CZWARTEK- PIĄTEK Żaden gluten, żadne alergie, zwyczajnie niestrawność i domyślam się że spowodowana stresem, bo pracuje bez wolnego czasu, a do tego zawody jeszcze, a chcę żeby było idealnie. Wrzuciłem do suplementacji kilka rzeczy probiotyki osobno, Colon C, wyciągi z karczocha, z mięty pieprzowej, ekstrakt z owocu kopru, z ostryżu długiego. [...]
Dobra ostatnie pytanie na dzisiaj, Jadłem dzisiaj kuskus (nie miałem już ryżu ani kaszy-my bad ;p)i na opakowaniu pisało że zawiera gluten. Poczytałem trochę o nim i pisze że zatrzymuje w pewnym procesie wytwarzanie dwutlenku węgla, więc trochę wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, ale czy ma jakieś złe konsekwencje dla zdrowia?
[...] Natomiast na pewno warto byś wykluczył nabiał, jeśli tak Ci wygodnie całkowicie. Choć ja skłaniałabym się, by spróbować takiego bez laktozy, jak na niego "działasz" a z glutenem...podejrzewam, że to nie sam gluten tutaj robi kuku, a fruktany. Możesz się przebadać pod kontem celiakii. Musiałbyś skupić się na ziemniakach, amarantusie, [...]
[...] dodatkowo jeść -kwas foliowy, -żelazo - bo brak zapasów w organiźmie -magnez -lorofadyna odczulająco i nie jeść :) -wieprzowiny, cielęciny, kupnych kuraków -białej mąki ( gluten) -cukru i słodyczy -nabiału postraszył woreczkiem, dlaczego dopiero mam termin na marzec ( ha jakby nie znał sytuacji w szpitalach ) a mając pełen woreczek małych [...]
[...] tygodniu węgli takie wnioski czy dłużej już tak jesz? 2. Odstawić trzeba na min. 3 tygodnie, żeby rzeczywiście zaobserwować reakcje. 3. Celiakia to bardziej jak alergia na gluten. A nietolerancje są dużo bardziej pospolite i do tego mogą być okresowe. A jeszcze zamiast płatków polecam kaszę jaglaną i ryż- np. taki ryż z jabłkiem i cynamonem. [...]
[...] się bezmięsnego menu, organizm bardzo dobrze funkcjonuje, 0 zamulenia, ciężkości. można powiedzieć, że znalazłem kolejny czynnik, który mnie lekko stopował. Pierwszym był gluten - wyeliminowałem, drugim okazuje się być właśnie mięso. Ono może się pojawić od czasu do czasu, ale rzeczywiście lepiej jest na warzywach Poczytałem też trochę [...]
Mam ten gluten też rozpisany no i wyszło szydło, że jeszcze nie wszystko przestudiowałam... Dzisiaj nadgonię. Wracając jednak do tarczycy - to nie hashimoto (usg w porządku) i biorąc pod uwagę moją historię można śmiało zakładać, że jest to niedoczynność spowodowana dietą (lata na niskich kaloriach i niskich węglach, ubogie mikroelementy) dlatego [...]
[...] wiem coś o tym. Podobnie jak Ty zawiesiłam się kiedyś na 800kcal (a w zasadzie zaczynałam już wtedy tyć) i tu nagle trzeba było nie dość że na syte 1600+ wskoczyć to jeszcze gluten odstawić %-) Pisałaś wcześniej o ryżu do omleta - da się :) Mąkę gryczaną najczęściej w niepozornych sklepach udaje mi się dostać, np. Społem, albo jakimś osiedlowym [...]
Hejka :-) Strasznie smakowite masz te fotki. Ja też niedawno odstawiłam gluten i na śniadanie do pracy mam praktycznie codziennie omlet, raz na słodko, raz na słono. Powodzenia :)
Dziękuję bardzo za cenne wskazówki. Wyrzucam w takim razie serek wiejski i gluten. Na początek na tydzień, zobaczę czy coś się poprawi, jeżeli nie, idę do lekarza. Czy chodzi tylko o serek wiejski czy ogólnie nabiał? Czerwonego mięsa nie jem właściwie w ogóle. Zamierzam wprowadzić też ryby do jadłospisu, do tej pory jadłam jak mnie naszło/parę [...]
[...] który podałaś jest w zdrowych tłuszczach? Bo potrzebuję troszkę dolewać do duszenia kury i warzyw mrożonych (mam zapas w zamrażalce który muszę zjeść). Inka odpadnie bo gluten, czy w takim razie mogę wrócić do kawy mielonej zwykłej czy kawę całkiem odstawić? Keczupu łyżeczkę daję do marynaty do piersi, to będę dawać zamiast tego troszkę [...]
[...] wodę z połówką cytryny, to kawa do śniadania przestała być konieczna. No i od kiedy piję lepszą kawę (czasem z kardamonem i cynamonem) też nie potrzebuję mleka. A mleko możesz spróbować zrobić sama, np. owsiane jest łatwe do zrobienia i tanie, tylko nie wszystkim pasuje do kawy. Odstawiłaś gluten, więc płatki musiałyby być naprawdę bezglutenowe.
[...] z zakupów. Wniosek mi się nasuwa jeden - opuchliznę powoduje u mnie siedzący tryb życia w połączeniu z upałem. Jak trochę połaziłam od razu zniknęła. A jadłam wczoraj i gluten i nabiał (dzisiaj też - muszę wyjeść żeby od jutra zacząć czysto). Ale i tak wykluczę z diety, zobaczę jak wpłynie na moje samopoczucie i zdrowie. Pozdrawiam! [...]
[...] mi dietę ubogooresztkowa, oparta.glownie na białym pieczywie ryżu i bananach i faktycznie po tym się dobrze czuje dlatego jako tako nie mam u siebie np podstaw żeby sądzić że miałabym alergie na gluten np. Z resztą miałam robione przy kolanoskopii badania na to -w Niemczech w szpitalu robią full serwis jak.tylko się powie że ma się biegunki.
[...] staram się ograniczac tylko wczoraj troche mleka do tych placuszkow, ale zamienie to na wode . Jesli chodzi o bułki i makarony to nie chciałabym calkowicie rezygnowac z glutenu, gastrolog tlumaczyl mi, że jesli wyklucze calkowicie gluten teraz ,a kiedys zaczne go jesc to sensacje zoladkowe moga powrocic ze zdwojona siłą ( o dziwo teraz bo [...]
No dziennik zobowiązuje i trochę czasu zabiera. Dobrze, że ćwiczysz. Na jakim etapie teraz jesteś masa/redukcja? Ja od poniedziałku zaczynam masę a dowiedziałem się o uczuleniu na GLUTEN więc sporo zmian w jadłospisie :<
Ja jak robiłam "czystke" w diecie wyrzuciłam gluten ciii, nie przypominaj Izie, bo mi jeszcze kasze jeczmienna i owies zabierze lato bez zminego piwa dalo sie przezyc na zimnej wodzie, ale jesien bez piwa grzanego ;-( bedzie ciezko.. 2500kcal, 172B, 85T, 258W Zmieniony przez - agak w dniu 2009-09-17 22:53:15
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
czy na redukcji mogę jeść płatki z glutenem czy nie? gluten to białko roślinne więc lipne tak? i będzie przeszkadzać przy redukcji? bo mam też 500g kukurydzianych smako corn flakes, tyle że w 100g mają 6,8g cukrów, unikać czy taka ilość mi nie zaszkodzi? a na przykład czasami gdy mam ciśnienie na coś słodkiego, to mogę sobie zrobić szejka [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
czytalem artykuly jakis doktorkow ze pszenica i gluten tucza i powoduja wysoki wyrzut insulinowy mimo produktow o niskim ig jak makaranoy razowe takie ciemne, z pszenicy czy cokolwiek pszenicznego o niskim ig nie sprzyja zachowaniu rzezby czy bardzo niskiego bf'a, ponadto nie ma znaczenia czy to redu czy mmasa , pszenica i tak bedzie zwiekszac [...]
[...] ja wykorzystac, prawidlowo zwrociles uwage. bo do uszczelnienia jelit i wsparcia tym samym systemu odpornosciowego jak najbardziej sie zaleca, chocby osoba nadwrazliwym na gluten, czy po atybiotykoterapii przy wsparciu probiotykow-smialo. tutaj nie ma co odbierac jej zaslug, chodzi bardziej o efekty stricte sylwetkowe. Maksym tak, tylko produkt [...]