SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jagody

  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24324 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • Osoby aktywne doskonale znają uczucie nadmiernego napięcia mięśniowego. Niestety prowadzi to niekiedy do sięgania po środki przeciwbólowe, które nie do końca są dobrym wyborem. Na szczęście są zdrowsze alternatywy w postaci naturalnych środków. Kurkumina Kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza markery stanu zapalnego po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5935 Data: 2020-02-02 16:56:18
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] najlepszy. Celiko Budyń o smaku jagodowym Skład: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, zagęszczony sok z buraka czerwonego w proszku, zagęszczony sok z owoców czarnej jagody w proszku (0,5%), aromat. 100 g gotowego budyniu dostarczy 100 kcal, w tym: 2,9 g białka 1,7 g tłuszczu (w tym 1,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 17 g węglowodanów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9449 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • Stany zapalne - 10 najlepszych produktów, które je zwalczają

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stany zapalne w naszym organizmie to nic dobrego. Chociaż w rzeczywistości są one mechanizmem obronnym, poprzez który nasz organizm próbuje zwalczyć pasożyty czy naprawić uszkodzone tkanki, to długotrwały, nieleczony stan zapalny może prowadzić nie tylko do nieprzyjemnych objawów. Może być przyczyną pogorszenia stanu samopoczucia, naszego wyglądu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4069 Data: 2017-12-01 10:12:25
  • Wiemy, iż duże znaczenie dla sportowców mogą mieć warzywa, których wiele osób nie dostrzega, np. marchew czy buraki. Podobnie wartościowe są owoce aronii. Aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, owoc granatu, żurawina, zawierają antocyjany, cyjanidynę, delfinidynę. Inni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2091 Data: 2019-06-21 12:02:36
  • Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2450 Data: 2020-02-13 07:44:09
  • Owoce i soki owocowe – czy wywołują cukrzycę?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nefropatii, retinopatii i neuropatii (o 28%). Nie należy zapominać o tym, iż owoce nie są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2358 Data: 2018-10-13 12:03:02
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nefropatii, retinopatii i neuropatii (o 28%). Nie należy zapominać o tym, iż owoce nie są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne, ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4218 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • Naturalne antyoksydanty - gdzie jest ich najwięcej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 591 Data: 2023-12-04 12:33:11
  • Dlaczego nauka o żywieniu nie jest czarno-biała?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy nabiał jest dobry, czy zły dla zdrowia? Czy czerwone mięso zabija? Czy dieta ketogeniczna jest cudownym rozwiązaniem, czy zagrożeniem dla zdrowia? Czy dieta wegańska może przedłużyć długość życia? Czy węglowodany to przyczyna otyłości na świecie? Badania obserwacyjne Badania żywieniowe muszą mieć pewne odstępstwa, ponieważ idealne badanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1657 Data: 2020-03-27 21:03:51
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zajmuje dość wysoką pozycję. Dość wysoka cena. Jogurt ten jest kaloryczny. Tesco Jogurt do picia jagodowy Skład: mleko odtłuszczone, serwatka odtworzona (z mleka), cukier, jagody (4,8%), śmietanka (z mleka), skrobia modyfikowana, skrobia kukurydziana, koncentrat z marchwi, aromat, koncentrat z winogron, regulator kwasowości (cytryniany sodu), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22622 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • 15 pokarmów na które czekają Twoje mięśnie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 43089 Data: 2018-04-14 11:44:48
  • Jakie owoce jeść przy cukrzycy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia.  Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 636 Data: 2023-03-25 06:28:08
  • Dieta ketogeniczna - na czym polega, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (starać się jednak dostarczać białko z pożywienia) Źródła węglowodanów: warzywa, np.: brokuł, pomidor, marchew, kalafior, rzodkiewka, kapusta, szpinak owoce, np.: maliny, jagody, truskawki, jabłka Na początku diety ketogenicznej ilość spożywanych węglowodanów powinna być stale kontrolowana. Owoce nie są obowiązkowe, ale warto je wprowadzić w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14978 Data: 2017-12-31 09:34:25
  • [...] Alzheimera.  Przykładowy jadłospis na cały dzień Owsianka na mleku migdałowym z owocami leśnymi i orzechami włoskimi mleko migdałowe 250 ml płatki owsiane 100 g jeżyny, jagody, maliny po 30 g orzechy włoskie 20 g Śniadanie II  Sałatka z grillowanymi warzywami i indykiem bakłażan 100 g cukinia 100 g marchew 50 g rukola 50 g pomidory [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3645 Data: 2021-06-09 11:48:25
  • Które produkty zwalczają stany zapalne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych, w tym chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i rak.   Owoce jagodowe Owoce jagodowe takie jak jeżyny, maliny, jagody czy borówki są bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu działają przeciwzapalnie. Zawierają polifenole, które nie tylko działają przeciwzapalnie, ale też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 666 Data: 2023-02-18 19:15:28
  • Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2879 Data: 2020-06-01 21:03:18
  • [...] o dobrej jakości sen przez minimum 7-8 godzin dziennie. Możesz także wspierać swoją pamięć dietą i ćwiczeniami fizycznymi. Pokarmy takie jak orzechy włoskie, pistacje i jagody dostarczają związków odżywiających mózg. A sport zawsze zwiększa ukrwienie naczyń, co pomaga utrzymać i ciało, i mózg w lepszej formie Warto też trenować swój mózg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 972 Data: 2024-01-08 11:27:40
  • [...] (stąd nazwa belladonna, z włoskiego: piękna kobieta). Hioscyjamina zabija człowieka w dawce 25-50 mg. Nadal spotyka się zatrucia atropiną wskutek spożycia wilczej jagody. Teoretycznie dawki powyżej 10 mg (czystej atropiny) mogą być już groźne dla życia, z kolei nawet 5 mg może przynosić ciężkie skutki uboczne. Ba, w literaturze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3072 Data: 2019-02-25 10:35:55
  • [...] się tylko na jednym związku z grupy high-FODMAP. Testowanie obejmuje następujące grupy i przykładowe składniki: Fruktoza – mango, miód Sorbitol (poliole) – morele, awokado, jagody Mannitol (poliole) – pieczarki, kalafior Laktoza (disacharydy) – mleko Fruktany ze zboża (oligosacharydy) – produkty zbożowe Fruktany z warzyw (oligosacharydy) – [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 902 Data: 2022-11-21 11:05:54