[...] tego chociażby cierpiał cała resztę życia.\ A props diety ja to bym w ogole wywalila olej rzepakowy jak to do salatek to daj oliwe z oliwek, jak do pieczenia, smażenia daj smalec lub łój. Ryz pelnoziarnisty?, i za duzo wedzonych ryb jesz sporadycznie ok, ale nie jako staly element diety A jak będziesz naciskać to jeszcze sie kolezanka obrazi [...]
[...] nie? ;-) Ty tymczasem dochodź do siebie i zobaczymy, jakie te Twoje prawdziwe wymiary i waga są i co z tym dalej zrobić :-) ________ Smażymy na tłuszczach nasyconych, czyli smalec, olej kokosowy, sklarowane masło. Tłuszcze roślinne są nienasycone i w czasie smażenia ulegają oksydacji. Produkty oksydacji są toksyczne. Zmieniony przez - Martucca w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PAM oliwa do krótkiego smażenia - podsmażania. Do długiego: smalec, masło klarowane i olej kokosowy. Pozostałe oleje się nie nadają. Btw. ja nalewam odrobinę oliwy i rozsmarowywuje palcem, żeby tylko się ślizgało - i gra.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Smalec, masło albo olej kokosowy - nie ma innych opcji. do długiego smażenia owszem ( ale wg mnie to już nie danie dietetyczne ) do krótkiego mogą być oliwa i rzepak z smalcem, bo niestety ostatnie przetwórstwo wieprzowe, powoduje to, że duża częśc kupnych smalców zawiera za dużo omega-6 GHEE masło jak najbardziej, a kokosowy to bajka :) Agmatynę [...]
[...] DUSZENIE, PIECZENIE, GOTOWANIE NA PARZE, EW. GRILLOWANIE. Ponadto ważne też jest, jak się smaży. Rodzaje tłuszczu wybierasz ok, jak najbardziej ponadto dobry jest też PAM, smalec. Warto pamiętać o rodzaju patelni - wybierać taką, która posiada nieprzywierającą powłokę. Trzeba pamiętać o używaniu przypraw - zawarte są w nich bioaktywne związki, [...]
[...] z tej piekarni byłby bardziej odpowiedni? Masło zamiast margaryny, takie extra w kostce tak? I do krótkiego smażenia (np. jajecznica) też stosować masło, a do dłuższego smalec? Bo z tym smażeniem to też w różnych postach różnie można wyczytać. Ryby czy filet z mintaja będzie dobry? Miruna rozumiem, że jest ok. Jakie jeszcze ryby są w miarę [...]
[...] z tej piekarni byłby bardziej odpowiedni? Masło zamiast margaryny, takie extra w kostce tak? I do krótkiego smażenia (np. jajecznica) też stosować masło, a do dłuższego smalec? Bo z tym smażeniem to też w różnych postach różnie można wyczytać. Ryby czy filet z mintaja będzie dobry? Miruna rozumiem, że jest ok. Jakie jeszcze ryby są w miarę [...]
[...] z najlepszych źródeł tłuszczu do długich obróbek termicznych i badania wykazały ze oliwa dopiero po 17H ciągłego smazenia zaczynała tracić swoje właściwości , potem smalec jak najbardziej ( jednak smak nie każdy lubi ) smalec ma skład lipidowy zbliżony do oliwy z oliwek i ta samo bardzo wysoką temp dymienia a do tego jest tani. Masło [...]
[...] Co do tego smażenia, to używasz olejów roślinnych zamiast oliwy z oliwek ze względu na dymienie. Właśnie oliwa z oliwek ma wysoką temperaturę dymienia. Najwyższą ma smalec 220 a oliwa 210. Dla porównania twoje oleje roślinne 170. Nie jeden powie, że na redukcji w ogóle nie można jeść smażonego, ale gdy ktoś jest przyzwyczajony do takiej [...]
Smażyć - na patelni teflonowej, staraj się nie dorzucać dodatkowo tłuszczu - a jeśli już to smalec/masło klarowane/tłuszcz kokosowy. Oliwa ujdzie do krótkiego smażenia, ale raczej bym nie dodawał. Zacznij od powiedzmy 3tys kcal i obserwuj, jeśli waga nie pójdzie w górę, to dorzuć kcal. Nie ma potrzeby trzymać się kurczowo obliczeń, organizm sam CI [...]
tak teraz przegladam posty o jajecznicy ;p i ja zawsze robie na cebulce, która pierw troszke podsmazam aby byla miekka ( z 5-7 min) i potem wrzucam jajaka. Czyli do takiego smazenia bedzie anjlepszy smalec ?
co do tej oliwy, czasami smaze, NIE SMAZ. JESLI MOZESZ UZYJ PATELNI TEFLONOWEJ - BEZ UZYCIA ZADNEGO TLUSZCZY LUB UZYWAJ WYSYCONYCH JEGO FORM (NP. SMALEC). ale tez np. nacieram mieso do pieczenia w piekarniku, czy daje do duszenia bez smazenia. OK MARYNATY LUBI BINIEK dzieki za pomysl z prazeniem siemienia. CHODZI TUTAJ O TOKSYCZNOSC SIEMIENIA [...]
1. 20g bym nie wliczał 2. rozsądnne ilosci - wiadomo granica mocno ruchoma, ale jesli nie będziesz jadł po pól kilo owocow do posilku to nie liczyłbym co do grama 3. nie trzeba 4. oliwa do krotkiego smazenia, jesli dluzej to smalec, jesli powierzchnia teflonowa jest dobrej jakosci to przy kilku kropach oliwy nie powinno przywierać 5. ok
[...] takze prosze o wyrozumiałosć ): 1. Smazenie... nie ma problemu na redukcji ( jezeli na redukcji to i na masie ) zeby smazyc sobie cyca na smalcu? Aczkolwiek lubie tez smalec sobie posmarowac na chleb, aczkolwiek jak teraz bede ucinal ww to raczej chleb sie nie znajdzie w mojej diecie. Ewentualne wskazówki co do czasu smazenia. 2. Owoce... [...]
[...] o węglowodanach 3) Tłuszcze. Wywalamy tłuszcze nasycone na korzyść nienasyconych. Nasycone to tłuszcze zwierzęce przede wszytstkim ( często moją postać stałą jak np. smalec). Unikamy wieprzowiny jak ognia. Natomiast jemy gotowaną pierś z kurczaka/indyka. Od czasy do czasu wołowina. Co do mięs - straj się nie smażyć. Tylko gotować. [...]
[...] wieprzowym. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 w słoninie przy chowie przemysłowym może wynosić nawet 30% energii z tłuszczu. Często promowane przekonanie, że słonina/smalec to tłuszcze nasycone jest błędne. Udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest często znacznie większy nie wskazują na to tabele wartości odżywczych, a poza tym [...]
[...] właściwości tracą swoje właściwości (nie ma to jak polskie zdanie :P). powinna być równowaga między nasyconymi i nienasyconymi. smaż na zwierzęcych (nasyconych) masło, smalec... druga sprawa to taka, że smażąc na teflonie obejdzie się bez tłuszczu. A trzecia sprawa to taka, że o wiele lepsze jest gotowanie, parowanie, grilowanie... Dobre [...]
1. Co 2 dzień ujdzie. Oliwa do krótkiego smażenia do dłuższego smalec/PAM . 2. Z wartościami troszkę gorzej, ponieważ nigdy nie wiesz ile tłuszczu się tam znajdzie raz będzie więcej raz mniej. Ale przyjmuj około 20g białka i 10g tłuszczu na 100g. Można gotować, można piec. Rób co Ci bardziej odpowiada, możesz też smażyć ale to ostateczność :). Do [...]