Szacuny
1158
Napisanych postów
95001
Wiek
34 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
375707
Ja mam zasady, które się sprawdzają:
1.Wszystkie składniki w pokojowej temperaturze być muszą( drożdże niekoniecznie), ale mleko, czy jajka tak.
2.Mąka przesiana przez sitko
3. Dobrze zrobiony zaczyn, nie można go przesłodzić, bo nie wyrośnie
4. Rozpuszczone masło nie może być za gorące!
5. Najważniejsze: ciasto wyrabiam ok 15 jak nie 20 min!
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-01-23 19:17:45
Szacuny
1158
Napisanych postów
95001
Wiek
34 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
375707
Mega zajedwabiste ciasto do pizzy
2 szkl mąki
3/4 szkl ciepłej wody / może być pół na pół wody z mlekiem, ale polecam wodę
łyżeczka soli łyżeczka cukru
20g drożdży
łyżka oliwy
Do szklanki wrzucamy
skruszone drożdże świeże
łyżeczkę cukru
zalewamy 1/3 szkl naszą cieczą
mieszamy
wsypujemy ok 2 łyżek mąki, mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu.
Po ok 10 min szklanka powinna wybuchnąć drożdżami.
Do dużej michy przesiewamy 2 szkl. mąki, wrzucamy sól, wyrośnięty zaczyn i resztę wody, mieszamy widelcem chwilę i wyrabiamy DOKŁADNIE ciasto ok 10-15 min, aż będzie odchodziło od ręki(po 5 min wyrabiania zrobić dołek i wlać oliwę i dalej macać)
Oto cała filozofia.
Szacuny
17708
Napisanych postów
132171
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460727
Przed i potreningowy, pierś rozbita zamarynowana w oleju i ziołach i na teflon z oliwką w spreju. Ziemniaki na dwa razy ugotowane po treningu na pamie zasmażane z ziołami, nie to co w wiejskich chatach na głębszym oleju ale też dobre, sałatka sklepowa z patisonów.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.