Od jakiegoś czasu męczy mnie urozmaicenie jadłospisu produktami bogatymi w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Ogólne zalecenie proporcji kwasów tłuszczowych to np. 1:1:1 (czy np. o-6:o-3 5:1 do 1:1), jednak nie uwzględnia ono suplementacji różnymi kwasami tłuszczowymi. Wg. literatury i danych które zebrałem, najistotniejszymi (tj. powodujące [...]
https://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Omega_3_Strong_i39722_d400x400.png OMEGA 3 STRONG OPAKOWANIE: 90 CAPS, ILOŚĆ PORCJI: 90, EPA: 330 MG, DHA: 220 MG DLACZEGO OMEGA 3 STRONG? NOWA JAKOŚĆ, NOWA MOC OMEGA 3 STRONG WPŁYWA KORZYSTNIE NA PRACĘ UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO ZAWIERA WITAMINĘ E, KTÓRA POMAGA W OCHRONIE KOMÓREK PRZED STRESEM OKSYDACYJNYM [...]
DIETA zwiększy masę mięśniową, dwa typy budowy ciała. W jesiennym numerze naszego proponuję diety masowe, dwóch typów budowy ciała. Cechą charakterystyczną obydwu jest podobny produktów spożywczych każdym posiłku. zależnie od typu budowy człowieka, którego mają zastosowane, się jednak gramaturą produktów spożywczych, za tym idzie również [...]
[...] się Lucesse/Luccese czy Capannina z Plusa lub Lidla, czy może raczej Ybarra albo Gaccio d'oro? Sprawa „rzadkich" kwasów tłuszczowych - wyczytałem że dziennie min 1g epa + dha. Myślałem o kapsułkach z Omega-3 przykladowo: Omega-3 Olimp 120 kaps. - 14 zł, Elanda 100 kaps. - 10 zł A 4 kapsułki Elana to: OMEGA-3 700 mg - 360 mg (EPA) 240 mg [...]
Najważniejszymi przedstawicielami rodziny kwasów tłuszczowych Omega 3 są: · kwas α-liponowy - ALA (α-linolenic acid) - zawarty m.in. w oleju lnianym, sojowym, z orzechów włoskich, · kwas eikozapentaenowy - EPA (Eicosapentaenoic acid), · kwas dekozakeksaenowy - DHA (Decosakexaenoic acid). Straszne są te nazwy, prawda? [...]
Dany tekst nie jest mojego autorstwa, ale myślę, że znajdują się w nim ciekawe informacje dotyczące działaniu oleju rybiego, więc postanowiłem się nim z Wami podzielić. Tekst nie jest kopiuj-wklej, więc też zadałem sobie trochę trudu przepisując go. No to zaczynamy :-) Większość suplementów jest wykorzystywana w konkretnych celach, na przykład [...]
Prozdrowotne właściwości kwasów n-3 wykazano głównie w profilaktyce i leczeniu chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, chorobach nerek, reumatycznym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, chorobie Leśniowskiego-Crohn'a i przewlekłej zaporowej chorobie płuc. Zmiany nawyków żywnościowych spowodowały zmianę stosunku kwasów [...]
Po krótce, wyjaśnienie podstawowych właściwości i znaczenia. Rola kwasów omega (z nieopublikowanego poradnika suplementacji): Kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA, EPA, DHA) oraz niektóre omega-6 (GLA, DGLA) wykazują właściwości [...]
[...] reklamowana jako suplement poprawiąjący pracę umysłową. Działa na kilka sposobów, m.in. zwiększa cholinergiczną neurotransmisję. ALC jest dostępna w postaci suplementu (w sklepach z odżywkamiZbyt duża dawka powoduje poirytowanie i ból głowy. L-theanina, L-theanine: Zwiększa zdolność uczenia się i koncentracji, zmniejsza stres i niepokój, [...]
[...] Bieda, niewiedza czy może już tradycja? A’ propos starych książek kucharskich – ciężko w nich znaleźć tak modne dzisiaj surówki. Niewiedza i zamieszanie także w sklepach Niestety, współczesne pokolenia zjadające przemysłowo przerobione tłuszcze pozbawiają się magnesu tlenowego NNKT, a w zamian faszerują się zdegenerowaną ich formą. [...]
Antocyjany, pochodne antocyjanidyn są benzopiranowymi barwnikami warzyw i owoców. Wykazują one działanie antyutleniające, dzięki czemu tłumaczy się ich prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Poniżej znajduje się artykuł badający wpływ spożywania pożywienia bogatego w antocyjany na poziom kwasów omega-3 we krwi. Zamieszczone badanie [...]
[...] układu immunologicznego) Zakup jednoskładnikowego suplementu zawierającego glutaminę jest mało ekonomicznym rozwiązaniem. Według przesłanek brazylijskich uczonych z Departamentu Fizjologii i Biofizyki z Uniwersytetu w Sao Paulo poziom glutaminy we krwi możemy normować poprzez suplementację aminokwasami rozgałęzionymi. Eksperyment z [...]
[...] syntetyzować i muszą być one dostarczane z zewnątrz. Wśród nich wyróżnia się: - kwas alfa-linolenowy – ALA (występujący w siemieniu lnianym, orzechach włoskich czy oleju rzepakowym) - kwas eikozapentaenowy – EPA (źródłem są ryby takie jak np. makrela, łosoś, dorsz, tuńczyk) - kwas dokozaheksaenowy – DHA (źródła podobnie jak EPA) Kwasy te są [...]
[...] , sojowy , słonecznikowy a także margaryny miękkie. Natomiast przedstawicielem WNKT-3 jest kwas linolenowy(ALA), który występuje w niektórych olejach roślinnych(lniany ,rzepakowy) a najwięcej go jest w planktonie i ryb które się tym planktonem żywią. Jak wiadomo rodzina kwasów Omega-3 i Omega-6 należą do grupy kwasów wielonienasyconych , a [...]
[...] , sojowy , słonecznikowy a także margaryny miękkie. Natomiast przedstawicielem WNKT-3 jest kwas linolenowy(ALA), który występuje w niektórych olejach roślinnych(lniany ,rzepakowy) a najwięcej go jest w planktonie i ryb które się tym planktonem żywią. Jak wiadomo rodzina kwasów Omega-3 i Omega-6 należą do grupy kwasów wielonienasyconych , a [...]
[...] po otwarciu należy przechowywać w lodówce. 2 Siemię lniane - to źródło między innymi zdrowych tłuszczy i błonnika, ma właściwości antyoksydacyjne i zapobiega rakowi. 3 Preparaty z błonnikiem - to jedyna opcja; używaj ich jeśli uważasz, że nie dostarczasz go odpowiednio dużo w diecie. Przez 28 dni pijemy 5 shaków dziennie. Raz w tygodniu [...]
[...] właściwościach nalezą np.: gymnema sylvestre cynamonowiec kwas alfa liponowy banaba kozieradka pospolita żeń-szeń prawdziwy gorzki melon ocet jabłkowy czy inne substancje: epa/dha chrom wanad Czy tez 'lekkie' właściwości posiada wapń oraz magnez. ......a na pewno ich braki nie poprawiają sytuacji. Te są najczęściej dostępne i najczęściej [...]