Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] Po pierwsze: nie widziałem jeszcze żadnego potwierdzenia od zawodników na temat cykli dopingowych publikowanych w sieci. Jeśli ktoś chce zobaczyć, jak wygląda realnie cykl i dieta kulturysty, publikowałem pełne dane z omówieniem. Po drugie: gdyby nawet ktoś trafił na prawdziwe dane pochodzące od kulturysty wyższej klasy, czy to znaczy, że każdy [...]
W poprzedniej części tekstu scharakteryzowałem problemy związane ze stosowaniem diety u modelowej, 20-letniej zawodniczki. Nie należy się zbytnio przywiązywać do przedstawionych szczegółów, a wtedy opisane rozwiązania znajdą zastosowanie u większości ludzi borykających się z podobnymi problemami. Tak naprawdę ludzie często lubią komplikować [...]
[...] sportowcy. Wcześniej panowie nie byli aktywni fizycznie. Ponadto stosowali nietypowy program treningu. Przyrost masy (a właściwie osiągnięta rekompozycja) wskazują, iż dieta kulała. Niestety zupełnie czym innym jest wykonywanie 5-6 ćwiczeń głównie na maszynach, zapewne z umiarkowanym ciężarem (jak w eksperymencie) a regularny trening [...]
[...] jednakże prawie w każdym przypadku jest to zjawisko fizjologiczne, zachodzące podczas wysiłku fizycznego (np. sprintu, ćwiczeń oporowych, skoków na skrzynię itd.). Jak dieta ketogeniczna wpływa na stężenie mleczanów i możliwości wysiłkowe? Naukowcy w 1996 r. sprawdzali, jak stosowanie diety będzie miało wpływ na stopniowany test wysiłkowy. [...]
[...] and insulin secretion of healthy young men. European Journal of Clinical Nutrition. 1995;49(7):532–541. Robertson MD, Bickerton AS, et al. Insulin-sensitizing effects of dietary resistant starch and effects on skeletal muscle and adipose tissue metabolism. American Journal of Clinical Nutrition. 2005;82(3):559–567. Caroline L. Bodinham „Acute [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom wątroba ma ograniczoną zdolność do regeneracji. Nikt nie planował, by miała być ona "bombardowana" 800 mg, 1 g czy ponad 3 gramami sterydów anaboliczno-androgennych tygodniowo, a niektórzy kulturyści sięgają przy tym po wiele innych środków, dodatkowo po alkohol i/lub narkotyki, które nie są obojętne dla wątroby. [...]
Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]
[...] jest wystarczające. Podsumowanie Wykorzystanie rotacji węglowodanami jest dobrym sposobem na to, aby podtrzymać aktywność metaboliczną naszego ciała. Jest to odpowiednia dieta zarówno dla osób redukujących poziom otłuszczenia, jak i budujących masę mięśniową. Co więcej, metoda tego typu wydaje się odpowiednim podejściem do budowy masy [...]
Obecnie HIIT, crossfit, kompleksy sztangowe, treningi stacyjne i obwodowe oraz inne, nowoczesne formy treningu są uważane za najlepsze i najskuteczniejsze dla poprawy wydolności czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nie do końca jest to słuszne podejście i za chwilę pokażę dlaczego. Są dziesiątki protokołów treningowych, które charakteryzują się [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
[...] energetyczne (Hollands ważył ponad 170 kg). To spowodowało, iż zacząłem pozbywać się zbędnych kilogramów. Myślę, że ludzie nadmiernie komplikują kwestię diety. Paleo, dieta mięsożercy (carnivore), ketogeniczna, vertical. Wszystkie te modele dietetyczne bazują na eliminowaniu określonych składników żywieniowych, możesz jeść te węglowodany, [...]
Wielu młodych mężczyzn stosuje hasło: „najpierw masa, potem rzeźba”. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż rosnące zatłuszczenie organizmu wywołuje wiele skutków ubocznych. Zwykle budowanie masy niskiej jakości wiąże się ze szkodą dla zdrowia. Dlaczego? Podsumowanie O wiele lepszym posunięciem wydaje się powolne budowanie umiarkowanej [...]
[...] wysokobiałkowych np. pochodzących z micelarnej kazeiny, białka jajecznego, białka grochu, charakteryzuje się bardzo wysoką zdolnością do tłumienia głodu. Jeśli zatem Twoja dieta nie zawiera albo wystarczającej ilości białka - patrz początek artykułu albo/i nie zawiera białek wskazanych w zdaniu wyżej, może to być przyczyną nadmiernego głodu. [...]
Aktualizacja 15.02.2023 Odchudzanie jest złożonym zagadnieniem i wymaga zmiany codziennych nawyków. Aby utrata tkanki tłuszczowej była możliwa i postępowała z tygodnia na tydzień, warto zadbać o kilka elementów. Na początek poznasz podstawowe informacje, które mają wpływ na odchudzanie. Dowiesz się, jak prowadzić dietę, jakie aktywności fizyczne [...]
[...] a tylko 30% ciężki, wyczerpujący. Oznacza to, że w sesji góra/dół tylko jedno, dwa ćwiczenia mają być ciężkie, reszta powinna być umiarkowana. Czy zawsze odpowiedzią jest dieta wysokowęglowodanowa? Nie. Każdy człowiek inaczej reaguje na bodźce treningowe, stosowaną dietę i suplementy. Podczas gdy większość sportowców i trenerów dyscyplin [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] węglowodanów dziennie), które mogą dobrze spełniać swoją funkcję w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, ale już niekoniecznie na tzw. masie. I odwrotnie, wysokowęglowodanowa dieta wcale nie musi sprawdzać się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ogólnie w diecie należy wdrażać drobne zmiany, a nie rewolucję. Dokonuj modyfikacji jednej rzeczy i [...]