowania nie ma”, bo tak powiedział CJ Fletcher czy inny naszpikowany farmakologią specjalista?  Wyniki? Moc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5410 Data: 2017-05-07 10:37:07
  • Cholesterol i jego frakcje

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach.  Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5350 Data: 2017-08-01 09:19:31
  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3634 Data: 2018-02-16 10:29:26