Jak to bezsensu ;) Czasu się zaoszczędza KUPE. DLa kogoś kto pracuje po 13h jak ja to jest zbawienie. Nie ma szans, żebym wstawał rano i sobie robił pierś codziennie. Na wieczór po ćwiczeniu też już nie mam siły na pichcenie. A tak to wolną niedzielę poświęcę na smażenie/gotowanie na parze na cały tydzień i potem tylko na gibko w pracy sobie można [...]
No tak, to w takim razie równie dobrze mógłbym położyć mięso na suchą patelnię... myślę, że jednak szybko by się zwęgliło, nawet z przewracaniem... Jeśli grill niczym by się nie różnił to też mogłyby się w mięsie wytwarzać rakotwórcze związki i wtedy nie byłoby ono już zdrowe, a według opinii na forum tak nie jest. Może tajemnica tkwi w jakimś [...]
Mięta jest ok. Do tego możesz zakupić sobie mieszankę ziołową wspomagającą pracę wątroby i nerek. Do kupienia w sklepach zielarskich, jest trochę takich mieszanek, niekótre całkiem znośne w smaku tylko trzeba popróbować różnych. Krótkie smażenie jest ok. Co do gainera, to luzik. Białko w towarzystwie węgli jest ok. Mi chodziło o białko całkiem [...]
1. Omlet jako najprostszy sposób na szybkie śniadanie 2. Możliwości doboru makroskładników do swojego bilansu dietetycznego Omlet to chyba najprostsza i najszybsza a jednocześnie bardzo smaczna opcja na pełnowartościowe śniadanie. Jest to o tyle wdzięczne danie, że mogą je zrobić osoby będące na różnych rozkładach makroskładników w swojej diecie. [...]
jak nie ma tłuszczu na patelni to nie można nazwać tego smażeniem, tak się mówi potocznie, ale bez tłuszczu to nie smażenie, więc po co tracić kasę na jakieś wymysły?
Wiadomo tez co do kwestii obróbki żywności, ze smażenie jest mniej zdrowe niż pieczenie, tu macie racje. Nie popadałbym tez w skrajności co do jakości żywności w sklepach. Np uważam ze lepszym rozwiązaniem będzie upieczenie mięsa z nie sieciowego sklepu niż regularne jadanie przetworzonej wiejskiej szynki/kiełbasy od gospodarza. Mam dostęp do [...]
Obróbka termiczna tłuszczu sprawia, że traci on swoje właściwości "prozdrowotne" ale kaloryczność pozostaje bez zmian a to głównie o kcal pozyskiwane z fatu chodzi w tym systemie. Podaż tego makroskładnika jest tak duża, że wiadomo, że nie wszystko zostanie poddane obróbce termicznej, zatem ta pozostała część spełni też swoją rolę "prozdrowotną", [...]
Moje ziemniaki zawsze ważą więcej po gotowaniu po smażeniu może trochę odparuje tej wody z nich ale żeby połowę wagi??? Jajka wątpię żeby zmieniały wagę w którejkolwiek postaci podane a jak kolega wyżej napisał ważysz przed obróbką. dokladnie,najpierw maja troche wody choc u mnie duzo wiecej nie wazy i do tego zaraz smazenie...nie mozliwe zeby [...]
Witam, przedstawie wam posiłek z ryb , ja korzystam z niego po treningu ;] , moze komus sie przyda i urozmaici sobie troche dietke ;] filet z morszczuka ( ja korzystam z szczupaka , lub lina czy jakiejkolwiek ryby rzecznej ) - 300g cebula - 2szt. marchew - 1szt. jajko - 1szt. natka pietruszki - 1 pęczek tarta bułka - 30g mąka pszenna - 50g [...]
Smazenie na oliwie z oliwek? Takie rzeczy to tylko w erze! I nie smazy sie krotko jak cos bo papryka sie wrecz przeciwnie, dlugo smazy (ok.20min) Zmieniony przez - puramuk w dniu 2007-02-25 23:07:28
Mówię o smażeniu jako o procesie który przebiega w najwyższych temperaturach w porównaniu do alternatywnych metod(reakcje Maillarda). Od dawna mówił się o smażeniu jako o najgorszym sposobie obróbki termicznej. Nie mówię o odtłuszczaniu czy dotłuszczaniu posiłku. "Kulturysta" amator który stara się trzymać dietę i zdrowo odżywiać to smaży pewnie [...]
Bez sensu pytanie co daje uczucie sytości. Tłuszcz do jajek? przecież żółtka zawierają mnóstwo tłuszczu. CHyba masz na myśli smażenie? Po smażonym czujesz się źle? Może na złym tłuszczu smażysz. Chyba masz duże braki w temacie odżywiania kolego. zajrzyj do działu odżywianie.
Sposób na smażenie: Wylewamy niewielką ilość oliwy na patelnię,rozprowadzamy ją,a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.Można również,posmarować patelnię pędzelkiem.
Evo - obecność skwalenu topwarzysząca PUFA zawartych w rybach może chornić przed ich oksydacją: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1438-9312(200208)104:8%3C506::AID-EJLT506%3E3.0.CO;2-1/abstract fakt więc, że zawarty jest w rybach akurat jest zaletą. Ale masz rację, że PUFA generalnie są bardzo podatne na utlenianie. Dlatego przekonanie, [...]
Margaryna won, hamburgery kupne won (kupujesz mięso, mielisz, dodajesz jajo, formujesz burgera i smazysz). Jajecznicę rób na oliwie z oliwek, smażenie mies na rzepakowym ujdzie, jakmusisz smarować pieczywo to masło. Płatki kukurydziane wywalasz. Piszesz o ograniczeniach finansowych. Jednocześnie nie ma bata, musisz mieć w diecie białko. Więc [...]
Wszystko ok, świetnie, pięknie, wygląda wspaniale, ale czemu smażymy na oliwie? Podobno smażenie na oliwie z oliwek jest bardzo niezdrowe, bo w wyniku podgrzania oliwy z oliwek do wysokiej temperatury, wytwarza ona substancje szkodliwe dla zdrowia. Zmieniony przez - Bartass89 w dniu 2008-10-22 17:20:23
Do wszystkich ktorzy maja problem z przewracaniem - zainwestujcie w dobra patelnie teflonowa, mi ostatnio udalo sie kupic w promocji w Realu za 25zl patelnie 24cm (niestety nie pamietam nazwy). Wlewam cala mase a potem jak sie zetnie (widac po bokach czy juz) to przerzucamy z pomoca szerokiej lopatki. Rozwiazuje to tez problem robienia malych [...]
Za jakiś tydzień lub dwa mam zamiar zacząć Twoją dietkę Qazar i mam pytanie, czy możliwe jest że moja opona się zmniejszy a waga zostanie taka sama lub się jeszcze powiększy?? Też zdaje sobie sprawę że mogę trochę spaść z wagi tak?? Jak będę miał świerzą makrelę (nie wędzoną) to jak ją najlepiej przyrządzić?? Bo raczej smażenie odpada tak?? Jak [...]