Ja przykładowo bardzo nie lubię jeść na uczelni. Mam taką możliwość, ale zwyczajnie mi się nie chce. Tym bardziej, że posiłek komponuje się "perfekcyjny". Czyli najlepiej mięso na parze, warzywa na parze, ryż brązowy gotowany. Smaku toto nie ma nic, ogólnie 95% dietetycznych rzeczy przynajmniej dla mnie nie posiada smaku. Jestem typem co [...]
Jestem typem co lubi zjeść np. kebab, pizzę. I w moim wypadku to wygląda tak, że albo dieta będzie zdrowa, albo smaczna. Pomiędzy raczej nic nie ma, bo nie lubię warzyw, ulubiony rodzaj obróbki cieplnej to smażenie itd - im mniej smaczną będziesz mieć dietę - tym większy apetyt będziesz mieć na jedzenie typu fast food, słodycze itp. Wiele osób [...]
+ 100kcal w jednym posiłku - możesz odjąć w innym, albo następnego dnia. Smażenie powoduje, że wytwarzają się niekorzystne dla zdrowa substancje, nawet jak smażysz bez tłuszczu. Inne (np białka), stają się niestrawne. Końcową kaloryczność finalnego produktu również jest trudna do oszacowania. Ale od czasu do czasu przecież można coś usmażyć. [...]
robiłes kiedys na grillu elektrzycznym czy lepiej patelnia xD rzekomo grilowanie zdrwosze niz smazenie podobno %-) Zmieniony przez - GZ1948 w dniu 2018-09-02 17:08:28
Witaj, doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Pytasz o to czy możesz wpisywać w kalkulator kalorii produkty gotowe, po obróbce termicznej, a nie tak jak to robi większość osób, czyli surowe. Rozumiem, że z racji tego, że dla całej rodziny gotuje mama jest to dla niej bardziej wygodne. Jednak w tym wypadku zachodzi znaczne ryzyko błędu związane raz z [...]
Jak rybki z uwagi na omega 3 to tylko surowe czyli - śledzie solone lub w occie może też. Smażenie rozwala omega 3 i wędzenie jeśli na zbyt ciepło - też a jak bylo wędzone tego nie wiemy.
Z makaronu to mozna wszystko zrobic Od spaghetti jak chlopaki pisali ,poprzez smazenie go ze wszystkim co wpadnie ci do glowy.po zapiekanki makaronowe ,wszystko zalezy od makro jakie masz.A reszta to juz tylko wyobraznia moze cie ograniczyc
Dobrze wykonane smażenie nie wpływa negatywnie na trawienie. Jest to błędne przekonanie wynikające z tego, że jak smażymy, to oznacza to zazwyczaj dodatek oleju słonecznikowego i mięso pływające w nim w panierce.
Pytanie odnośnie do tego, jak gotować, piec, czy smażyć jest mocno ogólne. Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na tak bardzo ogólne pytanie. W tym celu po prostu warto nauczyć się podstaw obróbki termicznej pożywienia. Istotne jest to: - co smażymy, - na jakim tłuszczu, - na jakiej patelni. - na jakim ogniu, - jak długo. Czynników decydujących [...]
Obowiązkowo warzywa do każdego posiłku ( różnokolorowe ), poza tym brakuje również owoców. Jeśli decydujesz się na łososia to wybieraj jedynie dzikiego - nie hodowlanego, oprócz niego masz do wyboru m.in pstrąga, sardynki, szproty, śledzia, czasem halibuta z chudszych mintaja, morszczuka, sandacza, mirunę. Smażenie jajecznicy na wędzonym boczku to [...]
Dlaczego zdecydowałeś się na śniadanie białkowo-tłuszczowe? o ile jaja stanowią zdrowy składnik diety, to smażenie ich na boczku już nie. Jak wygląda kwestia spożycia warzyw? oprócz kaszy jaglanej i ryżu warto wybierać inne źródła węgli jak ziemniaki, bataty, inne rodzaje kaszy, owoce. W diecie występuje kiepski stosunek kwasów tłuszczowych, warto [...]
Smażenie i pieczenie nie ma negatywnego wpływ na funkcjonowanie żołądka. Przyjęło się to z tego względu, że ludzie nie potrafią smażyć. Smażą źle, na złym tłuszczu lub produktów, których się nie smaży.
Generalnie żadnego pokarmu nie powinniśmy długo smażyć (unikać agresywnej obróbki), niemniej jednak oliwa jest stabilnie termicznym tłuszczem, także jest pełna zgoda na smażenie z jej udziałem. Rzepakowy bowiem zawiera ok. 30% tłuszczy wielonienasyconych, zatem jak widać nie jest optymalnym rozwiązaniem. W diecie występują niedobory na poziomie [...]
Dobra to już postępy..Mix warzyw niech będzie, brokuły to już rewelacja.. W cale nie musisz na parze, robisz jakąś potrawę to od razu wrzuć rozdrobnionego brokuła (na małe kawałki wielkości połowy kciuka) albo inne warzywa nawet gotowe mrożonki i duś od początku, albo smaż na łyżeczce rzepaku z innymi produktami. Aromaty przejdą się nawzajem a pod [...]
Zależy co już w tym dniu masz jakie źródła tłuszczy. Najczęściej będą to żółtka jaj, masło klarowne (smażenie) i czasami wpadnie wieprzowina (drób i wołowina czy chuda ryba to znikome ilości T). + 1g Omegi 3 z supli. Jeśli będę miał akurat ochotę na orzechy to już oleju nie będę pił w tym dniu zapewne. W takim układzie które oleje? Lniany? [...]
Nie polecam podsmażać wędzonego boczku, gdyż samo w sobie smażenie takiej ''wędliny'' spowoduje jeszcze większą toksyczność zawartych w niej konserwantów - to tak nawiasem pisząc. Na ryby z puszki szkoda pieniędzy, jak już chcesz zjeść wartościową rybę to wybieraj świeżą/mrożoną, dostarczysz wtedy solidnej dawki DHA i EPA - śledź ( tani ), pstrąg, [...]
Napisałem wyraźnie, że smażenie wędzonego boczku nasila toksyczność konserwantów które są w nim obecne. Niemniej jednak jeśli robisz to raz na jakiś czas to nic złego się nie wydarzy bowiem jeśli prawie codziennie to praktykujesz to zastanowiłbym się nad tym czy robisz słusznie.
Smażenie jest jednym z procesów obróbki termicznej, wykorzystywanym do przygotowywania różnego rodzaju potraw w naszych dietach. Polega ono na ogrzaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Dla potraw, które wymagają krótkiego smażenia, tłuszcz jednak nie jest niezbędny. Przydatna jednak będzie dobrej jakości patelnia. Z reguły stosuje się patelnie: - [...]