SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

żelazo

  • Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3752 Data: 2020-06-28 00:39:18
  • Jakie produkty są dobre dla naszych jelit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, nierozpuszczalnego w wodzie. Poprawiają perystaltykę jelit, ale też dostarczają wiele cennych witamin i minerałów - witaminy z grupy B, magnez, żelazo, miedź, potas, cynk, jod. Mają jednak sporo fosforu, co akurat jest ich wadą, ponieważ w naszej diecie pierwiastek ten występuje w nadmiernych ilościach.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4479 Data: 2018-06-26 12:20:28
  • Czy wapń wpływa na przyswajanie żelaza?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] zawartości wapnia (55%) Podsumowanie Wyniki badań sugerują, że regularne przyjmowanie  wapnia wraz z posiłkami utrudnia kobietom zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na żelazo. Należy też zwrócić uwagę na ilość wapnia w posiłku, jeśli zależy nam na wchłanianiu żelaza.  Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: 1.J D Cook, S A Dassenko, P [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 976 Data: 2021-11-05 14:43:19
  • [...] się ze swoim lekarzem. Dla większości osób wystarczające będą proste modyfikacje diety. Warto zadbać o to, by w menu pojawiły się większe ilości produktów bogatych w żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B. Składniki te znajdziesz w produktach, takich jak: mięso, jaja, podroby, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, orzechy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2622 Data: 2020-06-03 09:37:16
  • Patrząc kilkanaście lat wstecz, chyba nikt nie spodziewał się, że suplementy diety staną się tak popularne. Jeśli spojrzymy na dane statystyczne, okaże się, że rynek suplementów diety w Polsce w roku 2011 był wart 2,93 mld złotych. Jednak już w ubiegłym roku ta wartość wzrosła do ponad 5(!) mld złotych. Do ww. najczęściej występujących niedoborów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5590 Data: 2021-03-26 10:26:14
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4275 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Wpływ treningu na poziom krwinek czerwonych u sportowców to temat, który wzbudza zainteresowanie zarówno wśród naukowców, jak i praktyków sportu. Badanie opublikowane w marcu 2024 roku przez naukowców z Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu dostarczyło cennych informacji na temat zmian parametrów krwinek czerwonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 601 Data: 2024-04-05 08:40:58
  • Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2422 Data: 2019-12-03 08:52:32
  • [...] na trasie 1000 km u dobrze wytrenowanych osób. Oczywiście, niewiele osób przebiega dystans dłuższy niż maratoński, dzień w dzień, przez 20 dni. Dlaczego biegacze tracili żelazo? Bo… krwawili. Tak, krwawienie nie musi dotyczyć tylko zranień, uszkodzeń żył czy tętnic. U biegaczy utrata żelaza była spowodowana krwiomoczem (25% wszystkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5111 Data: 2020-03-12 11:50:44
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] inne smaczne potrawy. Podroby, poza tym, że posiadają porównywalne ilości białka do dużo droższych zamienników, posiadają dodatkowo mnóstwo witamin z grupy B, witaminę A, żelazo, cynk, miedź, selen, kolagen czy potas, które nie występują w tak dużych ilościach, chociażby w drobiu. Warto uwzględnić podroby w naszej diecie, należy jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10108 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5526 Data: 2018-01-09 07:50:50
  • Witamina C należy do podstawowych witamin niezbędnych człowiekowi. Jest niesamowicie zmitologizowana, za co należy podziękować „szamanom XXI wieku”, autorom książek (np. Jerzy Zięba). Zapytasz, po co pisać o Ziębie czy innych „uzdrowicielach”? Bo wykształcone osoby ciągle pytają mnie o witaminę C, „marihuanę leczącą raka” lub o inne alternatywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2682 Data: 2020-03-11 08:02:12
  • Ryż czy komosa ryżowa, co zdrowsze i lepsze na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 770 Data: 2023-10-15 20:50:00
  • Utrzymanie wysokiego poziomu energii w ciągu dnia zawdzięczamy zbilansowanej diecie, treningowi, jak i odpowiedniej ilości snu. Jednak nie zawsze wyżej wymienione czynniki spełniają swoje założenia. Na szczęście istnieją odpowiednie suplementy diety, które skutecznie podnoszą poziom energii. W artykule przedstawimy listę 11 suplementów, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2093 Data: 2022-06-05 09:33:58
  • Białko zwierzęce czy roślinne - jaka jest różnica?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz kwasy tłuszczowe DHA, których brakuje w produktach pochodzenia roślinnego. Białka pochodzenia roślinnego wykazują pozytywny wpływ na stan naszego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3072 Data: 2020-05-28 09:02:22
  • [...] stawów. Witaminę C znajdziemy między innymi w: natce pietruszki, jarmużu, czerwonej papryce, cytrynie czy jabłkach, pomarańczach, a także grejpfrutach. Cynk oraz żelazo - są to bardzo ważne związki składowe enzymów przeciwutleniających, które mogą zapobiegać procesom zapalnym zachodzącym w naszych stawach. Cynk znajdziemy między [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9372 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Gotowana komosa zawiera 8 g białka w porcji mieszczącej się w połowie szklanki. Warto wiedzieć, że zawiera ona mnóstwo innych składników odżywczych, takich jak magnez, żelazo, a także mangan. Jest to produkt dość wszechstronny i smaczny. Może zastąpić makaron w zupach czy gulaszu, można ją dodać do sałatek itp. Z pewnością urozmaici nasze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6050 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] białka. Co więcej, w jajkach znajduje się cholina, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, znajdziemy w nim również kwas foliowy i żelazo, a także selen, jod, luteinę, Witaminy A, D, E, B2, B5, B12. Jajka są złotym standardem w zakresie dostarczania wszystkich właściwych składników odżywczych niezbędnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10707 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • [...] w metabolizmie witamin B1 i E oraz białek biorących udział w regeneracji tkanek łącznych. Zapotrzebowanie na Mn dla osoby dorosłej wynosi od 1 do 5 mg. Żelazo (Fe): żelazo jest podstawowym składnikiem hemoglobiny. Uczestniczy w transporcie tlenu (kofaktor hemowy w hemoglobinie i mioglobinie), procesach oddychania komórkowego i reakcjach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2725 Data: 2021-10-07 17:37:45
  • [...] działał optymalnie. Witaminy antyoksydacyjne, szczególnie witamina C, odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, podobnie jak minerały, zwłaszcza żelazo i cynk. Jednym z najważniejszych modulatorów układu odpornościowego jest witamina D, nazywana również witaminą słońca. Witamina D pomaga utrzymać zrównoważone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5708 Data: 2018-09-18 18:10:35