Mozna smazyc na samym teflonie. Do dlugiego smazenia uzywamy olejow stalych - smalec, kokosowy. Do krotkiego - oliwy z oliwek. Jajecznice ze wzgledu na krotki czas obrobki termicznej mozna smazyc na masle.
[...] na to, że powstają nie korzystne substancje dla naszego organizmu. Ewentualnie jeśli się decydujesz na smażenie to smaż na tłuszczu nasyconym, najlepszym do tego jest smalec. Nie powinno się smażyć w ogóle na tłuszczu wielonienasyconym, do krótkcih obróbek tłuszcz zawart w oliwie z oliwek może być. Rano oraz po treningu organizm jest w [...]
NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY? Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: * Maslo * Lój wolowy i barani * Smalec * Tluszcz kurzy, gesi i kaczy * Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe * Olej z oliwek tloczony na zimno * Olej lniany tloczony na zimno * Oleje z ryb morskich Te [...]
O odpowiednio wysokim punkcie dymienia. Np. smalec, olej kokosowy do dluzszego smazenia lub rzepakowy czy oliwa rafinowana do szybkiego. Ew. PAM jezeli nie chcesz spozywac (mozliwe ze utlenionego) tluszczu.
[...] to syf, ale tilapia daleko od "syfu" tez nie odstaje %-) 1. nie bedzie mialo. mozesz podgrzewac. 2.nie bedzie dobre. w ogole zrezygnuj ze smazenia, albo uzywaj do tego celu maslo klarowane, smalec, olej kokosowy, bądż beztluszczowy i najlepszy w tym przypadku "PAM". miesa nie musisz gotowac, mozna piec, grillowac, smazyc beztluszczowo na teflonie
Oliwy z oliwek używaj tylko do krótkotrwałego smażenia. Do obróbki termicznej możesz zastosować ( olej kokosowy, masło klarowane, olej rzepakowy czy też smalec )
Możesz aczkolwiek oliwa bardziej do krótkiego mało intensywnego smażenia jak np jajecznica, ryba , pierś ( bez panierek) jeśli wchodzi w gre ostre smażenie to smalec super się sprawdz no i to co popuri wyzej doradził. Ps. zeby ci nigdy do głowy nie przyszło smażyć czy podgrzewac olej lniany
jeżeli liczysz kalorie smaż na Pamie(kupisz w sklepach netowych) a tak nawiasem mówiąc najlepszy do zwykłego smażenia jest smalec, zresztą było o tym jakiś czas temu xxxxxl
nie powienienes - najlepsze do tego celu sa tluszce wysycone - np smalec albo maslo (choc to sie szybko przypala :() zwykly olej roslinny po obrobce cieplnej moze wytworzyc duzo tluszczy trans a te sa trucizna dla nas - ludzi oliwa z oliwek jest ok - ale tez nie nalezy przesadzac z dlugoscia smazenia pozdrawiam Wiedza to podstawa "Madry [...]
Obecne badania wyraźnie wskazują, że najlepsza do jakiegokolwiek smażenia jest oliwa z oliwek, inne tłuszcze które się nadają to te z nasyconymi kwasami tłuszczowymi np. smalec. Ale prywatnie polecam dusić na oliwie aniżeli smażyć