Suplementacja osób czynnie uprawiających sporty siłowe bywa mocno rozbudowana. Osoby trenujące wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]
[...] półproduktem, który dla sportowca nie posiada dużej wartości. Zawartość białka w tego typu dodatku wynosi około 10-15%, reszta natomiast to laktoza i tłuszcze. Niestety, o ile można by było pokusić się i wykorzystać tego typu dodatek w formie tzw. gainera, o tyle problem z trawieniem laktozy może powodować wiele dyskomfortów trawiennych. [...]
[...] niszczy serce, a zmiany w układzie sercowo-naczyniowym prowadzą do spadku filtracji kłębuszkowej i mamy do czynienia z przewlekłą chorobą nerek. Ta z kolei ma wpływ na nasilenie stresu oksydacyjnego, retencję płynów, nadciśnienie tętnicze, aktywację układu RAA, aktywację układu współczulnego, stan zapalny i… błędne koło się zamyka. U szczurów [...]
[...] znaczenie polega na tym, że metabolizowane są w tkance mięśniowej, co powoduje, że wykazują szereg ciekawych właściwości. Ile białka potrzebujemy w ciągu dnia? O tym, ile powinniśmy spożywać białek, decyduje przede wszystkim fakt, czy trenujemy siłowo oraz czy podejmujemy inne aktywności fizyczne związane z uprawianiem sportu. Osoby, które [...]
[...] wykonano 70 minut treningu siłowego (obwodowego, zawierającego 10 ćwiczeń z intensywnością 70% ciężaru maksymalnego) i „spalono” w ten sposób ~448 kcal. Teraz porównajmy, ile tłuszczu razem „wypalono”, gdy nic nie robiono (zużyto odpowiednik ~605 kcal), gdy trenowano aerobowo na rowerku (609 kcal) i gdy trenowano siłowo (637 kcal). Ciężko [...]
[...] są składowane w postaci tkanki zapasowej. Nie ma aż takiego znaczenia czy dzień rozpoczniesz od wody, wody z cytryną, herbaty czy kawy bez dodatków. Ma ogromne znaczenie, ile i czego zjadasz przez całą dobę. To nie znaczy, że sok z cytryny jest szkodliwy lub że należy go unikać. Nie ma cudownych właściwości, jakie przypisują mu rozmaici [...]
[...] katorżniczy trening. W takich warunkach zjedzenie posiłku jest niezbędne dla rozpoczęcia regeneracji potreningowej. Nie bój się zatłuszczenia, to mało realny problem – o ile nie masz zespołu metabolicznego, insulinoporności ani nie „składujesz” wielu nadmiarowych zwałów tłuszczu. Przyczyna nr 5: „sauna” Odwodnienie nie sprzyja budowie mięśni. [...]
[...] mężczyźni, którzy spożywali alkohol + proteiny mieli 24% gorsze rezultaty, a alkohol z węglowodanami spowolnił syntezę białek mięśniowych aż o 37%. W kolejnym badaniu Smiles WJ i wsp. z 2016 r. 8 mężczyzn ukończyło trzy różne sesje. Podawano im: proteiny serwatkowe (grupa PRO) alkohol razem z proteinami (ALC-PRO) alkohol z węglowodanami [...]
[...] jest aminokwasem, bez którego wzrost masy mięśniowej jest niemożliwy. Wszystko to powiązane jest ze zjawiskiem tak zwanego progu leucynowego. Próg leucynowy mówi nam o tym, ile należy jeść leucyny, aby efekt syntezy białek mięśniowych był podtrzymany. Oznacza to, że należy zjeść odpowiednią ilość odżywki białkowej, która będzie zawierać [...]
[...] działaniami oksydacyjnymi, bierze udział w procesach regeneracyjnych. Jak dawkować białko WPC? Wykorzystanie odżywki białkowej przede wszystkim uzależnione będzie od tego, ile brakuje nam białka w diecie i o jakiej porze dnia chcemy ją spożywać. Zazwyczaj w kontekście suplementacji wymienia się dwa okresy. Pora rano i pora po treningu siłowym. [...]
Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
[...] Paul Rozin, Julia M. Hormes, Myles S. Faith, and Brian Wansink „Is Meat Male? A Quantitative Multimethod Framework to Establish Metaphoric” https://foodethics.univie.ac.at/fileadmin/user_upload/p_foodethik/Rozin__P._2012._A_Quantitative_Multimethod_Framework_to_Establish_Metaphoric_Relationships_Is_Meat_Male.pdf Couwenbergs CJ1. „Acute effects [...]
[...] raczej zwiększaniu masy ciała, regeneracji glikogenu, a nie redukcji tkanki tłuszczowej. Jeśli słusznie chcesz stosować białko serwatkowe czy aminokwasy, najpierw oblicz, ile protein potrzebujesz. Zwykle osoby wytrenowane, ważące 100 kg, potrzebują od 200 do 250 g protein dziennie (2 – 2,5 g na kg masy ciała dziennie), z tego 30% może [...]
Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] (oczywiście, w granicach rozsądku, po przekroczeniu pewnego progu następuje spadek siły, mocy, zaburzenie regeneracji oraz chęci do prowadzenia aktywności fizycznej). To, ile w końcu mogę trenować? Yates dobitnie skwitował: „Możesz się przetrenować, szczególnie pod względem intensywności, szczególnie gdy stosujesz restrykcje kaloryczne (w [...]
[...] mogą regularnie zjadać ryby głębinowe. Czasem wskazane może być zatem uzupełnienie ich, w postaci gotowego suplementu diety. M.in. dzięki zdolności do zmniejszenia nasilenia stanów zapalnych, kwasy tłuszczowe omega-3 mogą także spowalniać postęp sarkopenii. Jedna końcowa uwaga: W przypadku występowania innych dolegliwości zdrowotnych [...]