Artykuł dotyczy metody Christiana Thibaudeau — znanego specjalisty od budowania masy mięśniowej, który podzielił się swoimi wskazówkami, jak szybko zwiększyć obwód ramion. Christian znany jest ze swoich nieszablonowych rozwiązań, które sprawdzają się u niektórych osób. Artykuł może być pewną ciekawostką treningową, którą być może wykorzystasz w [...]
[...] Matcha na stopień odczuwania wysiłku oraz reakcje metaboliczne i fizjologiczne. W badaniu wzięło udział 13 kobiet (wiek: 27 ± 8 lat, masa ciała: 65 ± 7 kg, wzrost: 166 ± 6 cm). Uczestniczki przeszły testy wydolnościowe, które pozwoliły ustalić związek między szybkością marszu a pochłanianiem tlenu. Ustalono też, przy [...]
Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]
Obawy związane z pogorszeniem jakości sylwetki są częstą bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody. Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
Kulturystyka to ciężary! To właśnie trening oporowy sprawia, że nasz organizm otrzymuje specyficzne sygnały do wzrostu i rozwoju. Ilość kilogramów na sztandze, w toku stażu treningowego powinna ulegać progresji. Podsumowanie Aby progresja obciążenia miała wpływ na to, jak kształtować się będzie nasza masa ciała, powtórzenia te powinny być [...]
Systematyczny Czytelnik moich artykułów z pewnością zauważy, że często poruszam zagadnienia związane z dietami ketogenicznymi. Przyczyn tego jest wiele. Jedną z nich z pewnością jest fakt, że, chyba głównie za sprawą Instagrama/TikToka, niektórych celebrytów i osób ich śledzących, należą one do najbardziej popularnych, zwłaszcza wśród młodzieży. [...]
[...] się, że nieswoiste zapalenia jelit są spowodowane przez rozmaite czynniki genetyczne, immunologiczne i środowiskowe. Podsumowanie Istnieją przekonujące dowody, łączące wzrost spożycia soli w diecie, z występowaniem nieswoistych chorób zapalnych jelit. Sól wywołuje zaburzenia równowagi immunologicznej, ma wpływ na pojawienie się doraźnego, [...]
[...] aby stwierdzić, że zdobyta masa jest w miarę dobrej jakości. Im wolniejszy postęp w skali miesiąca, tym większa pewność, że to, co budujemy, jest dobrej jakości. Szybki wzrost masy ciała jest niestety obarczony ryzykiem zdobycia dużej ilości tkanki tłuszczowej, którą i tak trzeba będzie zredukować, aby odsłonić muskulaturę. Podsumowanie [...]
[...] jest więc użycie technik, które pozwolą na to, aby zaszokować mięśnie, które dostając bodźca przeciążeniowego - rosną. Wykorzystanie bodźcowania, w postaci samego ciężaru, może okazać się niewystarczające i skorzystanie z techniki intensyfikacyjnej w postaci wydłużonego czasu TUT, będzie możliwością na to, aby zaszokować mięśnie do wzrostu.
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
[...] odgrywać włókna czerwone, wytrzymałościowe (odporne na długotrwałą pracę pod niewielkim obciążeniem), a coraz mniejszą, białe i biało-czerwone (mieszane), mające potencjał wzrostowy. Dlatego, jeśli chcesz uzyskać wzrost mięśni klatki piersiowej, należy zastosować do pompek z wykorzystaniem poręczy (lub uchwytów) dodatkowe obciążenie, które nie [...]
Naturalne prebiotyki stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelit. Pokarmy bogate w inulinę, która jest błonnikiem pokarmowym, mogą ułatwić to zadanie. W jaki sposób inulina wpływa na Twoje zdrowie i jakie produkty ją zawierają? Co to jest inulina? Inulina (nie mylić z hormonem insuliną) to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma wiele [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Wokół treningu i dietetyki narosło tyle mitów, że gdy zacząłem choć z grubsza je omawiać, wyszło 120 stron tekstu. Podobny problem pojawił się w przypadku kwestii dopingowych. To i tak praca, która nie trafi do większości „ekspertów z YouTube”. Mimo setek publikacji oraz profesjonalnych opracowań, ciągle spotyka się absurdalne tezy zamieszczane w [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] do odwodnienia krążków międzykręgowych, a więc powstawania szczelin w pierścieniu włóknistym. Proces zwyrodnieniowy powoduje utratę elastyczności krążków międzykręgowych i wzrost obciążeń działających na powierzchnie trzonów kręgowych. Powoduje to zmiany w chrząstce, powstawanie dziobów kostnych, a nawet przepuklinę jądra miażdżystego [...]
[...] apoptozę komórek w fazie zapalnej. Badania nad hodowlą komórkową wykazały również, że witamina C może indukować mobilizację komórek macierzystych pochodzących ze ścięgien, wzrost i różnicowanie osteoblastów oraz stymulację fibroblastów. Dlatego witaminę C coraz częściej badano pod kątem jej udziału w leczeniu urazów układu [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] 41% tłuszczu i 45% węglowodanów wysokowęglowodanowa: 10% białka (1,2 g / kg), 30% tłuszczu i 60% węglowodanów Diety „średnia” i „wysokowęglowodanowa” spowodowały podobny wzrost masy ciała (tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała). Dieta średnia spowodowała przyrost 74% dodatkowej masy w postaci tłuszczu, z kolei „wysokowęglowodanowa” [...]