[...] utratę ciepła przez skórę). Jeśli to wciąż mało, dodatkową ilość ciepła da się "wycisnąć" z drżenia mięśni, które odczuwamy jako dreszcze. Z chwilą powrotu do zdrowia temperatura wraca do normy. Ale dlaczego to musi być właśnie 37 st. C? Czy to rzeczywiście optymalna temperatura dla zdrowia i rozwoju ciała? Niekoniecznie, przynajmniej [...]
[...] kiedy kontenery z polskim mlekiem w proszku służby celne innych krajów uznawały za radioaktywne. Ponadto wysoce niewskazane jest dodawanie mleka czy śmietany do kawy. Wysoka temperatura powoduje, że kazeina zawarta w mleku ścina się. Nie mniej nieodpowiednim produktem mlekopochodnym jest ser. Jest to niezrównoważony produkt spożywczy, który [...]
[...] kiedy kontenery z polskim mlekiem w proszku służby celne innych krajów uznawały za radioaktywne. Ponadto wysoce niewskazane jest dodawanie mleka czy śmietany do kawy. Wysoka temperatura powoduje, że kazeina zawarta w mleku ścina się. Nie mniej nieodpowiednim produktem mlekopochodnym jest ser. Jest to niezrównoważony produkt spożywczy, który [...]
[...] zanim przeszedł do kulturystyki, trenował podnoszenie ciężarów. Rozpoczął treningi w wieku 16 lat w prowizorycznej siłowni w piwnicy, w której zimą panowała tak niska temperatura, że ręce przymarzały mu do sztangi. Nie stać go było na trenowanie w klubie sportowym. Miał wtedy 180 cm wzrostu i ważył zaledwie 60 kg. Młody Arnold ćwiczył 6 [...]
prędkość rwącego nurtu staje się tak wielka, iż woda może przenosić kamienie, widać siłę impetu. Gdy szybkość lotu sokoła jest taka, że może on uderzyć i zabić ofiarę, widać potęgę dokładności. Podobnie jest z dobrymi wojownikami..." - Sun Tzu, Sztuka Wojny Bronie - Uzbrojenie w Sztukach Walki Wszystkie sztuki walki, z wyjątkiem karate, [...]
[...] niezależnie od wyników innych testów. Zastosowanie leczenia preparatami tarczycy powoduje wzrost tej temperatury. Nie ma ryzyka nadczynności tarczycy dopóki podstawowa temperatura nie przekroczy 36.8oC. Pomiaru temperatury należy dokonać rano, po obudzeniu się (termometr powinien być wstrząśnięty wieczorem). Temperaturę mierzy się w ustach [...]
[...] do lewatywy. Dlatego pamiętajmy!! SA DWIE ZASADY, KTÓRE TRZEBA ZACHOWAĆ PODCZAS ROBIENIA LEWATYWY!!! 1. NIE WOLNO PRZEKROCZYĆ TEMPERATURY WODY, którą wlewamy do jelita, temperatura ta właściwa wynosi 36 st. C - 38 st. C, zaś maksymalna temperatura to 40 st. C. Ta temperatura absolutnie nie może zostać przekroczona, ponieważ gorąca woda [...]
[...] metodach treningowych i sposobach, które wpływają na siłę mięśni. Spójrzmy zatem, co na ten temat prezentują międzynarodowe badania naukowe z ostatnich lat. Optymalna temperatura mięśni Pierwszym bardzo ważnym czynnikiem mogącym zwiększyć, ale też obniżyć możliwości siłowe jest temperatura mięśni. Już w 1985 roku w badaniach naukowych [...]
[...] do godziny 17.00-18.00 kiedy może osiągnąć nawet stan 37,4). Trzeba tu powiedzieć że jeśli nie postawimy sobie budzika koło łóżka, to obudzimy się właśnie dlatego że nasza temperatura od jakiegoś czasu rośnie! Warto zaś wiedzieć, że poranna temperatura nie jest wyznacznikiem zdrowia/choroby. Nawet jeśli masz zapalenie płuc, grypę czy anginę - [...]
[...] komórek tucznych, histocytów i proteaz lizosomalnych. Nagromadzenie histaminy, kinin i potasu w przestrzeni międzykomórkowej, któremu towarzyszą obrzęk i podwyższona temperatura, pobudza zakończenia nerwów czuciowych, co przejawia się bólem (opóźnioną bolesnością mięśni) Jednocześnie dochodzi do syntezy „białek stresowych”, które chronią [...]
[...] jednak postaram się opisać szersze spektrum oddziaływań sauny na organizm człowieka pod katem wykorzystania w fitness oraz kulturystyce. Po wejsciu (po upływie ok. 4 min) temperatura skóra wzrasta do 40stopni. Jeśli nasz pobyt się przedłuża, organizm zaczyna kumulować ciepło w części rdzennej gdzie temp. równierz wzrasta do ok. 40 stopni. [...]
[...] w zakresie temperatur 5-20˚C. Zawartość procyjanidyn była związana z temperaturą i czasem przechowywania. Korzystniejsza ze względu na poziom ich zachowania była niższa temperatura (4˚C), oraz krótszy czas przechowywania. Po pół roku przechowywania zawartość procyjanidyn w stosunku do świeżych borówek kształtowała się na poziomie 31% [...]
[...] czynniki biotyczne i abiotyczne. Czynniki abiotyczne - czynniki nieożywione. Wszelkie elementy przyrody nieożywionej obejmujące fizyczne i chemiczne czynniki środowiska ( temperatura, światło, natlenienie, stężenie biogenów). Czynniki biotyczne - czynniki ożywione. Wszelkie elementy przyrody ożywionej, dotyczące żywych organizmów w [...]
[...] herbaty: zielona, czerwona - Ostre lub gorące jedzenie CO ROBIĆ BY PRZYSPIESZYĆ TERMOGENEZĘ? Termogeneza to wytwarzanie ciepła przez żywe organizmy, podczas gdy normalna temperatura człowieka wynosi ok36.6stC każde jej zwiększenie nawet o ułamek stopnia powoduje zwiększenie zużycia kalorii przez organizm co pociągnie za sobą zwiększenie [...]
[...] z kreatyną produkowaną w organizmie - monohydratu. Natomiast, w kreatyninę nie przemieniają się niemal w ogóle estry kreatyny. Kiedy podczas wysiłku wzrasta kwasowość i temperatura środowiska komórki mięśniowej, estry intensywnie uwalniają kreatynę, jednak nawet wtedy pozostają z nią w luźnym związku, determinowanym przez tzw. stałą [...]
[...] Zacznijmy od początku. Przeziębieniem zwykliśmy nazywać cały zespół objawów takich jak nieżyt górnych dróg oddechowych, kaszel, „łamanie" w kościach, podwyższona temperatura. Najczęściej dotyka nas w okresie jesienno zimowo wiosennym. Wywoływane są przez infekcję wirusową (wirusy zwane rhinowirusami) a co za tym idzie należy [...]
[...] na rycinie stosunek masy substratu do enzymu. Enzym oczywiście jest na kolor zielony. Czynniki wpływające na pracę enzymów Zasadniczy wpływ na pracę owych białek ma głównie temperatura środowiska, w jakim pracują oraz jego odczyn ph. 1) PH środowiska Enzymy mają specyficzny zakres działania. Jest to ich wartość optymalna. Znaczne odchylenie, [...]
[...] nie tylko jakie produkty wybierać, a których unikać, ale także jak z nimi postępować. Wystarczy jedno pociągnięcie nożem, zbyt wczesne zanurzenie w garnku lub niewłaściwa temperatura smażenia, by wszystko co zdrowe w ułamku sekund zniknęło z talerza. Przygotowując ulubioną potrawę rzadko kiedy zastanawiamy się nad pozornie błahym zabiegiem [...]
[...] niektóre zawody (predysponujące czynniki środowiskowe, jak: górników, hutników, rybaków, rolników, sportowców). Zakażeniu grzybicą, zwłaszcza stóp, sprzyja wysoka temperatura powietrza przy równoczesnej dużej wilgotności, noszenie mało przewiewnego obuwia (obuwie gumowe, z tworzywa sztucznego), nieprzewiewnych i nie wchłaniających [...]