Arginina jest jednym z ciekawszych aminokwasów wchodzącym w skład popularnej kreatyny (obok glicyny i metioniny). Arginina jest klasyfikowana jako aminokwas częściowo niezbędny, za niezbędne w pożywieniu, w postaci odżywek i suplementów uznaje się np. BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna, walina), wspomnianą metioninę, [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Istnieje kilka związków chemicznych, których stosowanie w kontekście wspomagania kondycji sportowej pozostaje kontrowersyjne. Wyniki badań naukowych w tej materii nie są bowiem jednoznaczne. Jednym z dobrych na to przykładów jest suplementowanie diety beta-hydroksy-beta-metylomaślanem, czyli popularnym HMB. Nie wykazano korzyści ze stosowania HMB [...]
Tauryna jest aminokwasem, występującym naturalnie w organizmie. Znajdziemy ją w niektórych produktach spożywczych, takich jak mięso i ryby, dodawana jest też do większości napojów energetycznych. Ochrona przed starzeniem się mózgu Tauryna może działać ochronnie na prace naszego mózgu. Regularna suplementacja może sprawić, że pewne stany [...]
[...] również jako wsparcie w chorobach powiązanych z nadciśnieniem tętniczym. Arginina wspomaga również produkcję agmatyny, która odpowiada m.in. za siłę impulsu nerwowego. Jako aminokwas białkowy wspomaga budowę masy mięśniowej, poprzez wsparcie w wytwarzaniu nowych poliamin. Suplementacja argininą posiada również udokumentowany wpływ na [...]
Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]
Cytrulina w świecie suplementacji wykorzystywana jest głównie w celach wspomagania zjawiska tzw. pompy mięśniowej. Jej działanie zostało wykorzystane w formie dodatku do preparatów przedtreningowych, jak i w formie monopreparatu, co ma na celu poprawę efektu ukrwienia mięśni. Środowisko sportów biegowych ceni sobie jej właściwości alkalizujące, [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Beta-alanina należy do listy związków suplementacji sportowej, której zastosowanie doceniane jest od niedawna. Jej właściwości, które przekładają się na wsparcie sportowej formy, szybko zostały dostrzeżone i powiązane ze wzrostem wytrzymałości mięśniowej, która to skutecznie jest podnoszona w toku suplementacji, jak i treningów. Smak jest dość [...]
[...] bodźce maleje i zaczyna brakować energii oraz motywacji każdy dzień może przypominać tzw. bad trip. Skład Good trip W Good trip znalazły się liczne ekstrakty roślinne oraz aminokwas teanina i witamina B3, czyli niacyna. Rośliny, których związki aktywne biologicznie spożyć można za pomocą tego produktu to: cytryniec chiński, różeniec górski, [...]
Aspartam to syntetyczny słodzik, który jest około 200 razy słodszy od zwykłego cukru, ale ma znikome ilości kalorii. Znajduje się w wielu produktach, które znaleźć można w sklepach, zwłaszcza tych, które są reklamowane jako "bez cukru" czy "light". Możemy go znaleźć przede wszystkim w dietetycznych napojach lub pod postacią tabletek/proszków [...]
[...] są najobficiej występującymi związkami chemicznymi w organizmie. Jednym z nich jest glutamina, która uznawana jest za jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych aminokwasów w diecie człowieka. Jej rolę dobrze scharakteryzowano zarówno w kontekście zdrowia jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. Glutamina w zaburzeniach [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
[...] w zamkniętej przestrzeni, gdzie temperatura sięga 170-250º C. Wadą pieczenia jest powstawanie toksycznego akrylamidu. Zjawisko to występuje w wyniku reakcji Maillarda, gdzie aminokwas asparagina wchodzi w reakcję z cukrami redukującymi. W takiej sytuacji wato unikać zbyt mocnego spieczenia ziemniaków czy własnego wyrobu pieczywa. Podsumowanie [...]
[...] element układanki odchudzania. Potrzebna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Może poprawić czujność i pozwala się zrelaksować Zielona herbata zawiera unikalny aminokwas zwany L-teaniną. Matcha zawiera go znacznie więcej niż inne rodzaje herbaty. L-teanina może nasilać fale alfa w mózgu. Fale te są powiązane z relaksacją umysłową i [...]
Kreatyna to bodaj najpopularniejszy suplement sportowy. Upodobali ją sobie szczególnie sportowcy z dyscyplin siłowych i sylwetkowych, a to z tego powodu, że jej suplementacja, co potwierdzają badania naukowe i opinie użytkowników, wspomaga spektakularnie rozwój masy i siły mięśni. Jednak wyczynowi i amatorscy miłośnicy ciężarów lubią zestawiać ze [...]
Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]
Proces starzenia się organizmu obejmuje m.in. starzenie się tkanki mięśniowej. Starzenie się mięśni szkieletowych charakteryzuje się spadkiem masy mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że [...]
[...] każdej osobie trenującej. Wiele się o nich mówi, słyszy, a także można znaleźć je na etykietach wielu suplementów. Czym one właściwie są? EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Podsumowanie EAA działa silniej, prawdopodobnie, dlatego że ma więcej BCAA w porcji. Kluczowe znaczenie [...]