[...] są korzystne, ale zawierają znacznie mniej genistyny niż tofu czy miso i na dodatek zawierają konserwanty. Bądź natomiast ostrożna z sosem sojowym (zawiera zbyt dużo sodu) i olejem sojowym (zawiera niekorzystne tłuszcze nasycone). Dlaczego? Produkty sojowe zawierają genistynę - naturalny roślinny estrogen, który wiąże się z receptorami [...]
[...] w kosmetyce. Badania wykazały że rafinowany olej orzechowy nie posiada wykrywalnego białka dlatego też nie wywołuje on alergii. Chociaż nie rafinowane lub swieże oleje, które sa używane do gotowania orzechów, zawierają białko i powinny być unikane. Ostatnio odkryłem że jestem alergikiem na kwas benzoesowy (E210),jakich produktów [...]
Dieta dla grupy krwi 0 Wg autora założeń diety zgodnej z grupą krwi osoby posiadające grupę krwi 0 to potomkowie prastarych ludów łowiecko- zbierackich, cec***ących się dużą siłą fizyczną i wytrzymałością. W związku z tym preferencyjnym pokarmem dla tej części populacji ludzkiej jest mięso, a także dla utrzymania równowagi kwasowo- zasadowej [...]
[...] prowitamina A - żółty, naturalny; produkty tłuszczowe (np. masło) E 160b - annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - żółty, naturalny; margaryna, oleje, sery żółte E 160c - kapsantyna, kapsorubina (występuje w papryce czerwonej) - czerwony, naturalny; różne E 160d - likopen, likopina, psi-karoten (występuje w [...]
[...] zwierzęcego. Węglowodany obniżamy w zależności od tego ile kcal dostarcza tłuszcz oraz białko. Źródło tłuszczu w każdej diecie czy to masowej czy redukcyjnej powinny być oleje roślinne nie rafinowane, czyli: Oliwy z oliwek Extra Virgin, olej lniany, olej winogronowy oraz tłuszcz pochodzący z ryb (tran, ryby tłuste), który jest źródłem NNKT [...]
[...] margaryna (28%) czy masło (11%). Najczęściej niewłaściwie wykorzystywanym tłuszczem jest olej słonecznikowy. Prawie co trzeci Polak (32%) używa go do smażenia, mimo że oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe pod wpływem wysokiej temperatury łatwo ulegają utlenianiu i powinny być wykorzystywane tylko do surówek/sałatek (na [...]
[...] ostatnio natknalem sie na strone docenolejrzepakowy.pl i tam w pyataniach i odpowiedziach znalazlem takie cos "10. Jak jest produkowany olej rzepakowy? (...)Następnie oleje te zostają poddane rafinacji, czyli oczyszczaniu, aby usunąć wszystkie składniki wpływające negatywnie na trwałość, funkcjonalność czy smak oleju, ale jednocześnie [...]
[...] migdały - polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie. * oleje - lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu. Tłuszcze [...]
[...] dozwolone 1x dziennie (wyjątek stanowią wegetarianie j.w) h. owoce: dozwolone w nieograniczonych ilościach i. tłuszcze dodane : oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, oleje z orzechów, olej z nasion lnu w nieograniczonych ilościach j. przyprawy naturalne ziołowe , sol, sos sojowy, musztarda, chrzan, ocet winny i jabłkowy... w [...]
Długofalowe cele treningowe a dobór adekwatnych metod i środków treningowych - ładnie brzmi, nieprawdaż? Jednak to pokręcone zdanie sprowadza się do krótkiego, ale bardzo ważnego, naprawdę ważnego pytania: - Po co ja to robię? Kiedy sprowadzimy to pytanie do obszaru siłowni - sprawa będzie już bardzo prosta. Dlaczego zatem wielu z was nie stawia [...]
[...] kwasów tłuszczowych, NKT do nasyconych kwasów tłuszczowych.. Jak wykazano powyżej, stosunek kwasów n-6/n-3 w poszczególnych olejach różni się znacznie. Niektóre oleje w ogóle ich nie zawierają. Olej rzepakowy, gorczycowy, z orzechów włoskich. Olej sojowy, mimo zbliżonej wartości wskaźnika do zaleceń nie powinien być spożywany, ze [...]
[...] nasycone podnoszą poziom cholesterolu w krwi bardziej niż jakikolwiek czynnik dietetyczny. Głównymi źródłami tłuszczów nasyconych jest żywność pochodzenia zwierzęcego, oleje utwardzane i oleje wytwarzane z roślin tropikalnych. Amerykańskie Towarzystwo ds. Chorób Serca (American Heart Association) wraz z NCEP zalecają ogólne zmniejszenie [...]
[...] prowitamina A - żółty, naturalny; produkty tłuszczowe (np. masło) E 160b - annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - żółty, naturalny; margaryna, oleje, sery żółte E 160c - kapsantyna, kapsorubina (występuje w papryce czerwonej) - czerwony, naturalny; różne E 160d - likopen, likopina, psi-karoten (występuje w [...]
[...] Nie bez znaczenia jest także rodzaj używanego tłuszczu smażalniczego. W tym celu najlepiej stosować tłuszcze, których rozkład następuje w dość wysokiej temperaturze (smalec,oleje). Zabronione jest natomiast używanie do smażenia masła czy margaryn. Jedynym wyjątkiem może być jajecznica na maśle, bowiem białko jaja ścina się szybciej niż następuje [...]
[...] którzy nie są w stanie jadać surowego czosnku z powodu intensywnego zapachu wyjściem są tabletki (np. alliofil, alliorut). D - jak dieta 1. Stosuj oliwę z oliwek i inne oleje roślinne tłoczone na zimno. Zwracaj uwagę na to, które nadają się do smażenia. 2. Wybieraj chude wędliny dobrej jakości, a z mięs - drób i cielęcinę. Dwa razy w [...]
[...] 1x dziennie (wyjątek stanowią wegetarianie j.w.) h. owoce: dozwolone w nieograniczonych ilościach i. tłuszcze dodane: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej kokosowy, awokado, oleje z orzechów, olej z nasion lnu w nieograniczonych ilościach j. przyprawy naturalne ziołowe, sól, sos sojowy, musztarda, chrzan, ocet winny i jabłkowy... w [...]
[...] - kasze - ziemniaki - mnóstwo warzyw - owoce (radze ograniczyc tylko do porannych posiłków, ew. potreningowych) Jako źródła tłuszczy polecam : - orzechy - tłuste ryby - oleje tłoczone na zimno (ale z tym ostrożnie, przy dużej podaży wegli i tłuszczów bardzo łatwo nabrać dodatkowego tłuszczu) Wazne informacje co do posilkow : Rano: - duże [...]
[...] zabezpieczyć nas przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych. Jak tego dokonać? To będzie krótka opowieść, której bohaterami będą: lecytyna z jajek, czerwone mięso, czosnek, oleje z ryb, zielona herbata oraz tajemnicza reduktaza HMG-CoA. Na początek wyrzuć z głowy te opowieści wyssane z palca, mówiące o tym, że nie można jeść tyle żółtek jaj, bo [...]
[...] cukru we krwi . Wówczas IG ma niższą wartość. Jednak nie powinno się nigdy świadomie łączyć tłuszczu z cukrem prostym, aby obniżyć IG, chyba że chodzi tu o wysokowartościowe oleje roślinne (olej lniany, konopny, oliwa z oliwek). Źródła węglowodanów o dużej zawartości błonnika są trawione z opóźnieniem i z tego powodu wykazują niższy IG. Poza tym [...]