SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co zawiera duzo

  • [...] (a czasami więcej) na kilogram masy ciała. WPI ISOWHEY INSTANT to najlepszej jakości izolat białka serwatki w formie instant o najwyższej możliwej wartości biologicznej (BV 159). Produkt zawiera wysoką wartość odżywczą. Jest doskonałym źródłem białka pokarmowego dla sportowców, osób aktywnych oraz dla osób będących w fazie regeneracji organizmu.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 464408 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • Aktualizacja 04 grudnia 2022 Zainteresowanie suplementacją wspomagającą stawy przychodzi zazwyczaj, gdy dojdzie do uszkodzenia, nadwyrężenia czy przeciążenia aparatu ruchu. Rzadko myślimy o suplementacji tego typu w kontekście typowo profilaktycznym, gdzie suplement za zadanie ma odżywiać stawy i podtrzymywać ich pełną aktywność. Czy właściwym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 500532 Data: 2019-01-23 11:30:39
  • Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 377965 Data: 2017-10-10 12:13:45
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2087 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] izolat oraz hydrolizat. Różnią się one przede wszystkim sposobem wchłaniania, smakiem i ceną: Koncentrat (WPC) – proteina mlecznego pochodzenia, szybko się wchłania, zawiera zwykle 65-80% białka i często dodatki wzbogacające jej smakowitość Izolat (WPI) – również pochodzenia mlecznego, różni się od WPC większą zawartością białka – 85-90% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26276 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • [...] tkanki tłuszczowej o 1.0 ± 1.8 kg oraz to, iż jednocześnie w badanej grupie spadła wrażliwość na insulinę. Niestety nie wierzę w to, iż 100% sok zawierający 3.2 g sacharozy, 2.7 g glukozy i 3.0 g fruktozy w 100 ml, nie wywołał wpływu na ilość tkanki tłuszczowej (jeśli był pity razem z posiłkami)! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14736 Data: 2019-03-20 07:23:55
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2170 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • [...] jedzenie ALL BOX to doskonały prezent zarówno dla kobiet jak i mężczyzn, którzy pilnują diety i zabierają ze sobą jedzenie na przykład do pracy, siłowni czy w podróż. Zestaw zawiera torbę, cztery pojemniki i dwa wkłady chłodzące. Pas treningowy to podstawowy asortyment sportowca używającego wielkich ciężarów. Przy dobraniu odpowiedniego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10676 Data: 2018-12-02 17:44:00
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] (czyli 82% tętna maksymalnego) i „spalono” w ten sposób 546 ± 16 kcal, 91 g tłuszczy w dzień, w którym wykonano 70 minut treningu siłowego (obwodowego, zawierającego 10 ćwiczeń, z intensywnością 70% ciężaru maksymalnego) i „spalono” w ten sposób 448 ± 21 kcal. A powszechnie uważa się i głosi, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3130 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ma znaczenia, czy coś jest naturalne czy nie. Jest to mit głoszony przez osoby nie znające podstaw biochemii, farmakologii oraz zasad, jakim podlega organizm człowieka. Piwo zawiera etanol, który podlega kompletnie innym przemianom w ustroju, niż węglowodany. Zestawianie tych dwóch napojów i twierdzenie, iż mają taki sam wpływ na ustrój, jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1948 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • Aktualizacja 13.12.2023 Obecnymi czasy na rynku suplementacji możemy spotkać się ze sporym rozwojem segmentu adaptogenów, w którym to ekstrakt z Ashwagandhy odgrywa czołową rolę. Oferowane suplementy ewoluowały przede wszystkim  pod względem jakości surowca, gdzie producenci prześcigają się w ilości standaryzowanych składników aktywnych. Swanson [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 216335 Data: 2019-01-09 08:57:19
  • Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 174610 Data: 2017-11-23 08:39:56
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3353 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • Większość „poradników treningowych” w sieci zawiera mniejsze lub większe błędy merytoryczne. Inne z kolei projekty powstają w głowie osób niemających zbyt dużo wspólnego ze sportem. Efekty są opłakane. Proporcje wydatku energetycznego wyglądają następująco: spoczynkowa przemiana materii — około 60–70% dobowego wydatku wysiłek fizyczny lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27331 Data: 2018-02-23 07:32:03
  • [...] prostowania nóg siedząc. Następnie spożyły 1,09 g etanolu / kg beztłuszczowej masy ciała lub placebo. Czyli osoba ważąca 50 kg wypiła 54,5 g etanolu (jedno piwo 500 ml, 6% zawiera 23,4 g etanolu). Tak więc panie musiały spożyć odpowiednik nieco ponad 2 piw 6%, 3 piw 4,5% lub 136 ml wódki. Oczywiście, zaraz pojawi się tu argument, iż jest to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 47983 Data: 2017-05-16 07:45:32
  • [...] Gdzie znajdę kwasy tłuszczowe omega-3 i jakie mają znaczenie? Omega 3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA; C20:5) kwas dokozaheksaenowy (DHA; C22:6) kwas α-linolenowy (zawierają go np. olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6262 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6666 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28565 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] tłuszczowymi zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jednakże, zamiana tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans kwasami tłuszczowymi wielonienasyconymi, omega-6 (np. zawierającymi kwas linolowy), nie przynosi zysku, a nawet zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe! To świadczy niezbicie, iż wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3013 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Fizjologia wysiłku fizycznego jest bardzo skomplikowana. Dlatego większość opracowań z tej materii dostępnych w Internecie zawiera kłamstwa, mity lub półprawdy. Ostatnim źródłem informacji, które polecam, są artykuły niektórych modnie nazywanych trenerów personalnych i innych „ekspertów branży fitness” (chyba, że dana osoba podpiera [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9340 Data: 2019-02-12 11:12:05