Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
Okres pomiędzy końcówką zimy a początkiem wiosny sprzyja przeziębieniom. Rozochoceni pierwszymi promieniami słońca, szybko decydujemy się ściągać kolejne warstwy zimowej odzieży, zapominając o tym, że pogoda w tym czasie jest zmienna, i to, że raz zaświeci słońce i termometr wskaże 10 czy więcej stopni nie znaczy, że za chwilę nie spadnie poniżej [...]
Zdrowie serca jest bezwarunkowo istotne dla każdego z nas, niezależnie od tego, czy już się zmagamy z jakimiś problemami, czy jesteśmy w grupie ryzyka, czy po prostu interesujemy się własnym zdrowiem. To, co możemy zrobić zawsze, to zmienić nieco nasz styl życia, czyli wprowadzić modyfikacje do sposobu odżywiania, aktywności, higieny snu itp. [...]
Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]
Dlaczego warto przyśpieszyć swój metabolizm? Odpowiedz na to pytanie wydaje się być bardzo prosta, chociaż nie dla wszystkich oczywista. Dzięki przyspieszonemu metabolizmowi redukcja tkanki tłuszczowej lub wzrost masy mięśniowej będą o wiele prostsze niż teraz. Kapsaicyna Tą tajemniczo brzmiącą substancję znajdziecie między innymi w papryce [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
[...] to, czy warto będzie sięgać po suplementy. Punkt pierwszy do analizy - ilość i jakość białka w diecie Logiczne jest, że jeśli nasza hipotetyczna pani nie lubi produktów zawierających większą ilość białka, a zwłaszcza wtedy, gdy jest osobą aktywną fizycznie, powinna zwrócić uwagę na wielkość i jakość tego makroskładnika, powinna albo poprawić [...]
Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Jedna szklanka mleka krowiego zawiera około 12 g węglowodanów. Nie ma dodatku cukru, tylko naturalnie występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do [...]
[...] Czy to dobry kierunek w kontekście zdrowia? Czy mleko krowie ma taką samą ilość białka, co roślinne? Wielu z nas pewnie się zastanawia, jak jest z białkiem. Mleko krowie zawiera ok. 3 g białka w 100 g. Jeśli chodzi o napoje roślinne, to tutaj jest z tym różnie. Właściwie to tylko napój sojowy zawiera podobną ilość białka, co mleko krowie. [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
[...] produkowane jest z "masy", która została pozbawiona znacznej ilości tłuszczy. Jednak tego typu zabieg sprawia, że nadal w odżywce posiadamy ich około 10%. Porcja 30 g zawiera około 3 g tłuszczy nienasyconych. Co więcej, kwasy tłuszczowe w białku konopnym zawierają dobrą proporcję kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3 w ilości 3:1. Białka [...]
Termogeneza jest procesem bezustannie zachodzącym w naszym organizmie. Proces ten poza zadaniem, którym jest utrzymanie należytej temperatury ciała, może również w dużym stopniu pomóc nam w pracy nad sylwetką. Wykorzystując termogenne właściwości pewnych składników pokarmowych, można zwiększyć wydatek energetyczny i ułatwić redukcję tłuszczu. [...]
Już za dwa tygodnie w stolicy Ekwadoru, Quito, zostaną rozegrane tegoroczne Mistrzostwa Świata Juniorów w Kulturystyce i Fitness. Będzie to spore wyzwanie dla uczestników, jako że stolica Ekwadoru położona jest na wysokości 2800 m, czyli 300 wyżej niż najwyższy polski szczyt – Rysy. Kto wchodził na Rysy, wie jak to wygląda. Na szczęście, [...]
W swoich artykułach staram się przekazać jak największą ilość wiedzy, w jak najprostszy sposób. Czasami jednak zdarza się tak, że nasi Czytelnicy zadają pytanie, które wymaga pewnego uzupełnienia artykułu o wątki indywidualne. Jednocześnie, z racji tego, że podobna sytuacja może spotkać inne osoby, warto odpowiadać na nie w osobnym artykule. [...]
Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]
Kwaśny smak w gardle... Palenie w klatce piersiowej... Przewlekły kaszel... Problemy z przełykaniem... Jeśli te dolegliwości są Ci znane, to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny. Guma [...]
Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]