Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Poglądy wielu osób w Internecie są zero-jedynkowe: albo coś jest zdrowe, albo nas „zabija”, jest „dobre” albo „złe”, „szkodliwe” albo „nie”. Problem w tym, iż najzdrowsze związki w nadmiarze powodują chorobę, czasem nawet przyczyniają się do śmierci. Brak tych samych substancji może być równie szkodliwy. Słodziki a przedwczesny poród W badaniu z [...]
O ile osoby trenujące podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej zazwyczaj przyzwyczajone są do tego, że trzeba zrezygnować z pewnych form łakoci w diecie, na rzecz bardziej złożonych i niskoprzetworzonych pokarmów, o tyle osoby startujące po raz pierwszy z własną metamorfozą posiadają pewien problem z tym, co wybrać, aby zaspokoić chęć słodkiego [...]
[...] białkowe W celu ułatwienia życia ludziom na dietach roślinnych powstało już wiele alternatyw i cały czas poszukiwane są nowe. Popularne i łatwo dostępne są obecnie liczne zamienniki mięs oraz suplementy białkowe. Zamienniki powstają poprzez intensywne przetwarzanie surowców roślinnych i stosowanie dodatków funkcjonalnych, które poprawiają smak [...]
[...] może być dieta, w której unika się produktów wysokoprzetworzonych, zawierających duże ilości cukrów prostych lub dwucukrów (sacharoza, klasyczny cukier i jego tańsze zamienniki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy) oraz szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] fast food, epidemia głupoty widziana w Internecie, narkotyki czy picie alkoholu. Okazuje się, że kluczowym problemem nurtującym wielu ludzi są słodzące dodatki do żywności, zamienniki cukru. Na ten temat pisałem wielokrotnie, ale niektórych osób i tak nie uda się przekonać. Inne artykuły: Aspartam to trucizna, czyli ile trzeba by go spożyć, by [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
[...] technologie pozwalają producentom na opłacalną produkcję tego substytutu cukru. Wartość odżywcza: 100 g erytrytolu dostarczy 20 kcal. Plusy: jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem cukru, wyglądem przypomina swojego przeciwnika, ale jest od niego nieco mniej słodki, o lekko chłodnym posmaku. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego [...]
Zamienniki cukru stołowego budzą wiele emocji, a jest to spowodowane głównie sianiem dezinformacji w internecie. Bardzo niewiele stron może się pochwalić merytorycznym podejściem do zagadnienia. O wiele częściej górę biorą emocje, subiektywne sądy, opinie, czy wręcz zmanipulowane dane pochodzące z różnych jakości badań. Choroba Alzheimera Jeśli [...]
[...] kolejne środki, które służą do obchodzenia regulacji prawnych (np. prohormony) lub preparaty, które miały być bezpieczną alternatywą, a stały się groźniejszym od pierwowzoru zamiennikiem (SARM). Na początku zaznaczam, iż stosowanie sterydów anaboliczno-androgennych jest groźne dla zdrowia, w niektórych przypadkach prowadzi do skrócenia życia o [...]
W ostatnich kilku latach mamy do czynienia z nagonką na zamienniki cukru. O ironio, najwięcej krzyczą i straszą osoby, które nie stosują tego rodzaju produktów. Często zdarza się też, iż osoby szafujące „argumentem” chemii codziennie jedzą produkty o wysokim stopniu przetworzenia, które bez wątpienia mają negatywny wpływ na zdrowie. Referencje: [...]
Leptyna i grelina regulują podaż pokarmu, łaknienie – mogą odpowiadać za utrzymanie homeostazy energetycznej. Wielu współczesnych „dietetycznych guru”, pisarzy, dziennikarzy powinno swoje książki i artykuły umieszczać w dziale „fantastyka naukowa” lub „bajki”. Po przejrzeniu kilkunastu książek w księgarni przestaniesz dziwić się, czemu ludzie nie [...]
Zamienniki cukru są często piętnowane, bo są „chemią”. To słowo-wytrych obrazuje strach przed nieznanym, a zamienniki cukru są dla wielu osób takimi tajemniczymi związkami. Dlatego przypisuje im się negatywne oddziaływanie na ustrój. Ok, odnieśmy te dane do człowieka. Załóżmy, że ktoś wypija litr napoju dziennie i dostarcza w ten sposób 350 mg [...]
Na temat szeroko rozumianej „chemii” każdy człowiek potrafi się wypowiedzieć, ale nie zawsze z sensem. Wie, dwie rzeczy, po pierwsze, że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje [...]
[...] insuliny może być dieta, w której unika się produktów wysokoprzetworzonych zawierających duże ilości cukrów prostych lub dwucukrów (sacharoza, klasyczny cukier i jego tańsze zamienniki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy) oraz szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z [...]