a jakie oleje są najlepsze w kolejności od najbardziej do najmniej, może jakiś top 3 ktoś poda? bo w usa zazwyczaj polecają słonecznikowy i lniany, a oliwy z oliwek prawie wogóle nikt nie wymienia w artukułach z usa. a że tuńczyk mi zbrzydł maksymalnie i jakoś nie jestem przekonany do tego że coś z puszki z kilkuletnią datą ważności może być [...]
[...] znowu zrobilem zakupy: orzechy wloskie 1kg - 16.99zl orzechy nerkowca 1kg - 21.99 ryz brazowy 5x100g - 2.18 olej z pestek z winogron 1l - 10zl i tu pytanie czym sie ktore oleje z prestek winogron roznia bo patrzyelm na sklad ten co ty kupiles i ten co ja ( przecena z 18zl ) i wartosci tluszczy nasoconych nienasyconych i wielonasyconych byly [...]
[...] od spozycie LA (06) im wiecej LA (kwasu linolowego) - tym mniejsza konwersja ALA do dalszych metabolitów -> te same enzymy! co do innych produktów to orzechy i oleje są zródłem o3 - ale tak samo źródłem 06 i tak np. olej z orzecha wloskiego: Total Omega-3 fatty acids 10401mg Total Omega-6 fatty acids 52894mg 03:06 = 1:5,3! ...i niby [...]
[...] kilkudziesieciu gram 06 -> co nie jest problemem -> cudow bym sie nie spodziewal dobra opcja to ograniczenia 06 (zminimalizowanie spozycia takich produktow jak oleje roslinne,nasiona,orzechy) -> zminimalizownie -> nie wykluczenie calkowite! (to jest roznica) a dodanie wiekszej ilosci swiezych/tlustych ryb,oleju lnianego czy [...]
[...] może szkodzić ? (Cz.I) - Czy nadmiar nienasyconych kwasów tłuszczowych może szkodzic ? (CzII) - Olej rybi (omega3) - badania - 10 powodów dla których warto suplementować oleje rybne - Inne oleje - Przemiany tłuszczów - Jak pracują komórki tłuszczowe - trawienie, adipocydy, odkładanie, termogeneza... Ze zbiorow [...]
Po pierwsze pewnie w ogóle ilość tłuszczy dla Ciebie jest za niska. Po drugie oleje jako wysoko-skondensowane kalorycznie płyny nie dają należytego uczucia sytości. Zabierają za to dużo miejsca kalorycznego które można ciekawiej wykorzystać. Oprócz ekto reszta na masie i szczególnie na redukcji chodzi potem głodna jak zombi (nic dziwnego jak [...]
[...] , waflach ryżowych a i często wpadnie jakieś ciacho domowe czy w okresie letnim lody . Białko drób , nabiał i wpc , a tłuszcze orzechy , wiórki kokosowe , ser żółty i oleje zdrowe . Jestem zwolennikiem diety 80-90% czysto reszta jedz na co masz ochotę . DT W DT mam więcej kalori o około 20 białka i 50g w/w po treningu Przykładowy dzień [...]
[...] sie przyzwyczaic chwile do takich ilosci sokow. Lub reakcja alergiczna. Znam ludzi ktorzy po propie czuja sie podobnie. Oleje z zasady nie uczulaja ale hu... wie co to za oleje i czy to famrmaceutyczne czy przemyslowe. Sa w nich rozne dodatki, mozesz miec alergie na ktorys ze skladnikow substancji. Zmieniony przez - marianzulek w dniu [...]
[...] dla glodujacych Co do pytania igla do oleju- taka sama jak do wody- bez roznicy.. Co wazniejsze wiele osob ulega stereotypowi ze nie wolno / nie powinno sie mieszac wody z oleje np klasyka winko z tesciem. Wdlg mnie nie ma praktycznych powodow by tego nie robic. Shocik czasem ewentualnie moze zabolec, ale to zaden bol co jakis czas kazdemu shot [...]
kolego ,dieta ,aeroby i bedzie OK.Jak chcesz robić rzeźbe to niezapychaj się ilością 400g wegli w ciągu dnia,lepiej zamienic je na olej MCt lub jeżeli nie masz mozliwosci (bo todość drogi suplement) to na oleje omeg3 i omega6 (ryby,oliwa z oliwek,olej lniany,orzechy),a i pamietaj oleje tłoczone na zimno spożywamy w postaci surowej . POWODZENIA
[...] również często zanieczyszczenie metalami ciężkimi i toksynami m.in rtęcią. Jeśli chcecie szybko wybrać dobry olej to wejdźcie sobie na stronkę stowarzyszenia IFOS - oleje tam znajdujace się na listach przeszły rygorystyczne testy świeżości i czystości, nawet jeszcze bardziej rygorystyczne niż te wymagane do zaakceptowania jako członek [...]
Najgorsze do smażenia są oleje o wysokiej zawartości omega-6 ponieważ uwalniają najwięcej wolnych rodników więc optymalnym wyjściem przy smażeniu potraw byłaby margaryna do smażenia np. Planta ew. smalec lub oleje roślinne o niskiej zawartości omega-6(a więc napewno nie olej z pestek winogron jak to niektórzy sugerują). Oczywiście w miarę używania [...]
A po co pić więcej? Taki smaczny? %-) Nie liczy się dawka o3, tylko stosunek do o6. Jak się wywali tłuszcze cukiernicze i oleje roślinne, to wiele do szczęścia nie trzeba. Olej lniany b. szybko się utlenia (cały czas trzeba trzymać w lodówce, po otwarciu zdatny do spożycia tylko 3-4 tygodnie) i to samo dzieje się w ludzki ogranizmie. Dodatkowo [...]
[...] tylko w roślinach. Jej naturalnym dostawcą są kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek, orzechy, awokado oraz oleje roślinne. Należy pamiętać o tym, że oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo gdyż proces uszlachetniania niszczy aż [...]
[...] (bardzo niekorzystne, o wiele lepsze jest kozie), ser biały, ser żółty, jajka, fasola, bób, soczewica – jemy same lub z warzywami, najlepiej gotowanymi, i/lub z tłuszczem (oleje lub masło) Dopiero po 1.5 – 2 h lub jeszcze później jemy “CIĘŻKIE WĘGLOWODANY” - chleby, makarony, naleśniki, pierogi ( najlepiej z mąki orkiszowej lub [...]
Bardzo przydatna informacja - o tym nie wiedziałem. Wyczytałem, że źródłami o6 są: Źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 są: oleje roślinne ( zwłaszcza olej kukurydziany i słonecznikowy), oleje nasycone, margaryny,nieorganiczne jaja, mięso i produkty mleczne. Niestety ciężko zrezygnować jeśli chce się zdrowo odżywiać, ale też i "kulturystycznie" [...]
[...] jest niekorzystne podczas treningu, wycieczek czy zawodów. Spożywany tłuszcz powinien być głównie pochodzenia roślinnego, bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, tzn. oleje i miękkie margaryny zamiast smalcu i masła. Wystarczająca ilość tłuszczu zwierzęcego dostarczana jest bowiem z produktami mięsnymi i mlecznymi. Ważną pozycję w [...]