SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

soczewica

  • [...] Laktoza (disacharydy) – mleko Fruktany ze zboża (oligosacharydy) – produkty zbożowe Fruktany z warzyw (oligosacharydy) – cebula, czosnek Galaktany GOS (oligosacharydy – soczewica, migdały Bardzo pomocnym narzędziem w przestrzeganiu jadłospisu zgodnego z założeniami diety low FODMAP są tabele, dostępne również w formie aplikacji opracowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 905 Data: 2022-11-21 11:05:54
  • [...] przez bakterie jelitowe to przede wszystkim: czosnek cebula grzyby warzywa krzyżowe (np. kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż) jabłka karczoch fasola, rośliny strączkowe i soczewica orzechy pszenica, jęczmień i żyto produkty sojowe 3 przykłady i sposoby na ograniczenie wzdęć Namocz fasolę przed gotowaniem Moczenie fasoli w wodzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1107 Data: 2022-10-04 10:39:45
  • Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną.  Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2818 Data: 2021-06-03 06:38:55
  • Dla wielu kobiet dieta odchudzająca stanowi prawdziwe wyzwanie. W życiu wielu Pań konieczność równoczesnego dbania o zdrowie, figurę, rodzinę i obowiązki zawodowe może być niezwykle trudna. Niemniej jednak, przy odpowiedniej motywacji i planowaniu, osiągnięcie tego celu staje się możliwe. Podstawa to dobra motywacja. Znajdź motywację Znalezienie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 356 Data: 2024-04-07 13:20:53
  • Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5163 Data: 2020-04-19 18:43:51
  • Substytuty mięsa - co warto wiedzieć?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Seitan, tempeh, soczewica i tofu – co mają ze sobą wspólnego? Wszystkie są bezmięsnymi źródłami białka. „Mięso” bezmięsne zyskuje na popularności, ponieważ ludzie poszukują alternatyw dla białka zwierzęcego, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Możesz nie planować przejścia na wegetarianizm lub weganizm, ale to nie znaczy, że nie możesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1115 Data: 2021-10-12 08:38:04
  • [...] (porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado) owoce suszone (morele, jabłka, rodzynki, śliwki, figi, daktyle) nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja) cennym źródłem żelaza jest melasa – uboczny produkt wytwarzania cukru. Jedna łyżka melasy zawiera 3,2 mg żelaza Jak zwiększyć przyswajalność żelaza Należy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10775 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • [...] również sok lub nektar”. Tymczasem wytyczne WHO są jasne i mówią o czymś zupełnie innym: „Dla dorosłych. Zdrowa dieta obejmuje: owoce, warzywa, rośliny strączkowe (np. soczewica i fasola), orzechy i produkty pełnoziarniste (np. nieprzetworzona kukurydza, proso, owies, pszenica i brązowy ryż) co najmniej 400 g (tj. 5 porcji) owoców i warzyw [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5418 Data: 2019-07-28 09:01:25
  • Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10062 Data: 2017-09-05 10:21:13
  • Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6569 Data: 2021-03-09 19:29:35
  • Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6581 Data: 2018-02-16 10:29:12
  • [...] ale nie jest powiedziane, że na diecie roślinnej niemożliwe jest dostarczenie tego makroskładnika w odpowiednich ilościach. Jest wiele roślinnych źródeł białka, m.in. soczewica, ciecierzyca, fasola, seitan, tofu, orkisz, komosa ryżowa, owies i wiele innych. Przy dobrze skomponowanych posiłkach każdy weganin i wegetarianin jest w stanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 780 Data: 2021-10-23 20:55:07
  • W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5895 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • Współczesny Internet nie bazuje na danych naukowych, często zaś na obiegowych opiniach. Kiepsko sprzedają się fakty, dużo lepiej kłamstwa lub fałszywe wiadomości publikowane w celu wzbudzania paniki. Termin „handlarze strachem” dobrze charakteryzuje to zjawisko. Dlatego właśnie taką furorę robią wiadomości o „morderczych słodzikach”, „rakotwórczym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5689 Data: 2019-12-12 10:17:50
  • Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.  Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1343 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1833 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • Jak powinna wyglądać lista zdrowych zakupów?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 893 Data: 2023-03-09 12:24:52
  • [...] postanowiłam wypróbować jeden z nich. Padło na pasztet roślinny z cukinią i słonecznikiem. Skład bym powiedziała, że jest zadowalający. Na pierwszych pozycjach znajdują się soczewica i cukinia, co bardzo dobrze wróży. Oznacza to, że tych produktów jest w składzie najwięcej. Reszta składu także wskazuje na to, że pasztet jest bezpieczny dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2391 Data: 2022-02-23 11:38:58
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] brokuły, szpinak, kalafior, pomidory, ogórki Produkty pełnoziarniste, na przykład pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron Nasiona roślin strączkowych, np. soczewica, fasola, ciecierzyca Owoce o niskim udziale cukrów prostych, np. maliny, borówki Tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy, nasiona Chude [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 451 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • Na czym polega dieta wolumetryczna - objętościowa?

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 320 Data: 2024-02-06 09:14:08