[...] ze tluszcze roslinne sie nie nadaja do smazenia w zbyt wysokich temperaturach- o ile dobrze pamietam, wydzielaja sie tluszcze trans poprawcie mnie, jesli zle mowie. a smalec jest chyba taniusi.. nie wiem, mama kupuje, ja sie w to nie mieszam zarcie jak zarcie. moge zrobic fotke karkowki, ale jeszcze oslinicie sobie klawiatury i bede [...]
A czemu chcesz kupic slonine na smalec? Szczegolnie 200 g, to duzo nie wyjdzie. Smalec gotowy jest mega tani i nie zawiera dodatkow chem. ani wody takze nie widze sensu kombinowac. Chyba, ze dodajesz inne skladniki zeby mial jakis aromat (no i skwarki sa ;)) ale to wtedy nie do smazenia raczej. Kupilbym szproty wedzone. Mocno niedoceniany produkt [...]
ja tam opinii kamilka nie podzielam, napisałeś że wliczasz to w makro więc jest ok ale oliwa nie nadaje się do smażenia ale lepszy jest smalec lub olej rzepakowy (oliwa jest zdrowsza ale ma niższa temperaturę dymienia chyba coś kolo 240 gdzie smalec ma 270 czyli temperatura z której tłuszcz ulega rozpadowi i ulega niekorzystnym przemianom)
ja olej kokosowy to do opalania kupuję :) do jedzenia to jakoś nie bardzo ;) podobno najzdrowsze jest białe mięso ... i do smażenia podobno też tłuszcz z białego mięsa czyli SMALEC ;) Mazury czyli gdzie dokładnie??? Zmieniony przez - Lucyna86 w dniu 2018-08-20 18:07:49
Trufka, zamien sobie posilek nr 2 z nr 4, wieczorem nie jemy juz wegli, a tak bedzie najlatwiej zeby sie zgadzalo :-) Smazysz na oliwie? Ona raczej na zimno, a nie do smazenia. dziewczyny polecaja olej kokosowy virgin albo smalec %-)
[...] solą, papryką, mieszanką chińską i płaską łyżeczką pieprzu cayenne. Wlewamy rozbełtane jajko, wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy woka, wrzucamy smalec i mięso,wysmażamy mieszając, dodajemy pokrojoną w piórka czerwona cebulę, chwile odczekujemy i dorzucamy resztę warzyw. Całość smażymy kilka minut, podlewając wodą [...]
Co myslicie o smazeniu na oleju kokosowym? Zmieniony przez - kubsztix w dniu 2012-08-30 13:10:34 Olej kokosowy i smalec to dwa najlepsze tluszcze do smazenia.
Poza tym wyrzucanie żółtek i dodawanie smalcu to pomyłka. Dokładnie jw żółtka są o wiele lepsze niż smalec ale na smalcu też możesz dodać do smażenia kto jak woli
Zalezy przez jaki czas na krótko to się większość nada, na dłużej smalec, słonina, masło klarowane http://potreningu.pl/diety/artykuly/2134/--tych-tluszczow-nigdy-nie-uzywaj-do-smazenia
można, tylko pilnuj na czym smażysz :-)) Smalec, kokosowy, masło klarowane na tak do smażenia. Oliwa czy inne roślinne (poza kokosowym ;-) ) lepiej na surowo np. do sałatki
och93: smażymy na tłuszczach nasyconych lub jednonienasyconych. Najlepsze do smażenia: masło klarowane, smalec, olej kokosowy, olej rzepakowy, ewentualnie oliwa z oliwek, ale nie wiem czy warto. InkooGnito: każdy jest inny, ma inny metabolizm (również związany z wcześniejszymi "dietami", itp). W mojej ocenie najrozsądniej byłoby wyliczyć ogólnie [...]
Lena - olej kokosowy, ghee, smalec - jak najbardziej się nadaje do smażenia/duszenia/pieczenia Olej ryżowy raczej nie (ma głównie jedno i wielonienasycone) Zmieniony przez - rossi_ w dniu 2010-06-18 13:19:19
Jeśli chcę np. smażonego kurczaka to jak go piec (na patelni) żeby był najzdrowszy? Czego użyć zamiast oliwy, bo ta pewnie nie jest zbytnio porządana... Bez panierki na bezkalorycznym oleju do smażenia, ew. olej kokosowy, masło klarowane, smalec. Z drugiej strony rozbita, lub pokrojona pierś smaży się bardzo szybko, więc może być również oliwa.
zazwyczaj nei jest to problemem, czesto siedza jako tłuszcze ukryte w miesie, nabiale etc;-) do smażenia własnie palmowy/kokosowy/smalec - i po wszystkim;-)
nie powinienes raczej smalec i maslo - do smazenia to podstawa oliwa z oliwek - tez ok ale oleje roslinne maja duzo kwasow tluszczowych wieloninasyconych a podczas smazenia (szczegolnie dluzszego - a tak smazysz np piersi kurczaka) wystepuje duze ryzyko pojawienia sie tluszczy typu trans - ktore sa dla nas niezdrowa trucizna pozdrawiam Jak [...]