W artykule naświetlę pokrótce, skąd wziął się problem dopingu w sporcie, opiszę cyrk związany z podnoszeniem ciężarów, w końcu przybliżę kwestie związane z paszportem biologicznym oraz androgenami u pań. Występowanie hiperandrogeniczności rodzaju 46 XY wynikającej z nieprawidłowego rozwoju płci wynosi 7 na 1000, czyli sto czterdzieści razy więcej [...]
COVID-19 jest chorobą zakaźną górnych dróg oddechowych, rozwijającą się na drodze zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Nazwa choroby jest anglojęzycznym skrótem od coronavirus disease 2019. Rastogi A. et al. Short term, high-dose vitamin D supplementation for COVID-19 disease: a randomised, placebo-controlled, study (SHADE study). Postgrad Med J. [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
[...] Poza tym we krwi i tak krąży tylko 2% aktywnego testosteronu, reszta jest związana! „Tylko około 2% zsyntetyzowanego testosteronu krąży w krwiobiegu w postaci wolnej (FT, free testosterone), pozostała pula jest związana z albuminami osocza (40%) oraz globuliną wiążącą hormony płciowe (SHBG, sex hormone binding globulin; około 58%)”. Błędne [...]
[...] sam problem dotyczy testosteronu. Biodostępne, aktywne biologicznie, niezwiązane z białkami jest tylko od 0,5% do 3% (nazywa się tę frakcję wolnym testosteronem; FT, ang. free testosterone). Czyli od 97% do 99% „teścia” jest związane. Z tego 50% testosteronu jest związane z SHBG (globuliną wiążącą hormony płciowe), a druga połowa z albuminą, a [...]
[...] of dehydroepiandrosterone to influence energy and protein metabolism in humans. J. Clin. Endocrinol. Metab. 71: 1259-1264, 1990 Liu TC, Lin CH, Huang CY, Ivy JL, Kuo CH. “Effect of acute DHEA administration on free testosterone in middle-aged and young men following high-intensity interval training.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2961787
Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]
[...] to child overweight and socioeconomic status? Obesity. 2008;16:2518–2523. 5.Ma Y, Bertone ER, Stanek EJ, III, et al. Association between eating patterns and obesity in a free-living US adult population. Am J Epidemiol. 2003;158:85–92 6.Ruidavets JB, Bongard V, Bataille V, Gourdy P, Ferrieres J. Eating frequency and body fatness in middle-aged [...]
[...] N "Warning: This image has been digitally altered": The effect of disclaimer labels added to fashion magazine shoots on women's body dissatisfaction. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28456058 Tiggemann M1, Slater A2, Smyth V2. 'Retouch free': The effect of labelling media images as not digitally altered on women's body dissatisfaction.
[...] IMTG). Ogółem przy intensywności pracy rzędu 66% tętna maksymalnego (66% HR): 35% energii zapewnia glikogen mięśniowy 31% energii zapewniają wolne kwasy tłuszczowe (ang. free fatty acids) 24% lipoproteiny w osoczu oraz tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG) 10% glukozy we krwi (osocze) Na podstawie: VAN LOON i wsp. Wniosek Jedząc z nadmiarem i [...]
[...] MD, Gunter EW, Johnson CL. “Prevalence of iron deficiency in the United States” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9091669 Elizabeth G. Frame “the levels of individual free amino acids in the plasma of normal man at various intervals after a high-protein meal” Lin F. Chang, PhD, Shireene R. Vethakkan, MD, PhD, Kalanithi Nesaretnam, PhD, [...]
[...] Odpowiedniej wielkości porcja to ok. 25-45 g (w zależności od płci i wagi osoby aktywnej). Co, jeśli nie toleruje mleka? Czy białka serwatkowe oznaczone jako „Lactose free” to jedyna alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy? Na całe szczęście nie. Świetnym rozwiązaniem są także białka roślinne, które podobnie jak białko jaja jest [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
Słodycze, budynie, ciastka, przekąski, słodzone napoje czy fast-food, to czynniki burzące uzyskaną przez nas formę i zdrowie, jakim możemy się cieszyć przez długie lata. Bazowanie na nich i spożywanie w dużej ilości niestety jest największym problemem współczesnej ludzkości. Pogłębia to nie tylko otyłość i nieatrakcyjny wygląd sylwetki, ale [...]
Celowo poruszam ten kontrowersyjny temat, ponieważ nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż istnieje taka możliwość. Dla wielu osób jedyną znaną formą treningu mającego na celu poprawę definicji sylwetki czy wydolności są aeroby (bieżnie, rowerki, orbitreki, schody, rowerki spinningowe). W klubach maszyny aerobowe są notorycznie zajęte, [...]
Bardzo często zdarza się, iż osoby, które nie osiągają postępu w treningu siłowym, twierdzą, iż „posiadają szybki metabolizm” lub „mają kiepską genetykę”. Rozpoczynają eksperymenty z setkami różnych rozwiązań: treningi FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres [...]
[...] protein intake reduces lean body mass loss during weight loss in athletes.” Med Sci Sports Exerc. 2010 Feb;42(2):326-37. doi: 10.1249/MSS.0b013e3181b2ef8e. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19927027 Elizabeth G. Frame “the levels of individual free amino acids in the plasma of normal man at various intervals after a high-protein meal”
Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]