[...] związków chemicznych i leków, między innymi takich jak adriamycyna stosowana do leczenia nowotworów, która może powodować uszkodzenia mięśnia sercowego. Witamina B3 reguluje poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Hamuje ilość "złego" cholesterolu (LDL) i trójglicerydów (molekuł tłuszczu), a podnosi [...]
[...] są przez mięśnie jako źródło energii, gdy zmniejszają się rezerwy glikogenu, dzięki czemu oszczędza się białko (mięśnie) w organizmie. Ponadto BCAA mają korzystny wpływ na poziom hormonu wzrostu i testosteronu, dwóch ważnych hormonów, mających wpływ na gromadzenie się tłuszczu. Inaczej jest z osobami bardzo szczupłymi. Oprócz tego, że wymagają [...]
[...] syntetyzuje estrogen od męskich androgenów. Estrogenowe chemikalia wiązą się z estrogenowymi receptorami i wywołują aktywność aromatazy w tkance tłuszczowej, co zwiększa poziom estrogenów i jej aktywność. Dodatkowy estrogen powoduje wzrost uwraźliwienia tkanek na estrogen i powiększenie tkanki tłuszczowej, co znów powoduje zwiększenie [...]
[...] zapasy kreatyny w mięśniach z pomocą "gór" mięsa, co pomagało im osiągać lepsze wyniki. Te praktyki prowadziły jednak często do problemów zdrowotnych, np. do podwyższonego poziomu kwasu moczowego. Z biegiem lat coraz więcej badań i testów naukowych potwierdzało skuteczne działanie kreatyny. W poszukiwaniu sensownej alternatywy niemiecka firma [...]
[...] zapasy kreatyny w mięśniach z pomocą "gór" mięsa, co pomagało im osiągać lepsze wyniki. Te praktyki prowadziły jednak często do problemów zdrowotnych, np. do podwyższonego poziomu kwasu moczowego. Z biegiem lat coraz więcej badań i testów naukowych potwierdzało skuteczne działanie kreatyny. W poszukiwaniu sensownej alternatywy niemiecka firma [...]
[...] się do ważnych tkanek mięśniowych. Jakiś czas temu odkryto, że insulina może działać jako dobry transporter tkanek mięśniowych. Jak można spowodować podniesienie się poziomu insuliny? Najprostszym sposobem są proste węglowodany. Naukowcy odkryli, że nawet 40g dekstrozy / glukozy w ilości 1g na 1 kg wagi ciała (sportowiec ważący 100kg - [...]
[...] odczyny zapalne są jedynie wynikiem pewnej nadwrażliwości skóry na działanie męskich hormonów - androgenów. W okresie dojrzewania płciowego, we krwi następuje wzrost poziomu wolnego testosteronu. Reakcja ta pociąga za sobą zwiększenie aktywności enzymu 5-alfa reduktazy, który powoduje przemianę testosteronu w jego silniejszą postać: [...]
[...] którą podam oparta jest na ponad 25 letnim doświadczeniu, konsultacjach z kilkoma profesjonalistami w tej dziedzinie, stałym pragnieniu rozwijania siebie i podnoszeniu poziomu satysfakcji z efektów u moich klientów. Nie jestem tu po to, aby konfrontować moją opinię przeciwko waszej. Możecie pytać. Odpowiem zgodnie z moim punktem widzenia, [...]
[...] oraz wzmaga obronę antyutleniającą komórek co zapewnia organizmowi sportowca szybszą regenerację po treningową a tym samym możliwość trenowania na znacznie wyższym poziomie i przy większej częstotliwości. Dzięki zastosowaniu enzymu - laktazy Whey C-6 jest znacznie lepiej tolerowany przez osoby mające problem z nie trawieniem laktozy [...]
[...] treningu, poświęcając niewiele czasu na regenerację i zaniedbując właściwe dla danej dyscypliny sportu odżywianie. Efektem takiego postępowania są wyniki sportowe na niższym poziomie niż należałoby oczekiwać biorąc pod uwagę ilość wykonanej pracy. Utrzymanie odpowiedniego sposobu odżywiania jest trudne dla wielu sportowców ze względu na dużą [...]
[...] treningu, poświęcając niewiele czasu na regenerację i zaniedbując właściwe dla danej dyscypliny sportu odżywianie. Efektem takiego postępowania są wyniki sportowe na niższym poziomie niż należałoby oczekiwać biorąc pod uwagę ilość wykonanej pracy. Utrzymanie odpowiedniego sposobu odżywiania jest trudne dla wielu sportowców ze względu na dużą [...]
[...] zwłaszcza androgenów, powoduje inhibicję własnej produkcji testosteronu. Kiedy kulturysta kończy cykl sterydowy, naturalna produkcja testosteronu nie istnieje, a poziom sterydów we krwi zmniejsza się. Pozostawia to po sobie współczynnik kataboliczny: wysoki poziom hormonów anabolicznych we krwi, skutkiem czego organizm znajduje się w [...]
[...] przekąsek, które dostarczają dobrej mieszanki witamin i składników mineralnych, błonnika i złożonych węglowodanów. Zjadanie małej ilości jedzenia w ciągu dnia utrzymuje poziom cukru na bardzo stałym poziomie. To z kolei może pomóc w kontroli poziomu cholesterolu, a także zmniejsz ryzyko choroby serca. Stały poziom cukru we krwi zapobiega [...]
[...] treningu, poświęcając niewiele czasu na regenerację i zaniedbując właściwe dla danej dyscypliny sportu odżywianie. Efektem takiego postępowania są wyniki sportowe na niższym poziomie niż należałoby oczekiwać biorąc pod uwagę ilość wykonanej pracy. Utrzymanie odpowiedniego sposobu odżywiania jest trudne dla wielu sportowców ze względu na dużą [...]
[...] go już Aztekowie. Dziś znanych jest blisko 20 odmian awokado nazywanego inaczej smaczliwką. Działa odmładzająco, zawiera bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu we krwi, witaminy A i E zapobiegające zmianom nowotworowym, cenne również dla wyglądu skóry i włosów, a także potas regulujący rytm serca i pracę systemu [...]
[...] białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu. Poniżej podajemy zalecane dawki białka w zależności od poziomu aktywności. Poziom aktywności Współczynnik przeliczeniowy Tryb siedzący, sporadyczne ćwiczenia 0,8 g na kilogram wagi ciała Aktywni sportowcy 1,2 - 1,4 g na 1 [...]
[...] i tiaminą w procesach metabolicznych. Jako składnik koenzymów niacyna uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie. Uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi, w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie, w regulacji przepływu krwi w naczyniach czy też w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry. Współdziała w [...]
[...] dyscypliny, czasu trwania wysiłku, jego charakteru i intensywności, a także fazy cyklu treningowego. Nie bez znaczenia jest również wiek zawodnika, stan jego zdrowia oraz poziom wytrenowania. Przestrzeganie określonych reguł żywieniowych nabiera szczególnego znaczenia w okresie przerw między treningami, kiedy organizm dąży do wyrównania strat [...]
[...] w zeszłym miesiącu. Z insuliną to totalne nieporozumienie! Pewnie stąd, że w literaturze fachowej czynnikiem insulinopodobnym nazywa się każdą substancję, która obniża poziom cukru we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) insuliny [...]
[...] spoczynek nocny. W tym momencie muszę na chwilę wkroczyć na grunt przemian biochemicznych, jakie zachodzą w ludzkim organizmie. Przed snem wskazany jest wysoki poziom serotoniny - hormonu tkankowego (wydzielany w układzie pokarmowym, mózgu), pełniacego funkcję neuroprzekaznika (przekazuje odpowiednie sygnały do mózgu). Wywołuje on [...]