SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ZDJĘCIA NASZEJ SZAMY :-)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 323184

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
chudyjurek
Strecho
Pół takiego makowca własnej roboty wleciało na kolacje







Ty ale już po świętach


Zostało mu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
Stek z polędwicy wołowej, chleb (żytni pełnoziarnisty na zakwasie wiadomego pochodzenia) w białku jaja, warzywa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 2032 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15756
Kontynuacja wczorajszych naleśników z warzywami

przepis jest w sumie banalny:
Sos jak na spaghetti, ja robię tak:
-500g mięsa mielonego (ja u używam z szynki, bo jest najchudsze)
-500-600g krojonych pomidorów z puszki (ja używam takich z czosnkiem albo ziołami)
-1 lub 2 cebule - zależy jak kto lubi
-zioła prowansalskie
-szczypta soli
-sos tabasco, chilli w proszku, ząbek czosnku (opcjonalnie, można dodawać co się lubi, ja lubię pikantne)

Mięso smażymy, w osobnym garnku obok gotujemy pomidory (całość trzeba dosyć długo trzymać na małym ogniu, żeby pomidory sobie odparowały i się rozciapciały. Usmażone mięso wrzucamy do pomidorów, przesmażamy cebulę do miękkości i również dodajemy. Całość doprawiamy jak lubimy - ja dodaję sporo ziół prowansalskich, troszkę soli, tabasco, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Sos gotujemy i mieszamy aż woda dosyć mocno nie odparuje. Później zostawiamy sos żeby lekko ostygnął - nie będzie taki wodnisty.

Naleśniki:
-szklanka mleka (ja używałem szklanki 200ml)
-1 szklanka wody gazowanej
-2 jajka
-20ml oliwy
-1,5 szklanki mąki razowej lub zmielonych płatków owsianych - co kto woli (można też użyć zwykłej mąki pszennej i zrobić zwykłe naleśniki - ale wiadomo, nie będą aż tak pożywne)
Jajka roztrzepujemy, dolewamy mleka i wody - utrzepujemy, aby się dobrze wymieszało, dodajemy stopniowo mąki i utrzepujemy, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Można dodać szczyptę soli, jakieś zioła - ja raczej dodaję tylko szczyptę soli. Dodajemy też 20ml oliwy (ja leję na oko) - najlepiej żeby było jej dosyć sporo, naleśniki będą się dużo lepiej smażyły i nie będą przywierały. Oliwa raczej nie połączy się z innymi składnikami, więc przed smażeniem zawsze ciasto trzeba sobie zamieszać. Ciasto będzie mocno płynne.

Naleśniki smażymy jak to naleśniki - przecieramy tłuszczem patelnię (ja używam masła klarowanego, ale może być cokolwiek), nalewamy chochelką ciasto - na środek, nie za dużo i rozprowadzamy na całą powierzchnię patelni (obracając patelnią). Smażymy średnim ogniu (po wcześniejszym dobrym jej rozgrzaniu), może wyglądać, że naleśniki będą przywierały, ale jeśli mamy chociaż trochę lepszą patelnię (moja ma 3 lata i jest porysowana, więc trochę przywiera), to najważniejsze, żeby nie próbować przewracać i podważać naleśników łopatką. Zostawcie naleśnika na dobre 3-5 minut, później energicznie poruszajcie patelnią jakbyście chcieli podrzucić naleśnika - powinien się powoli odkleić, wtedy można użyć łopatki żeby przewrócić naleśnik na drugą stronę.
Naleśniki powinny być średniej grubości - z tej ilości ciasta mi wyszł 8 naleśników, mniej więcej 24cm średnicy.
Korzystając z mąki razowej naleśniki wyjdą dziwne - z jednej strony jak naleśnik, z drugiej bardziej podobne do tortilli. Mogą być lekko chrupiące, dlatego odkładamy je na talerz, żeby poleżały z 10 minut, najlepiej przykryć je workiem, wtedy będą miękkie i łatwo się zwiną.

Na naleśnikach rozsmarowujemy nasz sos (gdzieś mniej więcej na połowie naleśnika) i zawijamy. Naleśniki kroimy mniej więcej na wysokość naczynia żaroodpornego (zazwyczaj na 3 równe części) i układamy pionowo w naczyniu. Na górze można dodać mozarellę lub inny ser, żeby się ładnie stopił (zależy też od diety). Naczynie z naleśnikami wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (180-200st) na jakieś 15 minut (tak, żeby naleśniki zrobiły się lekko chrupiące na górze i żeby ser się roztopił.

Całe danie jest jak widać bardzo proste o ile potrafimy zrobić naleśniki.

Danie można robić w wielu innych wariantach (np ze szpinakiem i kurczakiem, z sosem meksykańskim itp.), ja robię je też czasami bez zapiekania, wtedy łatwo można to sobie zapakować do pracy. B/T/W nie podaję, zainteresowani niech sobie policzą.




Zmieniony przez - Eoghan w dniu 2014-01-05 17:13:23

Zmieniony przez - Eoghan w dniu 2014-01-05 17:14:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 2416 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 42913
wygląda i pewnie smakuje kozacko :D

Blog IF/Rekompozycja [pods. 22] - Zapraszam ! http://www.sfd.pl/[BLOG]Lucky555/IF__Rekompozycja-t989337.html

Jeśli chcesz przegrać trochę $$ to zapraszam:)
http://www.sfd.pl/Gruby_hajs_z_Lucky555-t1058841.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
nie od dziś wiadomo że nie lubię monotonicznego żarcia.po ostatnich kotlecikach z jajek i kaszy przyszedł czas na kotleciki z ziemniaków

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 464 Napisanych postów 9051 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 91255
anubis84
Mała zaskoczka, niestety nie było obważanków z makiem i musiałem razowe z ziarnem kupić





zrobiłeś mi smaka tą jajecznicą z szynką, tylko kur...pieczywa nie mam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53926
Jajecznica, kasza gryczana, pomidor i cukinia
Prosto, ale bardzo smacznie

Meraviglia!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Polędwica wołowa, grzyby i brokuły

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 63 Napisanych postów 4464 Wiek 26 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84798
Malinowa





Oswiadczm Ci sie w tym momencie

Uwielbiam wolowine, ta ze zdjecie wyglada bosko!

Zmieniony przez - Kapitan Wodka w dniu 2014-01-06 12:13:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 451 Wiek 84 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 12411
chudyjurek wlaśnie jem te twoje kotleciki i powiem to co ksiądz po udanym seksie - Pierwsza klasa :) A spróbuj ziemniaczane szamie ale w sosie pomidorowym z kurakiem
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Kapusta z kurczakiem

Następny temat

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRZYBAMI, GROSZKIEM I PUREE Z BATATÓW

WHEY premium