Kolejne danie wegańskie od ALLNUTRITION, tym razem inspirowane kuchnią kontynentalną. Po rozpakowaniu od razu rzucają się w oczy ziarenka kaszy bulgur, pestki dyni, czarne oliwki oraz różnego rodzaju nasiona/kiełki. Wiele gotowych posiłków to zwykle jakaś kasza, plus mikroskopijne kawałki jakiegoś dodatku. W tym przypadku bogactwo składników [...]
[...] ksantanowa, karagen, konjac, skrobia modyfikowana i inne. Choć nie stanowią dla nas jakiegoś zagrożenia, ale jak na jeden produkt, to jest tego po prostu dużo. Skład Woda, olej rzepakowy, białko sojowe 3,9%, błonnik cytrusowy 2,5%, sól, pistacje 2%, skrobia modyfikowana, stabilizatory: guma ksantanowa, konjac, karagen, chlorek potasu; aromat, [...]
Quinotto albo inaczej kaszotto z serii GO VEGE, to kolejna propozycja wytrawnego, wegańskiego dania. Po otwarciu opakowania rzuca nam się od razu w oczy żółto-pomarańczowy kolor potrawy. Wszystko to za sprawą sporej ilości dyni, marchewki, a także pasty massaman curry, dzięki której danie ewidentnie nawiązuje do tajskiej kuchni. Zapach dania jest [...]
[...] wyraźnie widać w niej kawałki śliwek. Jest to ciekawe rozwiązanie, tylko dość kaloryczne. Ma dużo tłuszczu (18,5 g na 100 g), co sugeruje, że znajduje się w niej dużo oleju rzepakowego (jest na drugiej pozycji na liście składników). Myślę, że spokojnie mogłoby go być mniej. Poza tym nie ma się za bardzo, do czego przyczepić. Skład Fasola [...]
[...] występuje. Cukier też nie a co do soli, to wystarczy spojrzeć na inne produkty i ciężko będzie nam znaleźć różnicę. Skład Skrobia ziemniaczana, ziemniaki odwodnione 30%, olej rzepakowy, sól, pomidory w proszku 0,4%, jarmuż w proszku 0,4%, szpinak w proszku 0,4%, burak czerwony 0,3%, stabilizator (chlorek wapnia), kurkuma. Wartości odżywcze [...]
[...] jest smaczna i może być nie tylko dodatkiem do kanapek, ale także do warzyw pokrojonych w słupki. Skład Woda, tofu 21% (nasiona soi 57%, woda), okara (woda, nasiona soi), olej rzepakowy, suszone drożdże, modyfikowana skrobia kukurydziana, cebula, płatki czerwonej i zielonej papryki 1,3%, sól, mieszanka przypraw, chilli 0,3%. Wartości odżywcze [...]
[...] w przypadku roślinnych napojów). Jest też bardzo słodki, dla niektórych prawdopodobnie aż za bardzo. Jednak z pewnością zaspokoi łasuchów. Skład Woda, baza owsiana, cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, roślinny koncentrat barwiący (z marchwi), sól, substancja zagęszczająca: guma gellan, aromat, tiamina (B1), ryboflamina (B2), witamina [...]
[...] nawet, czy był to buzdyganek ziemny czy zupełnie inna roślina (tak, nawet tego nie ustalono). Dlatego podchodzę z dużą nieufnością do obserwacji pochodzących z Iranu. Oto kolejny przykład, który należałoby oprawić w złotą ramkę, powiesić na ścianie i pokazywać, jako wzór. Sabah A. Hameid, A.Rahman, Areej A. Zabbon oraz Firas Salih Abdulhadi, [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]
[...] sytuacją, która nas może wytrącić z równowagi. Regularne ćwiczenia fizyczne i dieta mogą się okazać na dłuższą metę wyczerpujące, a to także jest stres. Regularna dawka oleju poprawi nastrój, dzięki czemu będziemy w stanie podejść do ćwiczeń z większym entuzjazmem. Często mówi się, że to węglowodany poprawiają nasze samopoczucie, zwiększają [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
[...] W badaniach naukowych potwierdzono, iż ograniczenie spożycia soli może przynosić redukcję ciśnienia krwi, zwłąszcza w grupie osób szczególnie wrażliwych na chlorek sodu. Kolejnym sposobem walki z nadciśnieniem jest regularna suplementacja potasu. Większość ludzi dostarcza kilkukrotnie za dużo sodu, a nieproporcjonalnie mało potasu. Dlatego bez [...]
[...] kompleks witamin z grupy B, witamina C, a także mangan, fosfor i NNKT. Witamina E - gdzie jest jej najwięcej? W czołówce źródeł pokarmowych, które zawierają witaminę E, jest olej słonecznikowy, który ze względu na zawartość znacznych ilości kwasów omega 6 nie jest mile widziany w diecie sportowca. Zaznaczyć trzeba jednak, że jeżeli zależy nam na [...]
[...] znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
[...] omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
[...] kształtowanie funkcji kognitywnych, motorycznych i innych, ale również na prewencję chorób. Najlepszym na to sposobem jest zdobywanie rzetelnej wiedzy i przekazywanie jej kolejnemu pokoleniu za pośrednictwem wspólnej diety. Szacowane zapotrzebowanie energetyczne Zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych codzienna podaż kalorii musi być dopasowana [...]
Cukrzyca jest plagą XXI przynoszącą koszty szacowane w miliardach dolarów rocznie. Okazuje się, że czynniki dietetyczne mogą mieć duży wpływ na powstawanie i przebieg cukrzycy typu II. Podsumowanie Wydaje się, iż podawanie kwasów z grupy omega-3 jest niezmiernie istotne dla utrzymania zdrowia, odpowiedniej masy ciała, niskiego stanu zapalnego, [...]