Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
Mity, które nie chcą umrzeć Myślenie zero-jedynkowe sprawdza się, gdy jako dowódca kompanii chcesz sprawdzić, czy na apelu masz wszystkich podwładnych, ze wszystkich plutonów. Sprawdza się, gdy chcesz wiedzieć, czy masz te pieniądze na koncie czy nie masz. Jednak w dietetyce takie myślenie woła o pomstę do nieba. Nie można uważać węglowodanów [...]
[...] owoce mają przewagę. Warto jednak pamiętać, że gotowanie może zwiększyć uwalnianie niektórych składników odżywczych z pożywienia. Wniosek z tego taki, że najlepiej spożywać żywność zarówno surową, jak i gotowaną. Oczywiście rośliny to nie tylko warzywa i owoce, ale również orzechy, nasiona, rośliny strączkowe. Wszystkie zawierają flawonoidy, [...]
[...] Może dyspozycja tego dnia pozostawia wiele do życzenia. Może jesteś przemęczony, źle śpisz, za mało jesz, odżywiasz się w zły sposób (fast foody, wysokoprzetworzona żywność itd.), za dużo pracujesz, wątroba za dużo „oberwała”, za często sięgasz po alkohol, za późno chodzisz spać, pracujesz w weekendy, masz w planie za dużo aerobów i [...]
[...] jelitowy? Niezależnie od tego, czy ćwiczysz, czy nie, potrzebujesz zdrowego mikrobiomu jelitowego. To, co może Ci zaszkodzić, to przede wszystkim wysoko przetworzona żywność, antybiotyki, używki, stres i niektóre leki. By wspierać swój mikrobiom jelitowy i zwiększać jego różnorodność, powinieneś jeść więcej pokarmów bogatych w błonnik, [...]
Nie jest tajemnicą, że aktywność fizyczna przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W tym artykule przyjrzymy się trochę jak wpływa ona na nerki, szczególnie u osób chorych na cukrzycę. Okazuje się, że regularne ćwiczenia, zarówno te umiarkowane, jak i bardziej energiczne, mogą obniżyć ryzyko rozwoju przewlekłej choroby nerek. Źródła: Association of [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej wcale nie jest skomplikowana, tylko ludzie z reguły nie potrafią utrzymać odpowiednio długo właściwego reżimu kalorycznego i treningowego. Dlatego niejednokroć osiągają połowiczny sukces lub żalą się w Internecie, iż „diety nie działają”, „trenerzy kłamią”. Klasyfikacja tuczących i względnie bezpiecznych produktów [...]
Witamina D na dobrą sprawę nie jest witaminą… Po pierwsze, jest to grupa związków pod wspólną nazwą witamina D. Po drugie, jest de facto hormonem steroidowym o obudowie dość zbliżonej np. do testosteronu. Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z [...]
Regularnie trenujesz i dbasz o dietę? Zależy Ci na dobrej formie i zdrowiu? Jeśli tak, to Vitamin Pack z ALLNUTRITION jest właśnie dla Ciebie! Suplementacja jest jedynie dodatkiem do diety, więc i tak musisz dbać o to, co masz na talerzu. Być może nie masz do tego motywacji, siły. Może myślisz, że nie ma sensu dbać o dietę? Brak motywacji może [...]
[...] w tygodniu musi zaopatrywać swój organizm w odpowiednią ilość składników odżywczych. Nie podaje dokładnie ile kalorii spożywa, ale mówi, że sporo. Zwykle je tylko zdrową żywność i stara się unikać słodyczy i oszukanych posiłków tak często, jak to możliwe – mówi, że dzięki temu czuje się pełna energii. Podstawą jej suplementacji jest białko [...]
[...] się przekonanie, że „skoro ćwiczę, to mogę jeść, co chcę i ile chcę”. Nic bardziej mylnego. Najlepszą opcją jest zaopatrzenie swojej lodówki w zdrową, niskoprzetworzoną żywność. Mając pod ręką kiepskie jedzenie, łatwiej będzie Ci po nie sięgnąć „z lenistwa”. Warto też pamiętać, że jeśli człowiek jest zmęczony, np. po pracy, to jego mózg i [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]
[...] Będąc Weganami, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie wszystkie składniki pokarmowe jesteśmy w stanie dostarczyć z produktów żywnościowych w wystarczających ilościach, w związku z tym mogą wystąpić pewne niedobory. Poza tym żywność pozostawia obecnie wiele do życzenia w kontekście wartości odżywczej i obfitości w witaminy i minerały.
[...] skrócenie oczekiwanego czasu życia danej osoby. Jak reagują organizmy osób aktywnych? I tu właśnie dochodzimy do sedna nieporozumień. Sportowcy nie reagują tak samo na żywność, trening i farmakologię jak np. osoby otyłe. Dlatego osoba składująca dużo tłuszczu zareaguje na podaż energii w godzinach wieczornych w sposób patologiczny, a [...]
[...] Lepiej zrobić mniejsze zakupy, a częściej. Zastanów się dwa razy, zanim wyrzucisz jedzenie Pleśń to wyraźny znak, że trzeba dany produkt wyrzucić. Natomiast nie każdą żywność musisz wyrzucać, jak tylko "skończy się" data lub zmieni swój wygląd. Przykładowo wiele warzyw i owoców może nieco zmięknąć, kiedy leżą zbyt długo, ale wciąż nadają [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej z miejsc opornych nie jest łatwa. Jednak czasem okazuje się, że dieta osoby trenującej lub sam trening nie do końca spełnia wymogi klasycznego odchudzania, nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, [...]
Nadciśnienie tętnicze zabija co roku 9.4 mln ludzi, czyli tyle, co wszystkie choroby zakaźne łącznie. Niestety z reguły nie daje objawów, a większość ludzi nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w [...]
[...] dużo ryb. Uważa, że należy spożywać to na co mamy ochotę, ale z umiarem. Kluczem do odpowiedniego odżywiania się są według niej 3 rzeczy: To co jesz, czyli dobrej jakości żywność, Kontrola porcji (nie ma znaczenia, czy to, co jesz, jest zdrowe, jeśli jesz za dużo), Regularność posiłków. Nie trudno się z nią nie zgodzić. Podejście Faya uważa, [...]