Nikt nie lubi "chrupania" w stawach, bólu podczas treningu czy wchodzeniu po schodach. Niestety przypadków bólu kolan, barków i innych miejsc jest coraz więcej. Czy to zła dieta, nieodpowiednia technika ćwiczeń czy może niedostateczna regeneracja lub brak ruchu? Podsumowanie COLLAGEN PREMIUM z SFD NUTRITION to doskonały produkt. Dzięki regularnej [...]
W fizjoterapii istnieje pojęcie „uwięzionego nerwu”, dotyczy ono sytuacji, w której nerw jest mocno ograniczony w swojej pracy. Pojawia się wówczas pewien problem natury strukturalnej jak np. błędy przesyłu impulsu nerwowego. Sytuacja ta dotyczy zazwyczaj nerwów, które przebiegają w strukturach ciasnych, mocno rozbudowanych, gdzie zaczyna brakować [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Czy peptydy kolagenowe leczą ścięgna Achillesa? Uczestnicy przez 6 miesięcy [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
Żylaki stanowią problem o naturze nie tylko estetycznej, ale również zdrowotnej. Chorobowy charakter tych zmian nie dotyczy tylko i wyłącznie bólu i uczucia ciężkości nóg oraz ich opuchlizny. Jest pewnego rodzaju odzwierciedleniem stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Diosmina w leczeniu żylaków Diosmina jest związkiem chemicznym obficie [...]
Ocet jabłkowy nie jest żadnym wyszukanym, trudno dostępnym produktem. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że każdy z nas znajdzie go wśród swoich zasobów kuchennych. Oto kilka sposobów na wykorzystanie octu jabłkowego, o których mogliście nie wiedzieć. Poprawia wrażliwość insulinową Insulina odpowiedzialna jest za regulowanie poziomu cukru we krwi. [...]
Osteoporoza należy do chorób, które charakteryzuje utrata masy kostnej. Osoby dotknięte tą przypadłością posiadają dużo słabsze kości (niż osoby zdrowe), które nie są odporne na urazy. W związku z tym czasem niegroźne kontuzje kończą się poważnymi złamaniami. Bibliografia: Abramovitz, Melissa. Osteoporosis (Diseases & Disorders). New York, [...]
Gdy zbyt szybko wrócimy do treningów z pewnością większość z nas zauważy podczas treningu zmniejszoną siłę i wytrzymałość mięśniową. Należy jednak pamiętać, że każdy trening stanowi dodatkowy stres, a siły naszego organizmu powinny zostać skoncentrowane głównie na walce z przeziębieniem. Odpowiednie podejście do tematu będzie decydujące w [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Glukozamina to znany składnik preparatów na stawy, który docelowo utrzymuje nienaganną kondycję chrząstki stawowej. W badaniach naukowych najczęściej przyglądano się jej działaniu wspomagającemu stawy, rzadko kiedy zwracając uwagę na dodatkowe korzyści. Świeżo opublikowane doniesienia naukowe wskazują, że glukozamina posiada jeszcze inne ciekawe [...]
Witamina C wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. pod względem modulowania stanu zapalnego, regulacji stresu oksydacyjnego, syntezy kolagenu. Okazuje się też, że może ona pomagać przy nawracających infekcjach dróg moczowych u kobiet. W jednym z badań problem dotykał 8.71% kobiet, a najczęstszą przyczyną były patogeny E. coli (99 proc.), [...]
Alergie kojarzą nam się zwykle z cieplejszymi porami roku, kiedy to pyli wiele roślin. Jednak alergie to nie tylko uczulenie na pyłki traw, brzóz itp. Także w pomieszczeniach czyha na nas wiele różnych alergenów i dla niektórych z nas może to być pod tym względem bardzo trudna pora roku. Jak ulżyć sobie podczas alergii? Powyższe strategie [...]
Jeśli jesteś weganinem, to na pewno wiesz, że spożywanie dużej ilości produktów roślinnych to wiele korzyści dla Twojego zdrowia. Minusem dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które dopiero zaczynają przygodę z weganizmem, mogą być niestety wzdęcia i gazy. Jednak, zamiast się zniechęcać do diety roślinnej, poszukaj rozwiązań, które pomogą Ci [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]
SIBO, czyli bakteryjny przerost jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth), daje bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Bakterie w obrębie niezaburzonego mikrobiomu jelitowego wpływają na procesy metaboliczne, odpornościowe, a także regulują ludzkie zachowania. W związku z tym dysproporcje jakościowe (szczepy bakterii tworzących [...]
To pytanie powtarza się niezwykle często zwłaszcza w sezonie grypowym. Warto wiedzieć, że przeciętna osoba powyżej 18. roku życia zapadnie na przeziębienie średnio 2-4 razy w ciągu roku. Faktycznie najczęściej dzieje się to w sezonie jesienno-zimowym. Podsumowanie Postępowanie w przypadku przeziębienia i grypy jest również nieco zbliżone. W [...]
Chyba wszyscy znamy powiedzenie: W zdrowym ciele zdrowy duch. Czy jednak jest odwrotnie? To pytanie zadają sobie głównie lekarze praktykujący współczesną medycynę, gdzie najczęściej leczy się schorzenia ciała i zaburzenia psychiczne w oddzieleniu od siebie. Ciekawa analiza Naukowcy przeprowadzili analizę różnych badań, które obejmowały takie [...]
Malina to roślina pochodząca z Europy i Azji. Znana jest ze słodkich i wartościowych owoców. Rzadziej mówi się o jej liściach, które też są pełne składników odżywczych i używa się ich do przygotowania herbaty o leczniczym zastosowaniu. Tak naprawdę, to liście malin stosowane są od wieków w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych i wywoływaniu [...]