1. Zapomniałeś o wysokim indexie glikemicznym, na który wiele osób uważa i unika. 2. Tak, ziemniaki nie tuczą, ale kto spożywa je same? Nasze babcie / mamy mają zwyczaj dodawania do nich masła, śmietany czy sosów, a to powoduje, że produkty ziemniaczane stają się bombą. 3. Frytki smażone są na tłuszczu i to dodatku tym niezdrowym. Zazwyczaj nie [...]
jakie sobie tylko życzysz. indyk, wieprzowina, wołowina. masła nie musisz odpuszczać, to dobre źródło tłuszczy, wybieraj te min. 82%. ewentualnie na maśle możesz smażyć, ale to smażenie musiałoby być delikatne, w sensie nie agresywne i krótkie. coś w stylu zrobienia jajecznicy, gdzie trwa to krótko i nie trzeba nie wiadomo jak wysokiej temperatury [...]
wszyscy musimy sie nauczyc ze zycie jest niezdrowe :D ale na serio smazenie - jesli na odpowiednim nosniku - i w odpowiedniej ilosci nie jest szkodliwe (tyle o ile - patrz pierwsze zdanie :D) grilowanie podobnie :D
Jeżeli organizm podczas trawienia produkuje określoną ilość enzymów, to jeżeli będę dodatkowo zażywał enzymy trawienne w tabletkach to większa ilość pokarmu się dobrze strawi i wchłonie? Wchłanialność i strawność zależy głównie od rodzaju spożywanego pokarmu i procesów technologicznych (gotowanie, smażenie itp) jakim ten pokarm został poddany. [...]
Wszystko można w 10 min zrobić. Owsianka 4-5 min gotowanie, omlet 3-4min smazenie, sałatka skroic warzywa, wrzucic jakis serek wiejski 3 min+kobite nadziać na szybko po śniadaniu %-) chyba że drożdżówkę chcesz piec z rana to juz gorzej z czasem bedzie
Masz pokalkulowane BTW, to teraz po prostu podstawiaj sobie produkty tak żeby pasowało, i wg. wszystkich norm żywieniowych, tj. nie wiecej niż 40g białka w jednym posiłku, 6-7 posiłków dziennie, nie jeść tłuszczów i warzyw przed i po treningu, śniadanie powinno być najbardziej bogatym posiłkiem, a na noc nie należy jeść węglów bo zamienią się w [...]
W pierwszej kolejności gotuj , potem piecz ,a smażenie to ostateczność.Co do przepisów to masz ciekawy post dotyczący przepisów na tym forum - poszukaj na pewno coś się znajdzie
a co myslicie , o smarzenie ,a parze :D ? w "parowarze" ? lepsze niz gotowane ? najzdrowsze jest smażenie na oleju lnianym bądź z orzechów włoskich. W ogóle się nie utleniają, nie produkują niczego rakotwórczego.
Staraja sie unikac smazonych rzeczy.. poniewaz wiekszosc a raczej prawie wszystkie traca na swojej wartosci przez smazenie oraz niektore tez poprzez gotowanie , poniewaz temperatura "wytapia" z nich duzo wartosci odzywczych. A jesli nie wchodzi Ci ta piers z kuraka to moze jakaś rybke zamiast tego. chociaz mieso a w szczegolnosci kurze i [...]
Smazenie produktow w czasie redukcji, szczegolnie w panierce nie jest zalecane. Sodu tez nie masz sie co bac. Jedynie nie uzywaj soli w duzych ilosciach.
1. rzepakowy jest lepszą opcją od słonecznikowego, do smażenie zwłaszcza, sugerowałbym jednak smażyć na PAMie, a jak nie to na smalcu. 2. BF jako że masz również mało mięśnia będzie zapewne na poziomie około 15% +/-. 3. Jak to stałe menu to niestety bieda, także sporo czytania przed Tobą.
Czlowieku masz dopiero 12lat wiec niemieszaj sobie w glowie zadnymi dietami.Przestan objadac sie pizzami hamurgerami kebabami i tego typu syfem.Zamiast isc na takie cos to lepiej popros mame zeby ci kurczaka zrobila albo sam sie naucz bo niema w tym filozofi.Dodaj do do swojego dnia wysilek fizyczny zeby nie siedziec tylko przy komputerze;) na [...]
Margarynę wywal i daj masło. A co do oliwy. To w zależności od tego jaki masz stosunek tłuszczy do siebie. Przeczytaj temat TŁUSZCZE autorstwa Mateo_1983, artykuł nie długi a wiele się dowiesz. Przed treningiem daj ryż/kaszę/warzywa obowiązkowo z białkiem najlepiej z mięsa chudego/ryby. Smażenie stosuj jako ostatnią formę obróbki termicznej.
No wiec jak gotujesz znaczy sie wiem jak sie gotuje ale chodzi o smak przeciez ugotowana to bez smaku ale zreszta i tak glownie mui chodzi o smazenie bo mam do piersi swietne sosy.
Są worki, ale ja zawijam brokuły, marchewkę, kalafior, rybkę (przyprawioną) skraplam cytryną nieco do folii aluminiowej (tej srebrnej) ;-) i na parze gotuje. Smażenie nie jest złe, ważne to czego się używa do smażenia - oleju, patrlni, jak długo się smaży etc.