Za każdym razem, gdy umrze kolejny kulturysta, w dyskusjach rozpętuje się wojna. Dlaczego kulturyści umierają? To dość złożona kwestia, należy to zjawisko rozpatrywać pod wieloma różnymi kątami. Do tego zresztą jeszcze za chwilę wrócimy. Czy można winić trenera za śmierć zawodnika? A jeśli dana dyscyplina wiąże się z oczywistym ryzykiem [...]
Prolaktyna jest hormonem wydzielanym przez przedni płat przysadki. Najwięcej prolaktyny powstaje godzinę po zaśnięciu (podobnie jest z hormonem wzrostu), przynajmniej u osób niewykazujących innych patologii układu endokrynnego. Wykazano, iż prolaktyna jest czynnikiem hamującym powstawanie nowych naczyń. „Proces ten ma zasadnicze znaczenie dla [...]
[...] bogata w: żelazo: rośliny strączkowe, tofu, tempeh witaminę D: wzbogacone zboża, mleko białko: produkty sojowe, fasola, nabiał, jajka witaminę B12: drożdże odżywcze, jajka, żywność wzbogacona. Chociaż niektóre pokarmy są dobrym źródłem tych składników odżywczych, osoby stosujące restrykcyjne diety, w tym diety wegetariańskie, które unikają [...]
[...] że narażenie na bisfenol-A (BPA) – dodatek stosowany w wielu produktach, ale najczęściej spotykany w plastikowych butelkach na wodę, paragonach fiskalnych i opakowaniach na żywność – nadal może mieć większy wpływ na ludzkie zdrowie, niż nam się wydaje. Czym jest BPA? Bisfenol-A (BPA) to przemysłowa substancja chemiczna stosowana w produkcji [...]
Zamienniki cukru stołowego budzą wiele emocji, a jest to spowodowane głównie sianiem dezinformacji w internecie. Bardzo niewiele stron może się pochwalić merytorycznym podejściem do zagadnienia. O wiele częściej górę biorą emocje, subiektywne sądy, opinie, czy wręcz zmanipulowane dane pochodzące z różnych jakości badań. Choroba Alzheimera Jeśli [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
[...] większej ilości warzyw i mniejszych porcji. Nie trzeba się najadać do granic możliwości, żeby przeżyć. Czasami wystarczą mniejsze porcje. Warto stawiać na nieprzetworzoną żywność, ryby i owoce morza, a trochę ograniczyć mięso i różnego rodzaju przekąski, szczególnie te słodzone cukrem czy wzbogacone o ogromne ilości soli i tłuszczu. Dbając o [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]
GLP-1 należy do hormonów inkretynowych. Pierwszą inkretyną odkrytą w 1971 r. był glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP). Zunz i La Barre już w 1929 roku stwierdzili, że w przewodzie pokarmowym są wydzielane czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że [...]
W ostatnich kilku latach niezwykłą popularność zdobyły indywidualne zajęcia z trenerem personalnym, instruktorem. Liczni kulturyści i zawodniczki fitness występują na rozmaitych scenach zwłaszcza po to, aby zdobyć zaufanie i złowić potencjalnego klienta poprzez Facebooka, Instagrama, Tik-toka lub nawet szeptany marketing („napisz do trenera X, ja [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
[...] a nie typowe, małe dawki. Najwięcej o problemie „trującego pokarmu” krzyczą ludzie, którzy regularnie piją alkohol i palą papierosy. W tym przypadku najbardziej skażona żywność i tak nie ma żadnego znaczenia. Jest igłą w stogu problemów zdrowotnych, jakie czekają tę osobę. Źródła naukowe: González-Torres P, Puentes JG, Moya AJ, La Rubia MD. [...]
[...] Możesz również mieć częste bóle głowy i odczuwać zmęczenie. Upewnij się, że nie chorujesz na celiakię - stan, w którym twoje jelita stają się zaognione, gdy spożywasz żywność zawierającą gluten. W dzisiejszych czasach gluten znajduje się nie tylko w pieczywie i makaronie, ale w wielu produktach, które nie przyszłyby Ci nawet na myśl, np. w [...]
Istnieje silne lobby antytłuszczowe. Są to osoby, które negują badania naukowe lub bazują tylko na korzystnych dla siebie wycinkach, cytatach lub przeinaczeniach danych. Jeszcze rozumiem prowadzić dyskusję, używając jako argumentów badań naukowych. Niestety, ludzie lubią powielać slogany, a nikt nie sięga do danych źródłowych. Dlatego bardzo [...]
W ostatnich latach w USA promuje się tabletki z narkotykami oraz zastrzyki z analogami GLP-1 (liraglutyd, semaglutyd). Część z tych środków staje się popularna w Polsce, ponieważ iniekcje są mniej męczące niż trening na bieżni i wykluczanie z diety pączków. Otyłość staje się coraz większym problemem dla rzesz ludzi. Skąd się bierze? Podsumowanie [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]