Czy nabiał jest dobry, czy zły dla zdrowia? Czy czerwone mięso zabija? Czy dieta ketogeniczna jest cudownym rozwiązaniem, czy zagrożeniem dla zdrowia? Czy dieta wegańska może przedłużyć długość życia? Czy węglowodany to przyczyna otyłości na świecie? Badania obserwacyjne Badania żywieniowe muszą mieć pewne odstępstwa, ponieważ idealne badanie [...]
Są osoby, które budzą się rano z pierwszą myślą - jeść! Są jednak również także osoby, które (najczęściej) zwlekając się z łóżka, ze zwieszoną głową stwierdzają - znów muszę zmuszać się do śniadania…? Z tyłu głowy takich osób pojawia się bardzo często pytanie... Czy trzeba jeść śniadanie? Wiele, wiele lat temu przedstawiłem polskim czytelnikom [...]
Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
Przyczyną problemów z wagą są najczęściej dwa czynniki, a raczej ich połączenie, chodzi oczywiście o brak kontroli nad ilością spożywanych kalorii i zbyt niską aktywność fizyczną. Jednak ogromny udział ma tutaj lenistwo. Lenistwo to domena sporej części naszego społeczeństwa. Oczywiście mało kto się do tego otwarcie przyzna, a na swoją "obronę" [...]
Odpowiem pytaniem na pytanie... Jaki jest podstawowy warunek do utraty tkanki tłuszczowej? Jeśli odpowiedziałaś: spożywanie mniejszej ilości kalorii niż jej codzienne wydatkowanie, to masz rację. Oczywiście, nie każda dieta redukcyjna musi zakładać znaczne ograniczenie spożywanych pokarmów i wartości energetycznej. Podsumowanie W bardzo [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Dieta ketogeniczna może być nie lada wyzwaniem dla osób, które wcześniej jej nie próbowały. Choć perspektywa smacznych, obfitych w tłuszcz posiłków wydaje się dość przyjemna, dieta Low Carb wcale nie należy do łatwych. Aby przebiegała sprawnie, warto ją uzupełnić o suplementację, która pozwoli nam zaadaptować się do nowych warunków dietetycznych i [...]
Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]
Dostarczenie do organizmu skoncentrowanej dawki bioaktywnych peptydów kolagenowych nigdy jeszcze nie było tak łatwe i przyjemne. Nie trzeba już gotować 9-godzinnych bulionów ani jeść ryb z ościami, gdyż sięgnąć można po napój w puszce, który ma unikalny, orzeźwiający smak, a także skład wielokierunkowo odżywiający organizm. Skład napoju [...]
Mówi się, że dieta odpowiada za 70% efektów pracy kulturysty. Gdyby tak faktycznie było, trening odpowiadałby tylko za 30% końcowych efektów. Czy na pewno? To wątpliwe. Znaczyłoby to, iż można silnie przykładać się do pracy w kuchni, prawie w ogóle nie przejmować się ciężkim treningiem, ćwiczyć byle jak, tylko na maszynach i odnosić sukces. [...]
Dion Friedland ma 75 lat i wciąż rywalizuje na scenie IFBB! Jest żonaty, ma czworo dzieci i jedenaścioro wnucząt. Jest odnoszącym sukcesy biznesmenem, który już jako nastolatek założył własny biznes. Ale to się nie kończy! Zdobył wiele medali i tytułów, m.in. 8x World Champion, 12x Mr Universe oraz 12x Mr Europe. Otrzymał też nagrodę specjalną od [...]
W czasach Złotej Ery kulturystyki koncentrowanie się na mięśniach brzucha i tali było tak samo ważne, jak trening nóg, klaty czy grzbietu. Nie wyobrażano sobie sytuacji, w której to kulturyści pomijać będą tą partię, tłumacząc się, że brzuch pracować będzie przy innych ćwiczeniach wielostawowych. Chwyć dwa hantle, zajmij pozycję z nogami na [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Kiedy wchodzisz na wagę i widzisz, że jest trochę wyższa, niż ostatnio, zastanawiasz się pewnie, co jest nie tak. Dobrze jesz, nie objadasz się, realizujesz zadane treningi… Zdawałoby się, że wszystko robisz książkowo. Czy to wiek? A może geny? Być może. Ale zanim usiądziesz wygodnie w fotelu rozkładając ręce, bo nic nie poradzisz, bo taki [...]
Chyba mało komu czekolada kojarzy się ze zdrową przekąską. W praktyce smakołyk ten, nawet jeśli przedstawiony bywa w sposób sympatyczny, to raczej przypisywane mu walory traktowane są z przymrużeniem oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]