Witam, po kolejnej porcji przeczytanych artykułów i postów coraz bardziej rozjaśniają mi się zasady układania "początkującej" diety ale nasuwają się także kolejne pytania: jedno z nich dotyczy przyżądzania posiłków. Wszędzie napisane jest że smażenie ma być ostatnią formą przyżądzania mięsa. Niestety na stancji poniewaz jestem studentem [...]
Smażenie bez wątpienia nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Podczas smażenia, potrawy „nasiąkają” tłuszczem zwiększając swoją kaloryczność. Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do utlenienia kwasów tłuszczowych, zwłaszcza gdy smażymy na nietrwałych tłuszczach roślinnych. Tłuszcze trans są szkodliwe dla naszego [...]
Gotowanie w wodzie, na parze, smażenie, grillowanie - sposobów na przyrządzenie potrawy jest naprawdę wiele. Różnią się one nie tylko długością obróbki termicznej aby produkt był zdatny do spożycia ale również smakiem po przyrządzeniu. Ze względu na różnorodność procesów obróki termicznej bardzo wiele osób staje przed pytaniem - który jest [...]
a nie lepiej pod koniec wszystko podlac sowicie oliwy ? Jak masz niskie tłuszcze, to nie. Poza tym nie zalecane jest smażenie na oliwie. Trochę mit z tą oliwa ;) Niby tak niby nie, lepiej na oleju z awokado/koksowym, tudzież szmalcu. Zmieniony przez - FighterX w dniu 10/15/2019 1:18:03 PM Do diety HC lepiej minimalizować udział nasyconych. Tym [...]
a nie lepiej pod koniec wszystko podlac sowicie oliwy ? Jak masz niskie tłuszcze, to nie. Poza tym nie zalecane jest smażenie na oliwie. Trochę mit z tą oliwa ;) Niby tak niby nie, lepiej na oleju z awokado/koksowym, tudzież szmalcu. Zmieniony przez - FighterX w dniu 10/15/2019 1:18:03 PM Do diety HC lepiej minimalizować udział nasyconych. Tym [...]
jak przyrzadzacie ryby? ja wlasnie ugotowalem na parze i nic specjalnego rozlatuje sie i nie za dobzre pachnie, wiadomo smazenie na oleju odpada wiec co?
Witam,na jakim oleju polecacie smażyć? Mam trochę dosyć grillowanej,pieczonej i gotowanej piersi czy innych mies,ale co czytam artykuły to przebijają się o to który olej jest lepszy. Oczywiście chodzi mi o smażenie na małej ilości :)
Może ktoś mi pomóc? Chodzi mi o smażenie omletów z płatków owsianymi (z dodatkiem mąki i mleka). Robię metodą ubijania białka. Jak smażyć żeby się nie przypalało i żeby podczas przewracania nie pękały? Na oleju czy jak? Smaże na małej patelni.
Cześć. Wiadomo nie od dziś, że smażenie nie należy do najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. Ale jeżeli już smażyć, to z jakimi rodzajami tłuszczu najzdrowiej? i w jakiej kolejności?
Jem pierś w formie gotowanej, jednak chciałbym przejść na smażenie i pobawić się trochę przyprawami i smakami. Czy jeśli będę używał oleju PAM, to makro pozostanie na tym samym poziomie? Jeśli nie to czy będą to duże zmiany?
Cześć, wrocilem niedawno do PL. Chcialbym kupić najlepszza oliwe z oliwek o zastosowaniu uniwersalnym - czasem krotkotrwałe smazenie,ale zazwyczaj na zimno chcialbym uzywać. Na co zwracać uwage czytajac etykietki?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Cześć, czy smażenie mięska bez tłuszczu jest szkodliwe? Nie masz czasu na gotowanie mięsa w wodzie a tak to szybciutko na patelenkę + jakieś warzywka, 5min pod pokrywką i mięsko gotowe.
Czesc. Mam 2 pytania: 1. Dlaczego suszone warzywa sa duzo bardziej kaloryczne? Jest w nich wiecej "masy wlasciwej"? 2. Czy gotowanie, smazenie (bez tluszczu) etc zmienia kalorycznosc warzyw, owocow, jajek itd?? Prosze o odpowiedzi. Darek
Zastanawiam sie jak przyrzadzac te piersi z kurczaka ktore polecacie na obiad. Wydaje mi sie ze smazenie na roznie nie wchodzi w gre (zbyt duzo tluszczu??), wiec co proponujecie?? Ewentualnie odeslijcie mnie do podobnego posta. Z góry dzieki za odpowiedz.