Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
[...] też jesteś zawodowym kulturystą czy strongmanem - pływanie jest świetną aktywnością dla wszystkich. Pływanie jest świetnym sposobem na stres Każda aktywność fizyczna podnosi poziom endorfin w naszym organizmie: trening siłowy czy bieganie. Jednak pływanie działa na nas w specyficzny sposób. Będąc otoczonym przez wodę w basenie, nasz organizm [...]
[...] ujemnego bilansu energetycznego, pozwalając na zachowanie ich pełnej funkcji, co z kolei przekłada się na zwiększoną konsumpcję energii. Co ważne, białko skutecznie podnosi poziom TEF, czyli działa na podniesienie temperatury naszego ciała, dając efekt termiczny. Ilość białka, jaką powinniśmy zastosować, to około 1,8g na 1kg masy ciała, jako [...]
[...] “kaloryfer”. Jednak, aby mógł być on widoczny, potrzebna jest, odpowiednio rozwinięta masa mięśniowa w obrębie prostego brzucha. Często jest jednak tak, że osoby z niskim poziomem tłuszczu widzą tylko płaski brzuch, bez charakterystycznej “kratki”, co sprawia, że redukują oni dalej, usilnie oczekując efektów. Niestety działania te są [...]
[...] pośredniej). Stężenie glukozy w osoczu było średnio o 9% wyższe podczas wysiłku po podaniu hormonu wzrostu w porównaniu z placebo. ZOBACZ RÓWNIEŻ: Kreatyna podnosi poziom hormonu wzrostu! Wnioski Podawanie nawet małej dawki rhGH może negatywnie wpłynąć na stężenie mleczanu i glicerolu oraz NEFA (WKT, wolnych kwasów tłuszczowych). Wzrost [...]
Wprawdzie ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D3 z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Nasze ciało zmienia się wraz z wiekiem i nie chodzi tu tylko o pojawienie się zmarszczek. Spada masa mięśniowa, wzrasta poziom tkanki tłuszczowej, a przyczynami m.in są: malejące zapotrzebowanie na energię, unikanie aktywności fizycznej i mniejsza uważność w wyborze produktów spożywczych. Warto zatem na każdym etapie swojego życia weryfikować [...]
Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w diecie osoby trenującej jest dość powszechną praktyką, która pozwala na to, aby spełnić założenia diety. Produkt białkowy oparty jest głównie na proteinach mleka, z których powstaje gotowa odżywka w postaci koncentratu. W jakiej porze dnia wykorzystać białko w proszku? Idealnym momentem, aby skorzystać z [...]
[...] wobec jelit, tj. Faecalibacterium prausnitzii, Akkermansia muciniphila, Bifidobacterium spp. i Bacteroides spp. Łącznie w badaniu wzięło udział 26 zdrowych mężczyzn, których poziom spożycia składników odżywczych oceniono na podstawie informacji zebranych z dzienników żywieniowych. Grupa osób trenujących siłowo (w okresie budowania masy) spożywała [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
[...] Istnieje wiele sposobów, jak sobie z nim poradzić np. za pomocą ćwiczeń, medytacji, głębokiego oddechu, odprężającej kąpieli itp. Nawet dieta ma duży wpływ na to, czy Twój poziom stresu utrzymuje się na wysokim poziomie, czy też działa ochronnie. Oto kilka nawyków żywieniowych, które mogą utrudnić Ci radzenie sobie ze stresem. W Twojej diecie [...]
[...] tłuszczowa w pasie Przyczyn, które związane są z odkładaniem się tkanki tłuszczowej w pasie, jest co najmniej kilka. Wymienię najczęstsze z nich: problemy hormonalne (wysoki poziom insuliny oraz kortyzolu) Kortyzol, czyli inaczej hormon stresu, jest ponad normą, kiedy jesteśmy zestresowani lub przemęczeni przez dłuższy czas. Wysoki poziom tego [...]
[...] dotyczącą diety i ćwiczeń światowej klasy kulturysty podczas 8-tygodniowego okresu przedstartowego. Odnotowano zapisy dotyczące diety, utrzymywano codziennie, mierzono poziom tkanki tłuszczowej, spoczynkowy metabolizm (RMR), VO2max, stężenie lipidów we krwi i enzymy wątrobowe. Na przełomie lat 80. i 90. XX wieku kulturyści w ścisłym okresie [...]
[...] i dbanie o kondycję oraz sprawność. Warto o tym pamiętać jeszcze zanim doprowadzi się do otyłości. Zaburzenia metaboliczne a odchudzanie Złe nawyki żywieniowe, tj. wysoki poziom podaży cukrów prostych i tłuszczy utwardzonych równolegle z niskim poziomem podaży błonnika oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych mogą nie dawać o sobie znać [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
[...] o 0,55 triacylogliceroli w grupie z cukrzycą i o 0,92 w grupie bez cukrzycy odpowiednio spadek VLDL wynosił 0,11 i 0,18. Leczenie biotyną nie miało znaczącego wpływu na poziom cholesterolu, glukozy i insuliny ani u chorych na cukrzycę, ani u osób bez cukrzycy. Wnioski Farmakologiczne dawki biotyny zmniejszają hipertriglicerydemię. Wyniki [...]