SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

smalec do smażenia

  • [...] g, olej z zarodków pszenicy 54.2 g, olej sezamowy 41.3 g, olej sojowy 41.28 g, olej arachidowy 27.72 g, olej rzepakowy 22.16 g, oliwa z oliwek 9.78 g, olej palmowy 6.27 g, smalec 6.02 g, olej kokosowy 1.72 g, masło 0.88 g. Zawartość kwasu linolenowego (w 100 g): olej rzepakowy 8.16 g, olej sojowy 6.79 g, olej z zarodków pszenicy 5.45 g, oliwa z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6306 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3031 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • Smażenie na tłuszczu - czym jest punkt dymienia oleju?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zostawiłeś/aś olej na patelni na dużym ogniu? Jeśli tak, zapewne wiesz, że pojawiający dym nie był przyjemny dla Twoich oczu i nosa. Każdy tłuszcz kuchenny czy to masło, smalec czy olej, ma swój własny punkt dymienia. Zmienia się w zależności od mieszaniny zawartych kwasów tłuszczowych, zawartości procentowej wody i innych czynników. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1097 Data: 2022-06-02 13:10:35
  • Zdrowe i wygodne smażenie - Dziki Spray

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zwrócić uwagę na to, czego używamy do smażenia. Idealnym rozwiązaniem byłoby tutaj zastosowanie tłuszczów stabilnych termicznie takich, jak: olej kokosowy, masło klarowane, smalec, oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Co jednak w sytuacji, gdy niekoniecznie zależy nam, aby w wyniku smażenia dostarczać dodatkowe tłuszcze? Prostym i zdrowym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5106 Data: 2018-06-15 12:29:45
  • Na czym smażyć? Najlepsze oleje w sprayu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszczowych nasyconych do jedno i wielonienasyconych, są jak najmniej przetworzone, odporne na utlenianie i mają wysoki punkt dymienia. Do takich tłuszczów zaliczyć możemy smalec, olej kokosowy, masło klarowane i do krótszego smażenia np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Niezależnie jednak, co wybierzemy, to jednak tłuszcz jest tłuszczem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5385 Data: 2018-12-20 09:39:22
  • Gotowanie jako jedyna słuszna metoda obróbki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    "Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4468 Data: 2017-07-19 09:35:52
  • [...] oraz zmniejszenie ekspresji genów prozapalnych i uwalnianie czynników prozapalnych. Zabójcze nawyki Oliwa z oliwek wydaje się o wiele zdrowszych wyborem niż np. smalec czy masło, co wynika z proporcji tłuszczów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych. Ludzie posiadają jednak określone, mocno zakorzenione przyzwyczajenia i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2788 Data: 2022-10-17 06:51:08
  • [...] Należy przy tym pamiętać, że niepożądanym zmianom podczas przechowywania podlegać będą nie tylko produkty spożywcze będące tłuszczami jadalnymi (oleje,masło,margaryna,smalec,słonina,itd), ale także produkty zawierające tzw tłuszcz ukryty, i to zarówno bardzo tłuste np mięso wieprzowe, ser, chałwa, jaki i te, które zawierają niewielkie [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 10029 Data: 2008-04-02 23:24:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta do oceny - redukcja

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Brokuł 100g Oliwa z oliwek 10g BTW - 41,6 | 14,2 | 79 POSIŁEK IV (PO TRENINGOWY) Kurczak pierś 150g Ryż brązowy 100g Warzywa 100g Białko WPC80 30g oliwa z oliwek 10g lub smalec (do smażenia) 10g BTW - 65 | 14,2 | 83,3 POSIŁEK V Półtłusty ser biały 100g Oliwa z oliwek 10g BTW - 18,7 | 13,8 | 3,7 Moje pytanie - czy w dni nietreningowe (a będę [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1158 Data: 2016-01-20 15:56:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta na masę do oceny.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Dieta do oceny (tylko proszę nie piszcie, że zamiast gainera i białka zjeść coś innego, bo nie mam na to czasu ). Wiek - 21 lat, staż - 2,5 roku, waga - 94 kg, wzrost - 185 cm, cel - masa Zapotrzebowanie: ok 3600 kcal. B - 220g WW - 410g T - 120g Śniadanie Mleko 0,5% - 400g Płatki owsiane - 100g Słonecznik - 10g Rodzynki - 20g Trec Ultimate [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 1041 Data: 2008-01-05 00:02:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CKD do oceny

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] - 300 kcal Podaż w sumie 1857 Białko Tłuszcz WW Posiłki: 1. Jajecznica 200 gram 20 20 1,8 pomidor 1 szt. ok 100 gram 0,9 0,5 5,2 oliwa 10 g 10 smalec (do smażenia) 5 Suma: 21 35,5 7 2.WPC - ostrowia 40 g 32 3 2 Otręby pszenne 10 g 1,6 0,5 3 Suma: 34 3,5 5 3. Makrela 100g 23 15,5 Sałata 100 [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 1403 Data: 2007-04-29 21:04:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • http://www.poradnikdozdrowia.pl/wybrane_artykuly/3_2005_tlusto_czy_chudo.pdf Co o tym sądzicie ? Autor to niedawny zmarły biochemik, twórca wielu prac naukowych. W myśl tego artykułu smalec do smażenia się nie nadaje, gdyż ma kiepski stosunek witamina E/PUFA. Co w takim razie z temperaturą dymienia ? Czy w praktyce nic ona nie znaczy ?

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 693 Data: 2011-07-10 20:27:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • TŁUSZCZE, jakie wybierać? Z czego czerpać?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] traci on sporą część omega3, ma on bardzo niską wytrzymałość termiczną, ulega on utlenianiu i tym samym traci swoje cenne właściwości, a nawet możne być toksyczny. smalec /SFD/2016/12/12/c4fbf943eb9a4a2ab7a660655f7f60a9.jpg smalec był zawsze demonizowany, przez całe lata. Jest zdrowy, chociażby dlatego, że głównym kwasem tłuszczowym [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-12-12 16:11:41 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Tluszcze : Rola i znaczenie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] stałymi i takich też właściwości nabiera tłuszcz, w którym tych kwasów jest dużo. Stosunkowo dużo kwasów nasyconych zawierają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. smalec, masło, śmietana, ale występują one także w mniejszych ilościach w tłuszczach roślinnych, np. w oleju kokosowym ( śmietanka w proszku) i palmowym. Temperatura [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-28 15:39:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • PORADNIK DLA POCZĄTKUJĄCEGO ADEPTA KULTURYSTYKI [by maniak7000]

    Temat
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    [...] obniżenie odporności a tego byśmy nie chcieli – we wszystkim ważny jest UMIAR. Przejdźmy teraz do tłuszczy pochodzenia zwierzęcego: Najpopularniejsze: masło, tran czy nawet smalec Wiele tłuszczy z tej grupy niestety ma wpływ na podnoszenie się poziomu złego cholesterolu jednak nie wszystkie. Do tłuszczy polecanych oczywiście należy omega-3 [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-09-06 20:54:02 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] strony potrzebujemy bardzo niewiele dobrych NNKT (szczególnie LA i ALA). Wystarczy około 3 do 4 gramów dziennie (nie mylić z innymi tłuszczami, np. nasyconymi, typu masło, smalec, których potrzebujemy znacznie więcej – stosownie do naszej aktywności ruchowej). Z podobnych doniesień wzięła się moda na suplementowanie (dodawanie do diety) [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 3299 Data: 2012-07-20 18:23:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • TŁUSZCZE

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] występuje w zwierzęcych. Moim zdaniem powinniśmy uwzględnić w naszej diecie przede wszystkim: -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu), -jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu [...]

    Odpowiedzi: 103 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-12-15 21:38:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • proces smazenia a zdrowie (odchudzanie)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Powyższe zjawisko tłumaczy, dlaczego np. olej sojowy, czy lniany tłoczony na zimno, psuje się ( jełczeje) 100-krotnie szybciej, niż przechowywany w tych samych warunkach smalec. Wracając do wodoronadtlenków, trzeba powiedzieć, że są to związki wyjątkowo nietrwałe, konsekwencją ich rozkładu, przypadku jełczenia są [...]

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-01-05 15:09:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] potrzebuje codziennie siedmiu łyżek tłuszczu. Mogą to być: margaryna(nie polecam ze wzg na zawartość izomerów trans- qazar czekamy na art:)), oliwa, olej, masło, a nawet smalec. Jest jednak jedno "ale": z tłuszczem musisz się właściwie obchodzić, inaczej może ci zaszkodzić! MASŁO 100 g = 660 kcal 100 g dostarcza 75 g tłuszczy, w tym: 44 g [...]

    Odpowiedzi: 29 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-03-20 16:35:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Podobny wpływ wykazują kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w pożywieniu, w którym głównym źródłem tłuszczu są tłuste mięsa, smalec, słonina, tłuste mleko i masło. W tych produktach jest natomiast niewiele kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, które dostarczają organizmowi człowieka [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-02-12 23:25:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)