[...] g/h (trening powyżej 2.5 h, jeśli ktoś toleruje tyle węglowodanów) 8–10 g/kg masy ciała dziennie (pierwsze 24 h) 1.0–1.2 g/kg/h (pierwsze 3–5 h) lub 0.8 g/kg na godzinę + białko (0.3 g/kg na godzinę) Białko 1.4 g/kg dziennie (można zwiększyć do 1.6 – 2.2 g, szczególnie na redukcji) 0.3 g/kg m.c. co każde 3–5 h 0.3 g/kg m.c. po zakończeniu [...]
[...] Wykonali trening nóg w warunkach eksperymentalnych: 5 serii z ciężarem 60-70% maksymalnego, a później 4 serie po 10 powtórzeń z ciężarem 80% maksymalnego. Podawano im białko. W ciągu 12 godzin po treningu: część mężczyzn otrzymała 80 g izolatu białka serwatkowego (porcja 40 g WPI była dostarczana co 6 godzin) w drugiej grupie WPI podawano [...]
[...] posiłków, m.in. zawartości tłuszczów, ale także od rodzaju białka (jego kinetyki). Bardzo szybko wchłaniane są izolaty i koncentraty białka serwatkowego, o wiele wolniej białko jaja czy kazeinowe. Uznane za wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka [...]
Istnieje wiele rodzajów substancji farmakologicznych, które mogą mieć wpływ na pozbywanie się tłuszczu podskórnego czy wisceralnego. Niestety większość z dostępnych na czarnym rynku może spowodować ciężkie powikłania zdrowotne (beta-mimetyki, fenfluramina, sibutramina, fentermina) lub zabić (DNP). Niektóre ze środków stosowanych do leczenia [...]
[...] aby zjadać wszystkie z nich. Jeśli jednak chcesz spróbować wszystkiego, co znajduje się na stole, skup się wpierw na tym, co najbardziej lubisz, najlepiej, aby było to białko i warzywa, natomiast potrawy mniej atrakcyjne dla Ciebie, jeśli musisz w ogóle po nie sięgać, niech będą serwowane w wielkości jedynie symbolicznej tak, aby tylko ich [...]
[...] umysł. Równie korzystne są soki owocowe (100% lub z koncentratu). 14. Do budowania masy wcale nie potrzeba tłuszczów, one tuczą. Tak naprawdę możesz dostarczać tylko białko oraz węglowodany przed, w trakcie i po treningu. Wszyscy wiemy, iż mięśnie potrzebują 400 g protein dziennie, a niekorzystne jest dostarczanie tłuszczów. Ogólnie, im [...]
Kto nie chciałby uzyskać szybkich rezultatów treningowych? Wszyscy chcielibyśmy spojrzeć w lustro i zobaczyć płaski, umięśniony brzuch i zarysowane bicepsy już po pierwszym treningu, ale z rezultatami ćwiczeń trzeba czekać tygodnie, a nawet miesiące. Potrzeba czasu, aby zobaczyć wzrost mięśni i zwiększoną wytrzymałość, ale możesz od razu czerpać [...]
[...] sam problem dotyczy wołowiny i innych rodzajów mięsa, które muszą najpierw przejść skomplikowane przemiany w układzie pokarmowym. Z tego względu białka serwatkowe (odżywki białkowe) mają przewagę nad klasyczną żywnością. Aminokwasy pojawiają się we krwi kilkukrotnie szybciej i w większej ilości, co ma niebagatelne znaczenie np. w okresie [...]
[...] jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile [...]
[...] węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, białkami pochodzenia roślinnego Drugie śniadanie: 40 g protein (10:00); np. jajka, mięso; można uzupełnić np. [...]
[...] na insulinę pojawia się inna odpowiedź metaboliczna, niż u osób otyłych, opornych na insulinę. Podawano posiłki bogate w węglowodany, bogate w tłuszcz lub bogate w białko, w losowej kolejności. Posiłek wysokowęglowodanowy zawierał 56.4% węglowodanów, wysokotłuszczowy 56.5% tłuszczu, a wysokoproteinowy 51.4% białka. Gdy podawano tłuszcz, [...]
[...] zawodników mających wynik hematokrytu powyżej 50 (jednoznacznie wskazywało to na stosowanie dopingu). Zbyt wysoki hematokryt oznacza ryzyko zakrzepowo-zatorowe, CRP – białko C-reaktywne, obrazuje stan zapalny, MCV – średnia objętość krwinki czerwonej, przekroczenie normy mówi o anemii (niedobór B12), MCH - średnia masa hemoglobiny w [...]
[...] przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! Przykładowy jadłospis 1800 kcal Śniadanie: 50 g płatków owsianych 10 g migdałów 30 g odżywki białkowej 1 mandarynka II śniadanie: omlet z 2 jaj i 30 g mąki owsianej/jaglanej/gryczanej 5 g oliwy z oliwek (do smażenia) mały banan (ok. 100 g) Obiad: 50 g kaszy jaglanej [...]
[...] W niektórych badaniach, np. Ehsan Parvaresh Rizi i wsp., stwierdzono, iż osoby otyłe (~100 cm w pasie) w odpowiedzi na te same posiłki (wysokowęglowodanowe, wysokobiałkowe lub wysokotłuszczowe) wykazywały o wiele wyższą odpowiedź insulinową, w porównaniu do osób o normalnym składzie ciała (~80 cm w pasie). To nie wszystko. Otyli ludzie [...]
[...] 20 czy 40 g białka w porcji? Czy lepiej podawać proteiny regularnie, czy skumulować w mniejszej liczbie posiłków? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Kiedy podawać białko? Jaka jest granica maksymalizowania syntezy białek mięśniowych? Czy lepsze jest białko kazeinowe, jaja czy serwatkowe? Fakt czy mit: „Duża ilość protein [...]
[...] a rodzice ostrzegali, by nie sięgać po “podobne świństwa”. Na takiej samej “czarnej liście” znajdowały się białka serwatkowe, enzymy, odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe. Do dzisiaj spotykam ludzi, którzy obawiają się jakichkolwiek dodatków do żywności. Nieważne, iż będzie to kreatyna, BCAA lub inne aminokwasy. W badaniach można [...]
[...] one mięśnie, ale zahamują pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Dla odnoszenia największych efektów redukcyjnych należy zastosować dietę z ujemnym bilansem energetycznym, wysokobiałkową. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będzie ona dostarczała więcej, czy mniej węglowodanów albo więcej, czy mniej tłuszczów. Według badań, diety wysokotłuszczowe, [...]
[...] aminokwasy w proporcjach potrzebnych człowiekowi. Należą do nich białka mleka, jaja, częściowo białka mięsa (proteiny serwatkowe, jako produkt otrzymywany z serwatki białkowej również są cennym dodatkiem do diety). Białka częściowo niepełnowartościowe wystarczą do życia, ale są niewystarczające do wzrostu i rozwoju. Białka te mogą [...]
[...] efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub żadne. I tu niewielkim ratunkiem będą nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy [...]
[...] które z poniższych twierdzeń są prawdziwe, a które to zwykła plotka? 1. „Kreatyna wywołuje niebezpieczne zmiany w ciele, szczególnie w nerkach” 2. „Tylko białko jest istotne dla przyrostów masy mięśniowej” 3. „Nadmiar białka tuczy” 4. „Bilans kaloryczny nie ma znaczenia, bo każdy inaczej reaguje na [...]