Cześć Darku! Tak sobie siedzę i myślę, jak zmienia się waga mięsa w trakcie obróbki (smażenie, gotowanie) wzrasta czy maleje? Chodzi głównie o cycki i schab? Dzięki. Pozdrawiam. ROPUCH
1. po prostu zsumuj wszystkie skladniki ktore wykorzystales do zrobienia potrawy i luz. podczas obrobki (smazenie, gotowanie) artykuly minimalnie traca pewne wartosci ale to zbyt malo zeby sie tym przejmowac. wliczaj wszytko przed obrobka. 2. jesli ten majonez bylby wlasnej roboty to nie ma sprawy, jesli kupny to raczej staraj sie wyeliminowac ale [...]
Smazenie czy tez dluzsze gotowanie powoduje wzrost IG potrawy, co za tym idzie, zwieksza sie prawdopodobienstwo odkladania tkanki tluszczowej. Lepiej spozywac produkty minimalnie przetworzone. Ja griluje. Olila podczas podgrzania na pateli ulega utlenianiu ( marnuje sie ) lepiej smazyc na oleju kokosowym/slonecznikowym lub sloninie.
Ja bym odradzal smazenie na oliwie. Oliwa jest zdrowa, ale tylko do pewnej temperatury. W czasie smazenia oliwa jest bardziej szkodliwa niz zwykle maslo...
smażenie nie zdrowe jest ale od czasu do czasu można zresztą pierś szybko się smaży więc też nie jest źle możesz jeszcze upiec, ugrilować różne przepisy znajdziesz w dziale kuchnia sfd
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy
a to te same kotleciki co wcześniej,czy jakies inne,bo tamte zrobiłem i były zajedobre.;-D To są te same kotleciki, z tym, że te nie są obtoczone w otrębach owsianych. Cieszę się że Ci smakowały. Ja też je lubię. Przygotowuję się do zawodów więc u mnie dieta jest monotonna a nie chcę, żeby taka była. Sukcesywnie będę wrzucała różne rzeczy ale na [...]
- w zależnosci do czego dazysz - balansuj weglami - bialko jak najwyzej ~300g (1000g filetow z piersi/ryby + 100g WPC) - wegle zaleznie od metabilizmu (3-6 torebek ryzu dziennie) - zero tluszczu (dodalbym omega3, r-ala i lecytyne) - witaminy/mineraly - 2 kalipozy dziennie - magnez do oporu - 6 litrow wody dziennie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
na okolo 600-700 kcal w zaleznosci od masy kotleta i dodatkow w surowce. tluszczu moze miec dosc sporo schab+smazenie z panierka ktora lubi sobie nasiakac
Skup się na ilości makroskładników i jakości spożywanych produktów,a nie na jakichś lipnych wyliczeniach B:2,5g/kg W:3g/kg T:1-1,5g/kg. 5 wskazówek na temat przygotowania posiłków: 1.Gotuj,piecz,grilluj nie dodając żadnych kalorii (smaż na teflonie lub np. na PAM’ie) 2.Węglowodany waż przed przygotowaniem,białka-po sporządzeniu potrawy. [...]
Moja kobieta (jest francuzka)uzywa oliwy z oliwek do ciasta pizzy,ale piekarnik jest nastawiony maksymalnie do 180°. Jezelichodzi o smazenie to uzywa tylko oleju ze slonecznika,a olej z orzechow wloskich trzyma w lodowce. Jezeli chodzi o awokado zawsze dodaje swieze do salaty,
Jezelichodzi o smazenie to uzywa tylko oleju ze slonecznika,a olej z orzechow wloskich trzyma w lodowce. to robi duży bład poczytaj o tłuszczach wilonienasyconych i czy powinno sie na nich smażyć
Po pierwsze niczego gazowanego, słodyczy (to plus) , kwaśne owoce, ostre przyprawy, np smażenie na oliwie placka powoduje że wydaje mi się jakby mój żołądek nie pracował. Lekarz zalecił mi na przemian jedzenie posiłków lekko strawnych i tych zawierających dużo błonnika. Dziękuje
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
W pierwszym posiłku bym dodał płatki owsiane, 2 moze byc ale jak to przed treningowy dodałbym ryz brązowy ; ), tak samo, po treningowym, wywal mleko, zamiast tego serka wiejskiego dodaj jakas tluste rybe, moze byc makrela wedzona,ale nie za często, zamieniaj razem z tunczykiem w kawalkach w sosie wlasnym, warzywa dodawaj do kazdego posilku, [...]