SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

żywność

  • Zmęczenie ma zarówno dobre, jak i złe konotacje dla ćwiczeń. Z jednej strony chcesz zmęczyć mięśnie podczas treningu siłowego, aby zmaksymalizować wzrost i przyrost siły. Jednak zmęczenie może również wpływać na Twoją wydajność, gdy ćwiczysz w sposób nieodpowiedni i źle zarządzasz swoją energią i regeneracją. Jak domyślasz się są różne rodzaje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1323 Data: 2024-01-05 14:44:45
  • Sukraloza a głód. Czy sukraloza nasila łaknienie? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] cukrzycy i otyłości, psychologii i medycyny prewencyjnej oraz użyć obrazowania aktywności w mózgu przy użyciu rezonansu, by ustalić, że osoby otyłe patologicznie reagują na żywność i mają na nią większą ochotę! O dziwo, tylko otyłe kobiety reagowały patologicznym głodem i pochłaniały więcej pokarmu, gdy wcześniej spożyły napój ze słodzikiem, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 872 Data: 2021-10-16 08:18:12
  • Zakupy spożywcze to coś, czemu każdy z nas musi stawić czoło! W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze są bardziej skomplikowane, niż kiedyś. Z jednej strony mamy wiele ułatwień: więcej sklepów, duże markety, możliwość zakupów online. Musimy wybierać jednak spośród setek produktów, te, które są smaczne i zdrowe. Łatwo ulec kolorowym etykietom, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13197 Data: 2018-07-26 08:17:43
  • Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4574 Data: 2020-03-01 18:51:55
  • [...] danych eksperymentalnych i epidemiologicznych w raporcie z konsultacji eksperckich Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)/Food and Agriculture (FAO) z 2003 r. stwierdzono, że „żywność konserwowana solą i sól prawdopodobnie zwiększają ryzyko raka żołądka”. Spośród dwunastu badań, w których oszacowano spożycie solonych ryb, w czterech wykazano silny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3348 Data: 2022-01-04 22:43:51
  • [...] jak: fasola, soczewica i groszek oraz rośliny, takie jak: koniczyna, seradela, lucerna, soja, orzech ziemny. Różne gatunki występujące w tej rodzinie są wykorzystywane, jako żywność, zielony nawóz, a nawet do celów leczniczych (Sanchez-Blanco i in., 2012). Sformułowano hipotezę, że 2-fenyletylamina występujących w roślinach jest elementem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2601 Data: 2020-03-12 11:27:22
  • Popularne mity dietetyczne i żywieniowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1937 Data: 2021-01-21 10:52:28
  • Od lat, wielu sportowców, dietetyków, a nawet osób, które nie mają większej styczności ze zdrowym stylem życia, aktorów, pisarzy i celebrytów, próbuje znaleźć idealny i uniwersalny sposób na pozbycie się kilogramów w jak najkrótszym czasie i wykreowania estetycznej sylwetki. Tym samym tworzą przeróżne diety, bazując na swoich doświadczeniach, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7231 Data: 2017-06-29 08:12:19
  • Dlaczego nauka o żywieniu nie jest czarno-biała?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy nabiał jest dobry, czy zły dla zdrowia? Czy czerwone mięso zabija? Czy dieta ketogeniczna jest cudownym rozwiązaniem, czy zagrożeniem dla zdrowia? Czy dieta wegańska może przedłużyć długość życia? Czy węglowodany to przyczyna otyłości na świecie? Badania obserwacyjne Badania żywieniowe muszą mieć pewne odstępstwa, ponieważ idealne badanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1657 Data: 2020-03-27 21:03:51
  • Dobre nawyki dodają nam więcej pasji, energii i wytrwałości w dążeniu do celów. Zdrowe nawyki nie powinny być traktowane jako obowiązek, ale jako świadoma, dobrowolna decyzja. Osoby o zdrowych nawykach przeważnie żyją od dłużej i mniej chorują. Zrób przerwę od technologii Smartfony, komputery, telewizory itd. kradną nasz wolny czas i coraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6391 Data: 2020-11-21 19:07:07
  • [...] których ludzie decydują się na zastosowanie którejś z odmian diety wegetariańskiej. Są one związane ze zdrowiem, środowiskiem i podejściem do ochrony zwierząt hodowanych na żywność. Jeśli chodzi o zdrowie, to część badań wykazała, że niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zawierać niepożądane substancje, takie jak antybiotyki, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1936 Data: 2021-09-08 11:42:49
  • [...] by tego rodzaju eksperymentów nie przeprowadzać. Odczuwanie głodu i sytości jest największą pułapką, w którą został wyposażony organizm człowieka. W świecie, w którym żywność jest na wyciągnięcie ręki, większość ludzi ma rozregulowane hormonalne i metaboliczne ośrodki regulowania głodu. Cytat z opracowania o diecie intuicyjnej: „Głód jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2456 Data: 2021-07-14 09:19:48
  • [...] jaj i produktów mlecznych. Nie wymaga spożywania wyłącznie pełnowartościowej żywności ani nie ogranicza tłuszczu i cukru rafinowanego (bardzo łatwo kupić przetworzoną żywność pełną niezdrowych dodatków, ale wciąż z etykietą "wegańskie"). Surowy weganizm (raw vegan): podobna do weganizmu, ale dodatkowo wyklucza wszystkie potrawy gotowane w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2687 Data: 2021-08-16 15:39:21
  • [...] obróbki cieplnej (graniczną wartością jest 40°C). Co jest zdrowsze: produkty gotowane czy surowe? Odpowiedź brzmi: jedno i drugie jest zdrowe. Zarówno gotowana, jak i surowa żywność są dla nas dobre, a wartości różnią się w zależności od sposobu jedzenia i przygotowania. Zwolennicy surowej żywności wierzą, że proces podgrzewania niszczy składniki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3208 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • [...] pizzy, chipsów, frytek, jogurtów słodzonych, maślanek, deserów, słodyczy, drobnych przekąsek, soków owocowych, słodzonych napojów. Przeczytaj także: Jak bardzo szkodzi żywność przetworzona? Co jeść a czego unikać? To, że produkt jest oznaczony jako „niskokaloryczny”, „eko” lub „wegański” wcale nie oznacza, iż jest zdrowym elementem diety. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9577 Data: 2022-01-03 07:28:58
  • Jednym z "cudów" nowoczesnej technologii jest kuchenka mikrofalowa. Nigdy wcześniej podgrzewanie, a nawet przygotowywanie jedzenia, nie było tak wygodne, łatwe i szybkie. Nie kwestionujemy wygody korzystania z kuchenki mikrofalowej. Czy jednak jest to na pewno bezpieczne dla zdrowia? Podsumowując Nie ma dowodów na to, że potrawy podgrzewane w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8542 Data: 2019-04-10 11:26:30
  • [...] co jest korzystne dla kontroli wagi. Spożywanie głównie pokarmów roślinnych naturalnie zwiększy spożycie błonnika. Warunkiem jest jednak sięganie po nieprzetworzoną żywność. Żywność na bazie roślin ma większą zawartość wody Kiedy ludzie przechodzą na dietę roślinną, dziwią się, że jedzą duże ilości jedzenia, ale jeśli podliczyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1023 Data: 2022-11-22 09:11:35
  • Jakie wafelki wybrać na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kto kiedyś pomyślałby, że w dzisiejszych czasach dostęp do ciekawych pod względem składu produktów będziemy mieli niemalże na wyciągnięcie ręki. Jak widać, znaleźć można całkiem dobre wafelki, które mogą urozmaicić naszą codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5859 Data: 2017-11-05 12:22:38
  • Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5529 Data: 2018-01-09 07:50:50
  • [...] największego producenta napojów słodzonych (PepsiCo International) największego europejskiego producenta cukru (Südzucker Group) jedną z największych firm produkującej żywność w USA, General Mills (wytwarzają masę produktów o udowodnionym negatywnym wpływie na zdrowie człowieka, np. lody, płatki śniadaniowe, pizze, przekąski itd.) Nestle, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3050 Data: 2019-11-24 17:07:18