SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przepisy kulinarne

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 355555

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1125 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 27527
Witam, przedstawie wam posiłek z ryb , ja korzystam z niego po treningu ;] , moze komus sie przyda i urozmaici sobie troche dietke ;]

filet z morszczuka ( ja korzystam z szczupaka , lub lina czy jakiejkolwiek ryby rzecznej ) - 300g
cebula - 2szt.
marchew - 1szt.
jajko - 1szt.
natka pietruszki - 1 pęczek
tarta bułka - 30g
mąka pszenna - 50g
cytryna - 1szt.
kajzerka - 1/2 szt.
migdały - 1 łyżka
smietana - 3 łyżki ( ja stosuje jogurt jak najmniej % )
mleko do namoczenia bułki
olej do smarzenia ( ja uzywam troszeczke oliwy z oliwek tak aby lekko podsmarzyc )
ziele angielskie , pieprz czarny , pieprz biały , przyprawa do ryb ( ja nieużywam ), oregano dla smaku.

Filety umyc skropic cytryną i pozostawic na 20 min. Zagotowac 0.5l wody , wrzucic pokrojoną w plasterki marchew , cebule oraz 1/3 pęczka natki pietruszki. Dodac ziele angielskie , pieprz czarny i biały ( ja uzywam tylko czarny ) i sól. Gotowac pod przykryciem 20min. Włożyć filety i gotować na małym ogniu przez 20min. Wlozyc filety i gotowac na małym ogniu przez 10min. Filety wyjąc i ostudzić. Wywar odcedzić a jarzyny zmiksować. Zmiksowane ugotowane filety rybne , dodac do nich jajko , rozdrobnioną cebulę, posiekaną natke pietruszki ( 1/4 pęczka ) , 1/2 kajzerki ( wczesniej namoczonej w mleku ). Skladniki wymieszac , przyprawic solą , pieprzem orgenao , przyprawą do ryb ( nieuzywam ), sokiem z cytyrny. Calosc dobrze zmiksowac. Formowac niewielkie pulpety i obtaczać je w bułce tartej ( można tez gotowac bez bułki ale sie troche rozpadają ) Smazyc w temperaturze 160oC ( oliwa z oliwek ) do zrumienienia skurki.
Odcedzony wywar odparowac na ogniu do 1/2 objętości. Do odparowanego wywaru dodać zmiksowane warzywa , zagęścić lyżką pszennej mąki, dodac rozdrobnione migdały. Doprawic smietaną ( ja uzywam jogurt ), pieprzem papryką ( nieuzywam ), sokiem z cytryny.
Usmazone pulpety polac sosem posypac migdałami.

Jesli masz pomysł na wprowadzenie zmiany pisz ;] sam skorzystam.
[ 1 porcja ]

ryba - 150g
cebula - 20g
marchew - 20g
jajko - 20g
bułka tarta - 10g
mąka - 20g
kefir - 20g
mleko - 30g
Ryż - 50g

B = 34,4 // T = 5,25 ( + ew. smazenie ) // W = 70

^^^ Gdyby faceci mogli rodzic dzieci kobiety by dawno wyginely... ^^^

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 239 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1894


Gotowana piers z kurczaka 30 gram + ryz 100 gram + przyprawy + lyzka koncentratu pom. + łyzka oliwy Vergine. Przestaiwam sie na zdrowa diete :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 242 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2121
Ryz z owocami morza

1. Krewetki w zalewie 200g
2. Malze w zalewie 150g
3. Groszek 2-3 lyzki stolowe
4. Szczypiorek – 2 lyzki stolowe
5. Oliwa z oliwek
6. Ryz bialy 100g - najlepiej Bismati

Ugotowac ryz - około 15 minut. Odsaczyc krewetki i malze w zalewie i wrzucic je na rozgrzana patelnie. Smazyc około 5 minut. Nastepnie wrzucic groszek i szczypiorek jak również wczesniej ugotowany ryz. Smazyc przez około 5 minut.

Troche drogo wychodzi ale czasami warto sprobowac

Don't judge each day by the harvest you reap but by the seeds you plant.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 239 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1894
czy ja wiem czy to takie zdrowie jest? smazone i nic nie wnosi do diety procz urozmaicenia

Zmieniony przez - firemode w dniu 2005-08-03 21:42:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Wyglada ok, jak kto lubi owoce morza, czasami mozna zjesc

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 90 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 7530
Mam pytanko, ktore pewnie wielu mniej doswiadczonych pakerow rowniez zainteresuje, a mianowicie jak zmienia sie IG platkow owsianych w tych slynnych plackach? Niedawno zrobilem sobie taki wlasnie placuszek i interesuje mnie czy lepiej (dla wartosci odzywczych, a nie smakowych ) byloby zjesc owsianke na mleku lub wodzie, czy moze wyjdzie na to samo jesli zjem taki placuszek. Chodzi mi tylko o indeks glikemiczny.

...acha, i jak wyzej wymieniony placek wydaje Wam sie mdly to proponuje dodac wczesniej do tej masy troche mleka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Platki i tak juz maja bardzo niksi ig. Lekko moze pojsc w gore ale bardzo malo.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 242 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2121
Salatka z ryzu i fasoli

2 szklanki ryzu brazowego
2 puszki odsaczonej czerwonej fasolki
2 pokrojone pomidory
1 pokrojona zielona papryka
2 zabki czosnku
2 lyzki octu z czerwonych winogron
½ szklanki posiekanej pietruszki
3 lyzki oregano
1 lyzka tymianku
czarny pieprz

Ugotuj ryz a nastepnie wstaw go do lodowki na 30 min. W miedzyczasie zmieszaj wszystkie pozostale skladniki. Dodaj schlodzony ryz a nastepnie wstaw cala zawartosc do lodowki na około 2h.

Don't judge each day by the harvest you reap but by the seeds you plant.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
zupa z trupa:
1 kostka rosolowa Winiary, pol torebki makaronu "one minute".
zalac, poczekac, gotowe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 295 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2079
Omlet2 jajka
1 łyżka mąki (najlepiej pełnoziarnista)
dodatki (na słono lub słodko)

Ubijamy białka, powoli dodajemy żółtka i mąke, mieszamy aż się wszystko wymiesza. Wylewamy na gorącą patelnie (najlepiej teflon-wtedy bez tłuszczu), na wolnym ogniu smażymy pod przykryciem. Po ok. 1min. przewracamy na drugą stronę i dalej smażymy.
Wykładamy na talerz i polewamy czym się podoba (jogurt/śmietana/tuńczyk/majonez/groszek/dżem/rodzynki-ale nie razem )

Kalafior z zielonym pieprzem zapiekany pod beszamelem1 op. mrożonego kalafiora lub 2małe świeze
1 brokuł (może być mrożonka)
1/2 opakowania mrożonej, zielonej fasolki lub 30dag. świeżej
3 pory - białe części,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
2 łyżeczki zielonego pieprzu świeżo mielonego

Beszamel:
Składniki:
śmietana,
1 jajko,
10-15 dag żółtego sera (nie za ostry, np. podlaski)

Jarzyny gotujemy, jednak najlepiej byłoby na parze. Ze śmietany, jajka i sera robimy sos dodajemy gałkę. W formie żaroodpornej wysmarowanej oliwą układamy jarzyny, posypujemy zielonym pieprzem i przykrywamy beszamelem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C), raczej wyżej, i pieczemy około 20 minut, aż sos się dobrze przyrumieni. Danie jest lepsze ze świeżych jarzyn. Jeżeli są mrożone, należy gotować je krotko lub na parze.
jedna pojedyncza pierś z kurczaka
łyżka oliwy
cebula
szklanka bulionu (może być z kostki)
pół puszeczki koncentratu pomidorowego (w sumie mogą być tez świeże pomidory)
łyżka sezamu
sól i słodka papryka w proszku (lub jakie kto woli przyprawy)

Na rozgrzanej łyżce oliwy zeszklić posiekana cebule następnie dodać pokrojona w małe kawałki i przyprawiona solą i słodka papryka pierś z kurczaka. podsmażyć z każdej strony, wlać szklanek bulionu i dusić ok. 10 min na małym ogniu, dodać przecier pomidorowy i uprażony wcześniej sezam a wszystko dusić jeszcze 10 min. doprawić do smaku.


Papryka faszerowana
składniki:
4 papryki,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia.

Farsz:
składniki:
15 dag upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka,
20 dag szpinaku,
1 cebula,
10 dag pieczarek,
3 łyżki oliwy lub oleju,
2 ząbki czosnku, 15 dag sera mozarella,
1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz.

Szpinak dusić 5 minut na 2 łyżkach oleju, mięso zemleć lub posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na reszcie oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osączyć, pokroić w plasterki i dodać do cebuli, dusić 5 minut. Ser pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Połączyć pieczarki, mięso, szpinak, ser i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Papryki przeciąć na 1/3 wysokości, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć, posypać w środku solą i pieprzem, po czym napełnić farszem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć papryki i piec 35 - 40 minut w 180 stopniach

Jajecznica
Składniki:
- 2 jajka , groszek zielony ( moze być z puszki ), 2 większe pieczarki, jedną cebule, 2 ząbki czosnku, 3 plastry chudej szynki z indyka, ser parmezan, sól, pieprz.

Na patelke odlewamy olej rzepakowy, krajamy drobno pieczarki, cebule i czosnek - dusimy pod przykryciem około 15 minut, dodajemy pokrojojne w małe kwadraciki 3 plastry chudej szynki, solimy, pieprzymy. kiedy juz szynka się podpiecze, wbijamy jajka i mieszamy. na koniec posypujemy naszą jajecznice groszkiem i parmezanem.

Nanti=Nantosvelta

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DLA Kogo Aerobik

Następny temat

ladny brzuszek...

WHEY premium