Cynk – należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie (np. jako składnik lub aktywator enzymów). Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu [...]
Wiemy, iż stężenie testosteronu może odcisnąć swoje androgenowe piętno na twarzy. Dłuższe bycie na ponadfizjologicznych dawkach testosteronu może mieć wpływ na zagęszczenie zarostu w niektórych rejonach (np. brzuch, plecy, twarz), a łysienie w innych (np. androgenowy wzór łysienia dotyczący głowy, powiązany prawdopodobnie z DHT). Wyniki badania [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
W ostatnich latach zainteresowanie naukowców naturalnymi suplementami i ich wpływem na funkcje poznawcze oraz nastrój znacząco wzrosło. Nowe pilotażowe badanie skupiające się na Hericium erinaceus, znanym również jako grzyb Lwiej Grzywy, stanowi istotny wkład w tę dziedzinę. Nowy projekt badawczy Mimo długiej tradycji, użycia lwiej grzywy, [...]
Regularne spożywanie oliwy z oliwek (extra virgin) zmniejsza częstość występowania powikłań cukrzycy (np. związanego z cukrzycą przyspieszeniem procesu miażdżycowego), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób podatnych na to schorzenie np. przez uwarunkowania genetyczne, zmniejsza stan zapalny w ustroju poprzez działanie związków antyoksydacyjnych [...]
[...] w walce z cukrzycą. Czy cynamon może pozytywnie wpływać na stężenie insuliny lub glukozy? Wydaje się, że tak. Cynamon, a glikemia W badaniu opublikowanym w styczniu 2021 r. badano reakcję osób otyłych, z podwyższonym stężeniem glukozy oraz zdrowych, o normalnym składzie ciała i ustabilizowaną glikemią na dawkę 6 g cynamonu dodanego do płatków [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
[...] skrajnie niskiej lub skrajnie wysokiej podaży energii (< 600 kcal lub> 4200 kcal dziennie dla mężczyzn i <500 kcal lub> 3600 kcal dziennie dla kobiet). Zbadano związek między procentem energii dostarczanej z węglowodanów a umieralnością ogólną, uwzględniając możliwe nieliniowe zależności w tej kohorcie. Następnie badano [...]
[...] z wiekiem). Melatonina Melatonina znana jest ze swoich właściwości regulujących funkcje biologiczne, związane ze rytmem okołodobowym. W ciągu ostatnich lat intensywnie badano zdolność melatoniny do regulacji w kontekście procesów antyzapalnych. Procesy zapalne i zapalenie płuc są najczęstszym powodem śmierci osób zarażonych. W modelach [...]
[...] likopenu ma wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru aż o 26% oraz chorób układu krążenia o 14%. W tym samym roku przeprowadzono analizę ponad 40 publikacji, w których badano zależność między zawartością likopenu w diecie, a ryzykiem wystąpienia raka prostaty. Niestety nowotwór ten jest piątą, co do częstości przyczyną zgonu z powodu raka [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem, należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy białek w organizmie człowieka. Inne, ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]
Oporność na insulinę może rosnąć przy nieaktywności fizycznej, stosowaniu sterydów, hormonu wzrostu, stosowaniu niewłaściwej diety, utrzymywaniu nadmiarowej tkanki tłuszczowej (indukuje stan zapalny). Specyficznymi warunkami, w których rośnie oporność insulinowa, jest okres okołooperacyjny. Nieaktywność jest wymuszona, a dieta pozostawia wiele do [...]
Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, równie osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks [...]
Białko serwatkowe przydaje się nie tylko do zwiększania masy mięśniowej, pełni nawet ważniejszą rolę w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Wtedy ma wpływ na metabolizm, przyspieszenie pozbywania się niechcianego balastu, bilans energetyczny, a nawet ochronę mięśni przed rozpadem. Co podawano badanym? Suplement białka serwatki i placebo [...]
Proces starzenia się organizmu obejmuje m.in. starzenie się tkanki mięśniowej. Starzenie się mięśni szkieletowych charakteryzuje się spadkiem masy mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że [...]
[...] dawki 5% i 10% EEDG. Ekstraktu z aloesu Skuteczne może być też podawanie ekstraktu z aloesu, jednak dane naukowe są skąpe. Jego zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi badano u pacjentów z cukrzycą insulinoniezależną (czyli typu II) oraz u myszy albinosów, u których cukrzycę wywołano przy użyciu alloksanu (niszczy komórki beta w trzustce). [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Kannabidiol jest legalnym i bezpiecznym związkiem pozyskiwanym z konopi. Wykazuje zróżnicowane działanie na ustrój człowieka. Obecnie ludzie używają CBD do leczenia objawów stwardnienia rozsianego, drgawek i przewlekłego bólu. Jednak na tym jego zastosowania się nie kończą. Wiele wskazuje, iż stosowanie CBD może przyspieszać regenerację [...]