Nawodnienie jest krytycznie ważne dla sportowców wszelkich dyscyplin, szczególnie wytrzymałościowych. Przy wysiłku długotrwałym konieczne jest zapewnienie nie tylko odpowiedniej ilości wody, ale też elektrolitów. W większości składamy się z wody, a kulturyści często umierają nie tylko przez sterydy anaboliczno-androgenne, nie przez insulinę, a [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
[...] często raczył się pizzą oraz stekami z serem. Do roli Viktora Drago musiał zrzucić 9 kg. Odniósł sukces, mimo jedzenia antyodżywczych, zawierających 5 niekorzystnych źródeł węglowodanów, płatków kukurydzianych z 0.5 l mleka. Twierdzi, iż trenował 5 h dziennie i to pozwoliło mu na „spalenie” tkanki tłuszczowej. Kolejna kwestia, która może budzić [...]
[...] Trenujący o wadze 100 kg, przy 12-15% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3-3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od 202,4 do 273 g białka (od 809 kcal do 1092 kcal), od 20 do 27,3% 1,2 g na kg m.c., czyli 120 g tłuszczy (1080 kcal), 27% 4,57 g węglowodanów na kg m.c., czyli 457 g węglowodanów (1828 kcal), 45,7%
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
[...] drugą albo po treningu, albo przed snem w dniu nietreningowym. Spożycie makroskładników pokarmowych było kontrolowane przez dietetyka i serwowane w proporcjach: 50% węglowodanów, 25% białek i 25% tłuszczów. Ochotnicy wykonywali treningi siłowe całego ciała 4 razy w tygodniu przez 8 tygodni pod nadzorem badaczy, w celu zapewnienia jego [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, dotyka coraz większej liczby ludzi w Europie i USA. Śmiejemy się z Amerykanów, a konsekwentnie nadrabiamy braki względem zachodniego świata, często powielając najgorsze wzorce żywieniowe. Skutkiem jest pojawienie się otyłości, upośledzonej tolerancji glukozy, insulinooporności (braku wrażliwości [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Redukcja masy ciała jest procesem, który zawsze wiąże się z utratą mięśni oraz rozmaitymi zmianami w profilu hormonalnym. Gdyby nie wiązały się z nią koszty, nie istniałoby błędne koło: zwiększanie masy ciała - redukcja. Co się dzieje, gdy zwiększamy masę ciała? Z reguły ten proces wiąże się z odkładaniem tkanki tłuszczowej, nie istnieją czyste [...]
Prowadzenie zbilansowanej diety, regularne treningi, jak i nieco wyrzeczeń, to podstawowe czynniki, które warunkują osiągnięcie rezultatów na siłowni. Zmiany w Twojej sylwetce, które postępują tygodniami, są najlepszym dowodem na to, że taka strategia ma sens, a Ty nabierasz jeszcze więcej chęci do tego, aby brnąć w tym wszystkim na długie [...]
[...] jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez omleta czy jajecznicy lub dla tych, które ograniczają spożycie tłuszczów i węglowodanów. Jest to świetna opcja by sporządzić zdrowy, pełnowartościowy posiłek bazując na naturalnych produktach. Dzikie Jaja to naturalny produkt zawierający [...]
[...] względu na to, że sposób wykonywania treningu będzie wykorzystywał głównie glikogen mięśniowy - duże objętości treningowe - korzystnym wydaje się lekkie zwiększenie ilości węglowodanów. Z tego względu zdecydowanie odradzałbym przymierzanie się w tym okresie do diety ketogenicznej. Jeśli chodzi o ilość białka, nie sądzę, aby było potrzebne [...]
[...] często zawierających dużą ilość tłuszczów, w tym tłuszczów trans i nasyconych, dużą ilością potraw smażonych i takich o wysokim indeksie glikemicznym oraz przetworzonych węglowodanów, w tym również słodyczy oraz napojów słodzonych. Osoby stosujące ten zdrowy sposób odżywiania (Prudent Diet) mogą liczyć na znaczne zmniejszenie ryzyka [...]
[...] losowo przydzielone do 1 z 3 grup interwencyjnych: ser o zwykłej zawartości tłuszczu (REG), ser o obniżonej zawartości tłuszczu (RED), identyczna pod względem energii porcja węglowodanów (zamiast sera podawano chleb z dżemem). Okazało się, że niezależnie jaki ser jedzono, nie miało to wpływu na stężenie cholesterolu LDL (błędnie uważany za „zły [...]
Odżywki białkowe to pewnego rodzaju klasyka, jeśli chodzi o żywienie osób aktywnych fizycznie, szczególnie entuzjastów sportów siłowych i dyscyplin sylwetkowych. Obecnie jednak dzięki licznym badaniom naukowym coraz częściej zaleca się stosowanie preparatów bogato-białkowych nie tylko sportowcom, ale również osobom aktywnym fizycznie w pracy, [...]
Osoby rozpoczynające przygodę z treningiem siłowym często nastawiają się na modną rekompozycję sylwetki. Zazwyczaj taki pomysł wychodzi od osób z nadwagą, które jakimś niezwykłym sposobem nie chcą tracić na masie ciała, jednak chcą "zamienić tłuszcz w mięśnie". Czy takie postępowanie ma sens? Czy rekompozycja sylwetki jest łatwa do osiągnięcia? [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Z pewnością każdy z nas przeżył taki dzień, że w pewnym momencie przyszła ochota na jakąś przekąskę. Drugie śniadanie zjedzone, do obiadu jeszcze trochę czasu, no ale pojawił się mały głód i dobrze byłoby coś wrzucić na "ruszt". Automat z przekąskami zdaje się wołać Twoje imię? Piekarnia ze świeżymi drożdżówkami rozsiewa zapach, które nęci Twoje [...]