Dziewczyny, pewnie temat już był poruszany, ale nie chce mi się tyle stron wertować - czy to prawda, że odżywka białkowa nie powinna być poddawana obróbce termicznej (typu pieczenie, smażenie itd.), gdyż traci ona właściwości? Chodzi mi o sytuację, gdy jest jednym ze składników, np. omleta czy ciasta. Bo w Kuchni SFD widziałam post, gdzie ktoś [...]
nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tego dlaczego dmuchane zboże jest niezdrowe. wiem, że ekstruzja prowadzi do niewielkich zmian strukturalnych białek i węgli(wzrost ilości węgli prostych i zwiększona przyswajalność) i doskonale zdaję sobie sprawę, że mniej przetworzone jest lepsze(tak naprawdę nigdy wcześniej nie jadłam tych wafli i jak [...]
Część osób uzyskuje pożądane efekty (zdrowotne i sylwetkowe) mimo wysokiego spożycia zbóż (włączając zboża zawierające gluten). Dla niektórych osób jednak zawarte w zbożach fruktany, gluten i/lub lektyny zdecydowanie mogą być problematyczne. Snowlove – niekoniecznie polecałbym całkowitą rezygnację z wieprzowiny na rzecz cielęciny i wołowiny. [...]
Smazenie podobno niezdrowe. A mnie korci zeby upiec sobie piersi ale niewiem czy mozna, a jak starej sie spytam to napewno mi powie ze nie mozna i zebym sobie usmazyl a nie wymyslam a tak to sobie zrobie jak jej nie bedzie.
Edit. biorę się za smażenie cyca. Mam patent jak usmażyć żeby było git. Gadałem z kucharzem w hotelu. Zmieniony przez - gkabulski w dniu 2008-07-21 21:26:52 Zmieniony przez - domer w dniu 2008-07-22 14:18:58
BPL niezła godzina na smażenie hehe ja już mam zapieczone czekają na jutro.. w przyprawie gyros.. z sosem śmietanowo - pieczarkowym i za***istym makaronem pełnoziarnistym.. CUD MIÓD !
Składniki: - 250g mąki; - 3 całe jajka; - 250ml wody; - 250ml mleka; - szczypta soli; - pół cukru waniliowego; Wykonanie: Przesiej mąkę przez sitko i połącz z reszta składników. Właściwie to wszystko. Zostaje jeszcze smażenie, na rozgrzaną patelnie wlewam troszke oliwy z oliwek, rozprowadzam ją po całej powierzchni, a następnie ją zlewam tak, że [...]
moze macie jakies smaczne przepisy,aby cycek z kury dobrze smakowal. u mnie zawsze bylo tylko smazenie na PAMIE i przyprawianie z CURRY. jak wy sobie kurczaka przyrzadzacie?
koledzy widzę z libido dobrze bo temat cycków od razu pociągnięty %-) a jezeli chodzi o żarcie to do smażenia podobno oliwa z oliwek nienajlepszy wybór - lepszy byłby smalec (sic! %-)), masło albo rzepakowy, najlepsza opcja na redukcji to smażenie na PAMie albo bez tłuszczu na teflonie
Hej, pierwsza z pomoca :-) jestem tu ktorko, wiec nie bede udzielac fachowych porad. Miska wartosciami nienajgorsza, ale: - na redukcjji nie jemy ziemniekow ani kukurydzy - w kazdym posilku bialko, tluszcz i wegle - w ostatnim bialko i tluszcz, czyli zjedz chleb z kolacji wczesniej - staramuy sie nie jesc rzeczy sloikowych, bo z reguly maja rozne [...]
Niedawno wyczytałem gdzieś że przy gotowaniu warzyw takich jak brokół czy kalafior większość witamin wylewamy razem z wodą do zlewu. Czy w takim razie powinno się wypijać tą wode np po posiłku? Co o tym myślicie? Bo jedzenie samego brokóła pozbawionego w dużej części witamin jest bez sensu według mnie. im dłuższa i bardzie agresywna obróbka [...]
Witam, Mówiąc w dużym skrócie delikatnie sobie redukuję (bf 13 %) waga spada 300 g tygodniowo więc na razie jest ok (bilans około 2500 kcal). Nie mam typowej strategii na dietę. Korzystam z paleo, LC, wchodzę czasem w ketozę, robię refeed, rotuję węglowodanami od potrzeby dnia treningowego. W domu posiadam różne wynalazki typu mąki z amarantusa, [...]
Dobrywieczor chcialbym zapytac jak sie ma smazenie na oliwie z oliwek? Pytam pobiewaze jesli odrobine wylewam jej na patelnie i smaze na niej potrawe czy pozniej po usmazeniu mozna jeszcze dodac np 10 ml oliwy czy trzeba wliczac w bilans juz olej na ktorym sie smazy? Tyczy sie to wszystkich tluszczy? Tłuszczu do smażenia używa się niewiele, aby [...]
1. Jak odmierzyć małe ilości np. oleju? Nie chce mi się bawić w stawianie kieliszka na wagę i uzupełnianie go olejem. Później to myć, itp. Jest jakaś zasada, że np. pełna łyżka stołowa czy mała łyżeczka ma X gram? 2. Jakiego oleju używać do smażenia np. kurczaka, jajecznicy, placków owsianych? Wiem, że do smażenie nie nadaje się olej lniany i [...]
ok dzieki, korzystając z okazji zapytam jeszcze o klika szczegółów. 1. czy smażenie na zwykłym oleju roślinnym to coś bardzo złego? Osobiście lepij mi smakuje niż gotowane 2. Sosy: otóż, wiadomo np ryż itp lepiej wchodzi z jakimś sosem niż z oliwką z oliwek, więc czy sosy z knorra itp te z paczki to też coś złego? 3. popijanie posiłków: nie [...]
saider - 1.Smażenie na oleju owszem smaczniejsze,ale serio toksyczne i nie zdrowe-czy bardzo jest to nie sprawdzone-większość tak je i żyje jednak wyglądaja tak jak jedzą,Ja robie to na teflonie podlane lekko wodą,lub na grillu ew,jest taki olej PAM psikasz na patelnię i smażysz na tym. Gotowane też Mi nie podchodzi. 2.Ja w okresie po za startowym [...]