Witamina A odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Wspiera pracę układu odpornościowego, zdrowie oczu, skóry, układu rozrodczego itp. Ważne jest, by zadbać o dietę, żeby nie doprowadzić do niedoborów. Podsumowanie Jak widzisz, niedobory witaminy A mają dość poważne konsekwencje, jednak jej nadmiar też nie jest zdrowy. Istotne jest, aby [...]
[...] swojego średniego dziennego poziomu spożycia kwasu askorbinowego należy uwzględnić to, że obróbka kulinarna (krojenie, obieranie), a zwłaszcza termiczna (gotowanie, pieczenie) i logistyka związana z przechowywaniem (przygotowywanie potraw na dwa dni) mogą doprowadzić do strat witaminy C bliskich 90%. Im drobniej kroi się produkty i im [...]
[...] która jednocześnie redukuje obciążenie, wymuszając na nas dokładniejszą technikę. Osoby zaawansowane powinny spróbować ćwiczenia w opcji jednorącz, co powinno przełożyć się na większe obciążenie zastosowanego ruchu. Jest to znakomity sposób, aby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, dając bodziec wzrostowy bicepsom i przedramionom jednocześnie.
[...] pamiętać? Normalny gryf ma 28 mm średnicy, zdarzają się gryfy mające 32 mm, tymczasem wzmocniona część sztangi jest o wiele grubsza (~5 cm). Dlatego można tu upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Jeśli dla kogoś chwycenie w tym miejscu i utrzymanie ciężaru w trakcie podnoszenia staje się problemem, można użyć paska lub zamontować tam rączkę. [...]
Wiele osób zastanawia się, czy jest możliwe cieszenie się słodkościami podczas redukcji. Warto wspomnieć na wstępie, że dieta odchudzająca to sposób żywienia oparty na ujemnym bilansie energetycznym, czyli spożywaniu mniejszej ilości kalorii niż organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania, tak aby zmobilizować go do czerpania energii ze [...]
[...] czy nie jesteśmy uczuleni na kurkumę. Przed stosowaniem na większych powierzchniach dobrze jest zrobić test na wewnętrznej stronie ramienia lub nadgarstka. Jeśli odczuwasz pieczenie, swędzenie lub inne podrażnienia, wówczas natychmiast oczyść skórę i zaprzestań stosowania kurkumy. Jeśli przyjmujesz regularnie suplementy zawierające żelazo lub [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
Z przymrużeniem oka można powiedzieć, że społeczeństwo dzieli się na tych, którzy uwielbiają ostry smak i na tych, którzy preferują wyłącznie łagodne potrawy. Jeżeli lubisz ostre przyprawy, być może mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Jednym bowiem z postulowanych mechanizmów wspomagania pracy sportowca, po spożyciu kapsaicyny, jest zwiększone tempo [...]
Popularna mikrofalówka to bardzo przydatne urządzenie, dzięki któremu wiele osób zjada ciepły posiłek. Nie zawsze chce się odgrzewać posiłek z dnia poprzedniego na patelni, w garnku czy w piekarniku i przez lenistwo wiele osób jadłoby po prostu zimne posiłki. Mikrofalówka natomiast pozwala w błyskawiczny i bezwysiłkowy sposób podnieść temperaturę [...]
[...] a także duszeniu. Wszystko, co jest najgorsze dla zdrowia w produktach odzwierzęcych, pochodzi z niewłaściwej obróbki kulinarnej. Nadmierne i zbyt częste grillowanie i pieczenie oraz smażenie w panierce to metody, które prowadzą nie tylko do ograniczenia przyswajalności cennych związków, ale również ich degradację, co przekłada się na [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]
[...] na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która polega na wydostawaniu się treści żołądkowej do przełyku. Chorobie [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
Redukowanie tkanki tłuszczowej nie zawsze jest łatwym zadaniem. Warto jednak włożyć w odchudzanie nieco pracy i trudu, ponieważ osiągnięte korzyści w pełni nam to wynagrodzą. Dobrze być przygotowanym na to, co może nas spotkać i nie dać się zaskoczyć. Nie denerwuj się Postępy w redukcji mogą mieć odmienne tempo u różnych osób. Gdy starasz się, [...]
Kapsaicyna występuje choćby w papryczce chili. Znalazła ona szerokie zastosowanie w medycynie i suplementacji sportowej, gdyż może być nie tylko spożywana, ale też podawana na skórę. Zmniejsza to lub eliminuje przenoszenie bodźców bólowych. Dowody kliniczne potwierdzają rolę kapsaicyny jako środka przeciw otyłości. Zarówno podawanie środka [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
Przepuklina jest bardzo powszechna w świecie fitnessu. O przepuklinie mówimy wówczas, gdy zawartość dowolnej jamy ciała wykracza poza jej normalne granice. U wielu osób przepuklina przebiega praktycznie bezobjawowo. Przepuklina a siłownia Czy z przepukliną można trenować? Tak naprawdę wiele zależy od rodzaju przepukliny, z jaką mamy do czynienia [...]
[...] kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i jednocześnie bardzo [...]
[...] w małym gronie. Potrawy mają zupełnie inny aromat niż tradycyjnie przyrządzane. Jeśli jesteś początkującą osobą, być może czujesz obawy, czy sobie poradzisz z rozpaleniem i pieczeniem mięsa. Nie obawiaj się jednak, ponieważ nie ma w tym nic skomplikowanego. Możesz też zacząć od dostępnych w sklepach jednorazowych zestawów, które mają już [...]