...
Napisał(a)
Wow, Gierol, ile Ty jesz tego białka:) Lekko licząc to chyba 2,8-3g/kgmc i to czystego zwierzęcego. Co bardziej boli nerki czy portfel:) Nie lepiej byłoby troszkę uciąć tego białka, a podbić tłuszczem?
...
Napisał(a)
Gierol, nie wypycha Ci bebecha od takiej ilości mięcha?
szacun, ja bym miał balon jak c***! ;D
szacun, ja bym miał balon jak c***! ;D
...
Napisał(a)
spozywanie bialka w granicach ~3g na redukcji jest uzasadnione jesli ilosc wegli spadla!
tak naprawde nie ma dokladnych badan mowiacych ile bialka jest potrzebne
zawsze jakas czesc zostanie zamieniona na glukoze/utleniona
zawsze!
mowi sie ze gdy bialko stanowi ~15% kcal - wtedy te 'straty' sa zminimalizowane
ale gdy spozywa sie np.na masie gdy jest i tak sporo wegli - bilako w granicy 3-4g jest raczej nieuzasadnione
na reduckji jest troche inaczej!
gdy wegli brak
wtedy aby ograniczyc rozpad wlasnych bialke imo lepszym wyjsciem jest s[pozycie wiekszej ilosci bialka
ale na masie jedzenie pod 3g - coraz bardziej sie o tym przekonuje - nie ma sensu
spora czesc i tak nie zostanie wykorzystana - albo zdeaminowana albo zamieniona na glukoze i byc moze odlozona jako fat!
ale to inne warunki - redukcja i masa
nma redukcji jest inaczej
na masie tez
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-16 16:07:40
tak naprawde nie ma dokladnych badan mowiacych ile bialka jest potrzebne
zawsze jakas czesc zostanie zamieniona na glukoze/utleniona
zawsze!
mowi sie ze gdy bialko stanowi ~15% kcal - wtedy te 'straty' sa zminimalizowane
ale gdy spozywa sie np.na masie gdy jest i tak sporo wegli - bilako w granicy 3-4g jest raczej nieuzasadnione
na reduckji jest troche inaczej!
gdy wegli brak
wtedy aby ograniczyc rozpad wlasnych bialke imo lepszym wyjsciem jest s[pozycie wiekszej ilosci bialka
ale na masie jedzenie pod 3g - coraz bardziej sie o tym przekonuje - nie ma sensu
spora czesc i tak nie zostanie wykorzystana - albo zdeaminowana albo zamieniona na glukoze i byc moze odlozona jako fat!
ale to inne warunki - redukcja i masa
nma redukcji jest inaczej
na masie tez
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-16 16:07:40
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
...
Napisał(a)
to tez po czesci - ale bardziej jesli chodzi o metabolizm weglowodanow raczej
bialko - aminokwasy - maja 4 drogi:
-Mogą zostać użyte do syntezy innych białek
-Mogą być utlenione na potrzeby energetyczne
-Mogą być przekształcone w glukozę w procesie glukonegenezy
-Mogą być przetworzone na kwasy tłuszczowe
jaka droge wybierze nasz organizm zalezy od wielu czynnikiow.
- glownie od ilosci spozytego bialka i innych skladnikow diety.
Glownym nie jest synteza bialka - ale zapotrzebowanie energetyczne w danym momencie - tzn. czy organizm ma energie aby fukcjonowac.
Oczywiscie to w przypadku braku weglowodanow czy tluszczy w diecie.
ogolnie - zapotrzebowanie czlowieka na bialko jest to najmniejsza ilosc bialka o sprecyzowanej wartosci biologicznej, która, zawarta w spozytym pozywieniu, wystarcza organizmowi pozostajacemu w stanie równowagi energetycznej do zrównowazenia wszystkich nie dajacych sie uniknac strat azotu bialkowego, a przy tym zapewnia utrzymanie go w dobrym stanie zdrowia.
Rozpad białek czyli tzw. katabolizm białkowy następuje w kilku sytuacjach. Podstawową z nich jest niedobór węglowodanów i tłuszczów w diecie, czyli stan głodzenia. W tym przypadku organizm wykorzystuje białka jako materiał energetyczny. Katabolizm nasila się także w sytuacji nadmiernej ilości białka spożywanego z dietą gdyż organizm nie jest w stanie zmagazynować nadmiernej podaży białka, zatem zużywa je na poczet energetyczny
Ciało zdrowego, dorosłego człowieka dokonuje w ciągu doby wymiany mniej więcej 300 g białka. Około 66 % powstających wówczas aminokwasów jest ponownie wykorzystywane do syntezy białek organizmu. Pozostała 1/3 aminokwasów musimy spozyc.
Jesli ciwczymy to ta ilosc wzrasta - wiecej bialka jest degradowana ale tez wiecej potrezbujemy na synteze.
WHO okresla spozycie na poizomie ~0,8g/kgmc dla osoby zdrowej i niecwiczacej.
Dla osoby ciwczacej ustalenie norm juz nie jest takie latwe.
Wha sie miedzy 1,5-2,5 najwiecej badan.
Jednakzde spozycie powyzej 3g/kgmc nie jest niebezpieczne - o ile sie spozywa pewnej jakosci bailko i ma sie zdrowe nerki - to z drugiej strony spozywanie pod 4g jest poprostu marnotrastwem bialka - z powodu w.w. przyczyn!
do zaspokojenie tzw. protein turnover pottrezba ~100g ed.
Poznije dochodza elementy takie jak - w naszym przypadku - czyli osoby cwiczacej - wlasnie:
zwiekszony katabolizm
zwiekszony anabolizm
rodzaj diety
ilosc spozywanaych kcal z weglowodanow czy fatu
przy duzych ilsociacg wegli i fatu - ilosc bialka - duza ilsocbialka - nie jest koniecznoscia.
Duz w rozumieniu 3-4g
W innych przypadku - naszym -> malo wegli,malo fatu-> malo kcal -> wieksze spozycie bialka jest uzasadnione -> porpostu zostanie utlenione/zmianione na glukoze.
Na fat nie ma opcji bo jemy zbyt malo.
Ale na masie kiedy mamy +~2000kcal
do tego dokladamy 4g bialka
ktory nawet spalony nie bedzie mogl byc - zostanie odlozony!
Inaczej - jeszcze raz napiszae - w przypadku redukcji!
W przypadku obciecia kcal z weglowodanow - podniesienie spozycia bialka wydaje sie miec sens.
Ale jaka czesc pojdzie na co - to juz tak latwo nie jest okreslic.
Jakas czesc zawsze zostanie utleniona/zamieniona na glukoze.
Im wiecej bilaka - tym wiecej jego strat na inne cele niz synteza/odnowa.
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-16 16:49:46
bialko - aminokwasy - maja 4 drogi:
-Mogą zostać użyte do syntezy innych białek
-Mogą być utlenione na potrzeby energetyczne
-Mogą być przekształcone w glukozę w procesie glukonegenezy
-Mogą być przetworzone na kwasy tłuszczowe
jaka droge wybierze nasz organizm zalezy od wielu czynnikiow.
- glownie od ilosci spozytego bialka i innych skladnikow diety.
Glownym nie jest synteza bialka - ale zapotrzebowanie energetyczne w danym momencie - tzn. czy organizm ma energie aby fukcjonowac.
Oczywiscie to w przypadku braku weglowodanow czy tluszczy w diecie.
ogolnie - zapotrzebowanie czlowieka na bialko jest to najmniejsza ilosc bialka o sprecyzowanej wartosci biologicznej, która, zawarta w spozytym pozywieniu, wystarcza organizmowi pozostajacemu w stanie równowagi energetycznej do zrównowazenia wszystkich nie dajacych sie uniknac strat azotu bialkowego, a przy tym zapewnia utrzymanie go w dobrym stanie zdrowia.
Rozpad białek czyli tzw. katabolizm białkowy następuje w kilku sytuacjach. Podstawową z nich jest niedobór węglowodanów i tłuszczów w diecie, czyli stan głodzenia. W tym przypadku organizm wykorzystuje białka jako materiał energetyczny. Katabolizm nasila się także w sytuacji nadmiernej ilości białka spożywanego z dietą gdyż organizm nie jest w stanie zmagazynować nadmiernej podaży białka, zatem zużywa je na poczet energetyczny
Ciało zdrowego, dorosłego człowieka dokonuje w ciągu doby wymiany mniej więcej 300 g białka. Około 66 % powstających wówczas aminokwasów jest ponownie wykorzystywane do syntezy białek organizmu. Pozostała 1/3 aminokwasów musimy spozyc.
Jesli ciwczymy to ta ilosc wzrasta - wiecej bialka jest degradowana ale tez wiecej potrezbujemy na synteze.
WHO okresla spozycie na poizomie ~0,8g/kgmc dla osoby zdrowej i niecwiczacej.
Dla osoby ciwczacej ustalenie norm juz nie jest takie latwe.
Wha sie miedzy 1,5-2,5 najwiecej badan.
Jednakzde spozycie powyzej 3g/kgmc nie jest niebezpieczne - o ile sie spozywa pewnej jakosci bailko i ma sie zdrowe nerki - to z drugiej strony spozywanie pod 4g jest poprostu marnotrastwem bialka - z powodu w.w. przyczyn!
do zaspokojenie tzw. protein turnover pottrezba ~100g ed.
Poznije dochodza elementy takie jak - w naszym przypadku - czyli osoby cwiczacej - wlasnie:
zwiekszony katabolizm
zwiekszony anabolizm
rodzaj diety
ilosc spozywanaych kcal z weglowodanow czy fatu
przy duzych ilsociacg wegli i fatu - ilosc bialka - duza ilsocbialka - nie jest koniecznoscia.
Duz w rozumieniu 3-4g
W innych przypadku - naszym -> malo wegli,malo fatu-> malo kcal -> wieksze spozycie bialka jest uzasadnione -> porpostu zostanie utlenione/zmianione na glukoze.
Na fat nie ma opcji bo jemy zbyt malo.
Ale na masie kiedy mamy +~2000kcal
do tego dokladamy 4g bialka
ktory nawet spalony nie bedzie mogl byc - zostanie odlozony!
Inaczej - jeszcze raz napiszae - w przypadku redukcji!
W przypadku obciecia kcal z weglowodanow - podniesienie spozycia bialka wydaje sie miec sens.
Ale jaka czesc pojdzie na co - to juz tak latwo nie jest okreslic.
Jakas czesc zawsze zostanie utleniona/zamieniona na glukoze.
Im wiecej bilaka - tym wiecej jego strat na inne cele niz synteza/odnowa.
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-16 16:49:46
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
...
Napisał(a)
nie czuje sie zle na takiej ilosci bialka, a jakos musze zahamowac katabolizm. pamietam, ze jak jadlem ~3g na masie to byly spore problemy w postaci gazow, ale teraz brak.
ostatnio podczas ladowania weglami i 1 dzien po mialem spore problemy zoladkowe. niesamowite gazy, biegunka, bol brzucha.
co do portfela to przyznam, ze odkad rozstalem sie z dziewczyna to jakos latwiej mi przeznaczac pieniadze na miecho :D:D.
ostatnio podczas ladowania weglami i 1 dzien po mialem spore problemy zoladkowe. niesamowite gazy, biegunka, bol brzucha.
co do portfela to przyznam, ze odkad rozstalem sie z dziewczyna to jakos latwiej mi przeznaczac pieniadze na miecho :D:D.
...
Napisał(a)
co do portfela to przyznam, ze odkad rozstalem sie z dziewczyna to jakos latwiej mi przeznaczac pieniadze na miecho :D:D.
SOG jak wejdzie
SOG jak wejdzie
...
Napisał(a)
ostatnio podczas ladowania weglami i 1 dzien po mialem spore problemy zoladkowe. niesamowite gazy, biegunka, bol brzucha.
A ile zjadłeś z tych zakupionych 1500 g węgli i w jakim czasie?
A ile zjadłeś z tych zakupionych 1500 g węgli i w jakim czasie?
...
Napisał(a)
ja tez mam zawsze problemy w dni ladowania
zle trawienie
pzrelewania,gazy itd
enzymki pomagaja ale nie eliminuja wszystkiego
do tego jesli idzie jakis blonnik - a idzie - albo jakas laktoza
i yeb!
zle trawienie
pzrelewania,gazy itd
enzymki pomagaja ale nie eliminuja wszystkiego
do tego jesli idzie jakis blonnik - a idzie - albo jakas laktoza
i yeb!
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
...
Napisał(a)
dlopper - ok 1200g w 24h. do tego <50g tluszczu i ~250 g bialka. nie bylo jakichs wielkich problemow :P
a te lody to byla najpyszniejsza rzecz jaka jadlem w ciagu ostatniego roku... xD
Zmieniony przez - Gierol w dniu 2011-05-16 22:23:46
a te lody to byla najpyszniejsza rzecz jaka jadlem w ciagu ostatniego roku... xD
Zmieniony przez - Gierol w dniu 2011-05-16 22:23:46
Poprzedni temat
wybor gainera
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- ...
- 162
Następny temat
Problem z Suplami/Odżywkami na rzeźbę.
Polecane artykuły